Κεντρική Γυναίκες Ολυμπιακός-Αϊντίν: Σα δύο σταγόνες νερό… [pic]

Ολυμπιακός-Αϊντίν: Σα δύο σταγόνες νερό… [pic]

Ολυμπιακός Αϊντίν

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Νεσιμπέ Αϊντίν στο πλαίσιο της φάσεις των «16» του Eurocup γυναικών. Η ομάδα του Μαρτίνς Ζίμπαρτς έχει μπροστά της μια ιστορική ευκαιρία, καθώς για πρώτη φορά μπορεί να υπερβεί το εμπόδιο δεύτερου συνεχόμενου νοκ άουτ γύρου και να βρεθεί στους «8» της διοργάνωσης.

Αυτό βέβαια είναι αντικείμενο ξεχωριστής αναφοράς, καθώς για να συμβεί, πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Νασιμπέ Αϊντίν. Η τουρκική ομάδα, είναι από τις πολύ καλές της KBSL Τουρκίας, η οποία είναι σαφώς πιο ανταγωνιστική της ελληνικής Α1 γυναικών. Με αυτό τον τρόπο, η αντίπαλος των «ερυθρόλευκων» δίνει σχεδόν κάθε βδομάδα παιχνίδι το οποίο πρέπει να παλέψει σκληρά για να το κερδίσει.

Αυτό από τη μια μπορεί να επιφέρει κόπωση σε έναν ευρωπαϊκό αγώνα. Ωστόσο «αναγκάζει» μια ομάδα να στέκεται σε υψηλό επίπεδο για αρκετό καιρό. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι και ο Ολυμπιακός από την άλλη τόσο καιρό στέκεται σε επίσης υψηλό επίπεδο. Κερδίζει το ένα ματς μετά το άλλο και μάλιστα υπό δύσκολες συνθήκες. Αυτή τη φορά όμως, έχει να παλέψει με τη διακοπή του πρωταθλήματος. Συγκεκριμένα, οι «ερυθρόλευκες» αγωνίστηκαν τελευταία φορά στις 29/12/2021. Από την άλλη η αντίπαλός τους, την Κυριακή 9/1 νίκησε την Καϊσερί με 63-50, δείχνοντας ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Πώς έφτασαν μέχρι εδώ

Η πορεία των δυο ομάδων στο Eurocup γυναικών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τη φράση «βίοι παράλληλοι»! Σε 8 παιχνίδια, έχουν μόνο μια ήττα, στη φάση των ομίλων. Επομένως, «τρέχουν» ρεκόρ 7-1. Αυτό μάλιστα είναι και με βάση τα ranking της FIBA, που τις έχει φέρει αντιμέτωπες.

Συγκεκριμένα, οι δυο ομάδες στους ομίλους είχαν ρεκόρ 5 νίκες και μόλις μια ήττα. Ωστόσο, αυτό κατέταξε την Αϊντίν πρώτη στον όμιλό της. Από την άλλη ο Ολυμπιακός, με το ίδιο ρεκόρ, κατετάγη 2ος στο δικό του όμιλο, πίσω μόνο από τη Ναντέζντα.

Στη συνέχεια, η τουρκική ομάδα, αντιμετώπισε την ουγγρική Πεκ, που ήταν και στον όμιλό της. Η Αϊντίν πέτυχε αγχωτική και δύσκολη πρόκριση, καθώς στον δεύτερο αγώνα, που διεξήχθη χρειάστηκε τη βοήθεια της παράτασης, προκειμένου να προκριθεί με συνολικό σκορ 145-139.

Ο Ολυμπιακός, έκανε τη ζωή του πιο εύκολη, καθώς πέτυχε δυο εμφατικές νίκες επί της Ενισέι. Οι «ερυθρόλευκες» δεν κινδύνευσαν ουσιαστικά. Αξιοποιώντας τις αδυναμίες των Ρωσίδων, πέτυχε διαφορές 15 πόντων και στα δυο παιχνίδια και προκρίθηκε με συνολικό σκορ 169-139.

Ολυμπιακός – Αϊντιν: Στατιστικά μοιάζουν σα δυο σταγόνες νερό!

Αν κοιτάξει κανείς τι καταγράφει η στατιστική και για τις δυο ομάδες θα παρατηρήσει ότι υπάρχει τρομερή ομοιότητα. Αυτό φυσικά αποτυπώνεται και στο γήπεδο. Μπορεί το μπάσκετ που παίζουν οι μονομάχοι να μην είναι ίδιου στυλ, ωστόσο καταλήγουν σε πολύ κοινά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν και οι καρτέλες, ο Ολυμπιακός, υπερέχει σε αρκετά ποιοτικά στοιχεία, όπως οι πόντοι από τον πάγκο, από τον αιφνιδιασμό και από τις δεύτερες ευκαιρίες. Ωστόσο, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ευστοχία, η Αϊντίν υπολείπεται μόνο στο τρίποντο. Οι δυο ομάδες έχουν ποσοστό ευστοχίας στο σουτ γενικά 44% και 46%. Οι Πειραιώτισσες παίρνουν βραχεία κεφαλή λόγω του ότι στο τρίποντο επικρατούν με 41.1% έναντι 38.2% των αντιπάλων. Εδώ φαίνεται πόσο κρίσιμο ρόλο θα παίξουν οι Σταμολάμπρου και Τόλφρι με το μακρινό τους σουτ.

Όσον αφορά το ριμπάουντ, οι δυο ομάδες δίνουν μεγάλη μάχη, με τις Τουρκάλες να κερδίζουν στο αμυντικό και τις Ελληνίδες στο επιθετικό. Είναι όμως και πάλι μικρή η διαφορά, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός συνολικά να συλλέγει 39 ριμπάουντ, έναντι 38 της αντιπάλου!

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το λογικό είναι ο Ολυμπιακός να «χτυπήσει» την Αϊντίν με μεγάλο ροτέισον. Ακόμα, φαίνεται η ομάδα του Ζίμπαρτς να μπορεί να βγάλει περισσότερη ενέργεια και κλεψίματα μέσα στον αγώνα. Αυτό δίνει άλλωστε αιφνιδιασμούς και πόντους από δεύτερες ευκαιρίες. Μετά, αρκεί να μπουν τα καλάθια!

AYDOLY STATS 1 scaledAYDOLY STATS 2 scaled

Λόγω του ότι οι «ερυθρόλευκες» είναι σε καλό επίπεδο στις ψηλές, η Πλουφ μπορεί να αποτελέσει τον «άγνωστο» παράγοντα και να δημιουργήσει ανισορροπίες. Στη συνέχεια, Χάμπλιν και Βίτολα, έχουν πολύ δουλειά να κάνουν απέναντι στην Κόατες και τις άλλες ψηλές. Οι φόργουορντ της Αϊντίν βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αρκεί να αναφέρουμε, ότι μόνο η Κόατες έχει συλλέξει 100 ριμπάουντ σε 8 παιχνίδια! Μάλιστα η καλύτερή της επίδοση, ήταν κόντρα στην Πεκ, όπου συνέλεξε 23 ριμπάουντ, εκ των οποίων τα 14 αμυντικά!

 

Οι πιο ψύχραιμες θα κόψουν το νήμα

Σύμφωνα με τα παραπάνω, αναμένονται δυο τρομερά ματς. Η ομάδα που θα επιδείξει καλύτερη αμυντική συμπεριφορά και περισσότερη ψυχραιμία θα είναι και εκείνη που θα πάρει την πρόκριση.

Η πρώτη μάχη δίνεται την Τρίτη 11/1 στο ΣΕΦ, όπου το παιχνίδι θα ξεκινήσει στις 19:30. Εκεί, ο Ολυμπιακός καλείται να υπερασπιστεί το αήττητό του και στη συνέχεια, το τεχνικό επιτελείο ξέρει πώς να πορευτεί η ομάδα.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη EuroCupWomen (@eurocupwomen)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη EuroCupWomen (@eurocupwomen)

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Αναστάσης Κατσαβός
Περισσότερα σε Γυναίκες

Δειτε επισης

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (29/3)

Τα «φώτα» στην Ιταλία και τον Παναθηναϊκό «Πλούσιο» είναι και το σημερινό τηλεοπτικό πρόγρ…