Κεντρική Β' Εθνική Οικονόμου στο ebasket.gr: «Όνειρό μου να πάμε με τον Ερμή στην Α1» [pic]

Οικονόμου στο ebasket.gr: «Όνειρό μου να πάμε με τον Ερμή στην Α1» [pic]

Οικονόμου

Ο προπονητής του Ερμή Σχηματαρίου, Νίκος Οικονόμου, μίλησε στο ebasket.gr κυριολεκτικά για όλους και για όλα. Αρχικά, όπως είπε γίνεται καλή δουλειά και το περιβάλλον της ομάδας είναι πολύ καλό. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ο Ερμής είναι η οικογένειά του.

Ακόμα, όπως λέει ένα από τα μεγάλα του όνειρα, είναι να βρεθεί με τον Ερμή Σχηματαρίου στη Basket League. Για να γίνει αυτό όμως όπως λέει εκτός από όραμα θέλει πολλή και σωστή δουλειά όπως και όραμα, σαν αυτό που υπάρχει στην ομάδα της Στερεάς.

Ο πάλαι ποτέ φόργουορντ της Εθνικής Ελλάδας και των «αιωνίων», αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του κορωονοϊού στις ομάδες, ενώ όπως είπε ο κόσμος είναι πάντα εκεί για την τοπική ομάδα. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στο στιγμιότυπο με τον Παναγιώτη Τζαβέλλα. Ένας αθλητής με αναπηρία, σκοράρει σε αγώνα παικτών τυπικής ανάπτυξης και ο κόουτς Οικονόμου υπογράμμισε τη σημασία του να μη σταματάς ποτέ μέχρι να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.

Ο Ερμής Σχηματαρίου, αντιμετωπίζει την Κυριακή τη Δόξα Λευκάδας για τη 12η αγωνιστική του 3ου Ομίλου της Γ’ Εθνικής. Η ομάδα του Νίκου Οικονόμου είναι πρώτη στον όμιλο με ρεκόρ 9-1. Από την άλλοι οι Λευκαδίτες, έχουν ρεκόρ 7-3, καταλαμβάνοντας την 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Oikonomou 1 1
Ο προπονητής του Ερμή Σχηματαρίου, Νίκος Οικονόμου.

Αναλυτικά η συζήτηση με τον Νίκο Οικονόμου:

Ο Ερμής πριν τη διακοπή ήταν στην πρώτη θέση. Ποια είναι η κατάσταση της ομάδας στο διάστημα αυτό;

«Είχαμε πολλά κρούσματα, δεν σου κρύβω. Δεν δουλέψαμε έτσι όπως θέλαμε να δουλέψουμε. Αλλά, συμβαίνει παντού αυτό. Μετά τις γιορτές είχαμε αρκετά κρούσματα, αλλά από την προηγούμενη Δευτέρα, μπήκαμε κανονικά στο γήπεδο, για να μπορέσουμε σιγά σιγά να βρούμε τον ρυθμό μας, γιατί δεν σου κρύβω ότι είμασταν σε καλή αγωνιστική κατάσταση, και ανησυχούμε λιγάκι πως θα εμφανιστούμε καλοί στο επόμενο παιχνίδι την Κυριακή.

Παίζουμε με έναν πάρα πολύ δύσκολο αντίπαλο και με πολύ καλούς παίκτες, πολύ καλό προπονητή. Νομίζω πως θα είναι από τα πιο δύσκολα παιχνίδια στην έδρα μας. Ερχόμαστε και οι δύο από διακοπή πρωταθλήματος αρκετό καιρό Να δούμε πως θα είμαστε γιατί δεν μπορούσαμε να παίξουμε ούτε φιλικά. Είναι ένα ερωτηματικό, πως θα ξεκινήσει από εδώ και πέρα η αγωνιστική δραστηριότητα. Σε τι κατάσταση θα είναι η ομάδα».

Πως επηρεάζεται μια ομάδα από μια διακοπή;

«Δεν μας επηρεάζει η διακοπή, αλλά ο κορονοϊός, όπως επηρεάζει όλον τον κόσμο. Εκτός πέντε μέρες, τα παιδιά, σίγουρα, αναλόγως αν θα βγούνε μετά ξανά θετικά ή αρνητικά, πως θα είναι ο οργανισμός, δηλαδή πόσο έχει επιβαρυνθεί. Άρα καταλαβαίνεις πως δεν είναι μόνο η διακοπή. Τη διακοπή τη χρησιμοποιείς για να φανείς ακόμα καλύτερος.

Πάντα έτσι κάναμε στις ομάδες και έτσι κάνω κι εγώ. Ωστόσο δεν μπορείς να ξέρεις πως μπορεί να έχει επηρεάσει ο κορονοϊός.

Δηλαδή δεν ήταν μια διακοπή που λες πάμε να δουλέψουμε να γίνουμε καλύτεροι. Είχαμε διακοπή που για δύο εβδομάδες κάναμε προπόνηση με τέσσερις και πέντε παίκτες».

Κόουτς Οικονόμου ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ομάδας που την κρατάει στην κορυφή της βαθμολογίας.

«Ότι είμαστε μια καλή ομάδα. Είμαστε μια δεμένη ομάδα. Οι παίκτες πάντα παίρνουν τα εύσημα στις νίκες. Έχω καλά παιδιά. Είναι καλοί χαρακτήρες. Δεν έχουμε εγωισμούς στην ομάδα. Όλοι βλέπουν ο ένας από τον άλλον και το σημαντικό είναι να παίρνουμε το αποτέλεσμα.

Εμείς, ποτέ δεν είπαμε ότι ο στόχος μας είναι να πάμε να πάρουμε την κατηγορία. Δεν χτίστηκε γι’ αυτό το πράγμα αυτή η ομάδα, γι’ αυτό και δεν έχουμε κάποιο άγχος. Παίζουμε αρκετά καλό μπάσκετ σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια. Νομίζω ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Δηλαδή, και για τις άλλες δύο ομάδες που βρίσκονται από κάτω στην βαθμολογία, είναι πολύ καλές ομάδες, είναι πολύ δύσκολες ομάδες. Γενικότερα έχουμε ένα δύσκολο πρόγραμμα, ξεκινώντας από το παιχνίδι με τη Δόξα την Κυριακή (σ.σ: σήμερα).

Το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε μια καλή παρέα, με αρχές και σεβασμό ο ένας απέναντι στον άλλον. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά πράγματα για να φτιαχτεί μια ομάδα».

ermis lefkada

Σε όλες τις ομάδες που έχετε προπονήσει, μέχρι τώρα, ποια είναι η βασική σας αρχή; Η αρχή που θέτει ο Νίκος Οικονόμου και δεν παραβιάζεται ποτέ!

«Ότι ο προπονητής κάνει την ομάδα και οι παίκτες τον προπονητή. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου εμένα. Εγώ φτιάχνω μια ομάδα. Εγώ είμαι υπεύθυνος να παρουσιάσω κάτι καλό μέσα στο γήπεδο και για να γίνεις ομάδα με 12-14 παίκτες, οι οποίοι είναι άγνωστοι μεταξύ τους, θέλει τρόπο.

Οι παίκτες σε βοηθάνε εσένα να γίνεις καλός προπονητής. Μπορείς να βγάλεις 500 συστήματα. Αν δεν μπορεί ο παίκτης να κατανοήσει αυτό το σύστημα… Εμένα αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Ότι ο προπονητής κάνει την ομάδα και οι παίκτες τον προπονητή.

Παντού, όπου έχω δουλέψει. Πρέπει να φαίνεται χρήσιμος ο κάθε παίκτης. Πρέπει να υπάρχει καλό κλίμα στην ομάδα και όλο αυτό το πράγμα συνθέτει μια επιτυχία. Πως θα αντιμετωπίσεις τις δύσκολες στιγμές, την ήττα, τραυματισμούς, τώρα με τον κορονοϊό. Το πιο σημαντικό είναι ότι πιστεύω τους παίκτες μου.

Και όλο το βάρος το παίρνω εγώ. Θέλω το μυαλό τους να είναι ελεύθερο μες το γήπεδο και να τηρήσουν αυτά που θέλω να κάνουν. Αν κερδίσουν είναι δική τους η νίκη, η ήττα ωστόσο είναι δική μου. Και τους απελευθερώνω. Όμως αυτό, θέλει μια διαδικασία, για να καταφέρεις να το περάσεις».

Σε ένα παιχνίδι αποφασίσατε να περάσετε στον αγωνιστικό χώρο, ένα παιδί με αναπηρία, με κάποιες ιδιαιτερότητες. Ποιο ήταν το μήνυμα που θέλατε να περάσετε μέσα από αυτό;

«Να μην σταματάς να ονειρεύεσαι. Τα όνειρα σου κάποια στιγμή μπορεί να πραγματοποιηθούν.

Ήταν μια έντονη στιγμή για εσάς;

Για όλους μας. Για όλους όσοι παραβρεθήκαμε στο γήπεδο, για τον αγώνα αυτόν. Και για τον κόσμο, αλλά και για την αντίπαλη ομάδα τη Μελίκη. Ήταν μια στιγμή χαράς. Ήταν ένα πολύ ωραίο συναίσθημα».

Για τον προπονητή και άνθρωπο Νίκο Οικονόμου, τι μέτρησε περισσότερο; Η είσοδος του Τζαβέλλα ή η νίκη στο παιχνίδι;

«Η αλήθεια είναι ότι βοήθησε και το παιχνίδι, για να γίνει αυτό. Δηλαδή, δεν θα πας να το κάνεις σε ένα ντέρμπι. Παίζει ρόλο και ο αντίπαλος. Ήταν ένα παιχνίδι που ξέραμε ότι θα κερδίσουμε. Η Μελίκη είχε πάρα πολλή καλή στάση απέναντι σε αυτό. Η συνεργασία με τους διαιτητές, τη γραμματεία. Όλοι συνέβαλαν σε αυτό. Στο να πραγματοποιήσουμε ένα όνειρο».

tzavelas shimatari scaled
Ο Νίκός Οικονόμου περνά στο παιχνίδι τον Παναγιώτη Τζαβέλλα. Εκείνος σκοράρει το καλάθι της ζωής του και όλοι βιώνουν μια τρομερή στιγμή

Πηγαίνοντας για λίγο στο παρελθόν κόουτς Οικονόμου, θα ήθελα να ρωτήσω για τον Πανιώνιο. Έχετε υπάρξει παίκτης των Νεοσμυρνιωτών και πριν από λίγα χρόνια πήρατε και το πρωτάθλημα της Α2 ως προπονητής της ομάδας. Τι στιγμή ήταν για σας;

«Ήταν μια όμορφη στιγμή. Γιατί, ξέρεις, στον Πανιώνιο υπήρχαν τεράστια «πρέπει», τότε. Μακάρι όλο αυτό να είχε μεγαλύτερη διάρκεια και ο Πανιώνιος να παρέμενε στην Α1. Αυτό που έπρεπε να κάνουμε, το κάναμε. Βγήκαμε πρώτοι σε ένα από τα πιο δύσκολα πρωταθλήματα της Α2.

Πιστεύω ότι ήταν από τα πιο δύσκολα πρωταθλήματα που έχουν γίνει. Δυνατές ομάδες, μεγάλα μπάτζετ και υψηλός ανταγωνισμός. Από κει και πέρα ο Πανιώνιος βρέθηκε και πάλι στη Β’ Εθνική. Εύχομαι πραγματικά, αυτή η ομάδα να βρει τον δρόμο της.

Καμιά φορά λέμε να βρεθεί κάτι να παίξει Α1, γιατί είναι αυτός. Όχι! Αξίζεις και παίζεις εκεί που πρέπει να παίζεις. Υπάρχει λόγος που βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Όπως ο Ηρακλής που έπεσε στη Β’ Εθνική και μετά στην Α2. Και η ΑΕΚ. Κάτι συνέβη τότε. Οπωσδήποτε είναι ιστορική ομάδα και υπάρχει ένας σεβασμός».

Ως παίκτης κάνατε πραγματικότητα τα όνειρα σας;

«Ναι! Δόξα σοι ο Θεός! Καλά τα πήγαμε (γέλια)»

Σαν προπονητής έχετε κάποιο όνειρο;

«Είναι τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Βρίσκομαι σε μια ομάδα που την αισθάνομαι σαν δική μου ομάδα. Πήρα κάτι πάρα πολύ χαμηλά, δηλαδή από μπάτζετ και ήμασταν στη Γ’ Εθνική, ανεβήκαμε στη Β’, είμαστε πρώτοι τώρα στο πρωτάθλημα της Β’, οι ακαδημίες μας είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Είμαι ευτυχισμένος εδώ που είμαι.

Έχω πάρει μια απόφαση πως δεν μπορώ να δουλέψω εκτός Αθηνών, λόγω της οικογένειας μου. Δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες να φύγω στο εξωτερικό. Το έχω πάρει απόφαση και λέω, τέλος αυτό δεν θα το κάνω, γιατί θέλω να είμαι δίπλα στην οικογένεια μου. Άρα η συγκεκριμένη ομάδα και αυτό που έχουμε παρουσιάσει, μόνο χαρούμενο με κάνει».

Άρα πρότζεκτ σαν αυτό του Ερμή σας ελκύουν σαν προσωπικότητα, σας κάνουν χαρούμενο;

«Όχι, δεν κατάλαβες τι σου είπα; Έχουμε πάρει κάτι από το μηδέν και έχουμε φτάσει με τον Ερμή να παίζουμε σε αυτό το επίπεδο. Δεν σκέφτομαι κάτι άλλο πέραν του Ερμή. Ο Ερμής είναι η οικογένεια μου.

Όσον αφορά τις ακαδημίες, μιας και είπατε πως είναι από τις καλύτερες, πιστεύετε πως μπορούν να δώσουν «νέο αίμα» στην πρώτη ομάδα τα επόμενα χρόνια;

Σε τέσσερα-πέντε χρόνια πιστεύω πως ναι. Δηλαδή σε τέσσερα-πέντε χρόνια ο Ερμής θα μπορεί να έχει παίκτες από την ακαδημία».

Υπάρχει περίπτωση να δούμε τον Ερμή Σχηματαρίου να καθιερώνεται στην Β’ Εθνική με Α2 δηλαδή;

«Αν με ρωτας, από την πλευρά ονείρου, εγώ σαν προπονητής Νίκος Οικονόμου, θέλω τον Ερμή να τον πάω Α1. Εκεί θέλω να δω τον Ερμή. Νομίζω ότι ολοκληρώνεις μια τρομερή προσπάθεια. Είναι καλό να έχουμε όνειρα.

Κόουτς Οικονόμου, σε ένα «όνειρο» εμείς φτιάχνουμε τις συνθήκες, ή πάμε εκεί που υπάρχουν ήδη έτοιμες συνθήκες;

«Εγώ είμαι από τους τυχερούς. Έφτιαξα εγώ τις συνθήκες. Δεν είναι εύκολο να το κάνεις αυτό το πράγμα, να φτιάξεις συνθήκες, βάση αποτελεσμάτων και βάση έργου, να βλέπεις ότι πας μπροστά. Εγώ είχα αυτή την ευκαιρία να το κάνω αυτό το πράγμα, γι’ αυτό σου είπα πως ήμουν από τους τυχερούς.

Όνειρα είναι ωραίο να κάνουμε και να μην τα παρατάμε ποτέ. Ξέρεις, στη ζωή και σαν παίκτης μου έλεγαν πως μπορείς να μην τα καταφέρεις. Πιο πολλά ήταν τα αρνητικά, παρά τα θετικά, αλλά εγώ δεν το έβαλα ποτέ κάτω.

Άρα ένας άνθρωπος που έχει βιώσει κάποιες καταστάσεις είναι καλό να το διδάσκεις στα παιδιά. Γιατί ο αθλητισμός είναι η ζωή, δεν είναι μόνο να πετύχει κάποιος ή να κάνει μια καλή μεταγραφή να βγάλει λεφτά ή να παίξει σε μεγάλες ομάδες».

Oikonomou 1 scaled
Ο Νίκος Οικονόμου μιλά στους παίκτες του Ερμή Σχηματαρίου σε τάιμ άουτ
Oikonomou 3 scaled
Όπως λέει ο Νίκος Οικονόμου, στον Ερμή είναι όλοι μια οικογένεια
Oikonomou 4 tzavelas scaled
Ο Νίκος Οικονόμου ζει κάθε στιγμή του παιχνιδιού
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Αναστάσης Κατσαβός
Περισσότερα σε Β' Εθνική

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…