Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Μετάλλαξη Όμικρον: Ρεκόρ εισαγωγών παιδιών στα νοσοκομεία

Μετάλλαξη Όμικρον: Ρεκόρ εισαγωγών παιδιών στα νοσοκομεία

Αριθμούς ρεκόρ στις νοσηλείες παιδιών λόγω κορονοϊού καταγράφουν χώρες με υψηλή έκθεση στην παραλλαγή Όμικρον.

Τα δεδομένα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ δείχνουν περισσότερες εισαγωγές παιδιών τις τελευταίες ημέρες από οποιαδήποτε άλλη περίοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, οι εισαγωγές σε παιδιατρικά νοσοκομεία στη Γαλλία είναι σχεδόν έξι φορές περισσότερες από το προηγούμενο υψηλό του Αυγούστου 2021, ενώ τα ποσοστά κρουσμάτων στην Αγγλία στις ηλικίες κάτω των 5 ετών είναι πάνω από τρεις φορές υψηλότερα από την κορύφωση του περασμένου χειμώνα.

Περίπου 80 παιδιά κάτω των 5 ετών εισάγονται καθημερινά σε νοσοκομείο στην Αγγλία, σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ των 24 το περασμένο καλοκαίρι. Το ποσοστό νοσηλείας κάτω των 5 ετών στις ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί σε πάνω από τέσσερα ανά 100.000 εισαγωγές, από 2,5 ανά 100.000 τον Δεκέμβριο, και είναι μακράν το υψηλότερο ποσοστό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Λοίμωξη του αναπνευστικού

Ο Alasdair Munro, ειδικός παιδιατρικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας (NIHR) του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η Covid-19 εμφανίζεται πλέον ως επί το πλείστον στα παιδιά ως μια σχετικά τυπική λοίμωξη του αναπνευστικού.

«Πριν από την Όμικρον, τα παιδιά έρχονταν με πραγματική αναπνευστική δυσχέρεια και πνευμονία. Η διαφορά είναι ότι η Όμικρον προκαλεί πολύ πιο κοινές παθήσεις του αναπνευστικού. Τα κρούσματα μοιάζουν με άλλα αδιάθετα παιδιά και μέσα σε μια μέρα περίπου – υπό παρακολούθηση και αποκλείοντας άλλες, πιο σοβαρές λοιμώξεις – φαίνονται πολύ καλύτερα», είπε, προσθέτοντας ότι τα συμπτώματα της Covid-19 μοιάζουν τώρα με αυτά των ιών όπως π.χ. η βρογχιολίτιδα.

Σύνδρομο PIMS

Στη Γαλλία, το 73-80% των ατόμων κάτω των 18 ετών που νοσηλεύονται με Covid-19 έχουν πλέον την μετάλλαξη Όμικρον. Ωστόσο, η Christèle Gras-Le Guen, παιδίατρος στη Nantes, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κρίση Covid στα παιδιά». Περιμένει ωστόσο να δεν εάν η Όμικρον αυξάνει τον κίνδυνο του παιδιατρικού πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου ή PIMS, μιας σπάνιας, αλλά επικίνδυνης επιπλοκής που μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά που έχουν αρρωστήσει πολύ λόγω κοροναϊού.

Μπορεί να χρειαστούν τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση για να αναπτύξουν τα παιδιά PIMS, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί εάν η παραλλαγή θα οδηγούσε σε αύξηση των κρουσμάτων. «Θα γνωρίζουμε περισσότερα σε λίγες εβδομάδες και εργαζόμαστε με συναδέλφους παιδιάτρους στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ελέγξουμε τα δεδομένα», δήλωσε.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Φρίκη στην Αλεξανδρούπολη: Δεν ήταν άστεγος, πέταξε κατα λάθος φάρμακα, μπήκε να τα ψάξει και διαμελίστηκε

Το αρχικό σενάριο ότι ο άνδρας ήταν άστεγος διαψεύστηκε. Ο 35χρονος στην Αλεξανδρούπολη μα…