Ανοίγουν αύριο, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου τα σχολεία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η κατάσταση στη χώρα έχει αλλάξει σημαντικά από το κλείσιμο των σχολείων πριν δύο εβδομάδες. Κι αυτό καθώς η μετάλλαξη Όμικρον που έχει κυριαρχήσει στη χώρα, έχει εκτινάξει τα ημερήσια κρούσματα.
Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr οι μαθητές επιστρέφουν με νέα πρωτόκολλα στα σχολεία αλλά και ένα επιπλέον self test, που όσοι δεν φρόντισαν να το εξασφαλίσουν νωρίς από τα φαρμακεία αντιμετώπισαν πρόβλημα ιδιαίτερα το Σάββατο, όταν παρατηρήθηκε έλλειψη. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το πρόβλημα έχει λυθεί καθώς τα self test από τα αποθέματα του κράτους έχουν σταλεί στα σχολεία και οι διευθυντές θα αναλάβουν να τα μοιράσουν σε όσους μαθητές δεν έχουν προλάβει να τα κάνουν πριν το πρώτο κουδούνι.
Εφοδιάστηκαν με έξτρα self test τα σχολεία – Η διαδικασία για τους γονείς
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπολογίζεται ότι υπάρχει πενταπλάσιο απόθεμα self test σε κάθε σχολική μονάδα από τον αριθμό των δικαιούχων που δεν πήραν από τα φαρμακεία.
Πιο αναλυτικά, ολοκληρώθηκε ο εφοδιασμός των σχολικών διευθύνσεων σε όλη τη χώρα με επιπλέον self test από το απόθεμα του κράτους, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όσων δεν κατάφεραν να προμηθευτούν δωρεάν self test τις προηγούμενες ημέρες από τα φαρμακεία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπολογίζεται ότι υπάρχει πενταπλάσιο απόθεμα self test σε κάθε σχολική μονάδα από τον αριθμό των δικαιούχων που δεν έλαβαν τεστ, δηλαδή πάνω από 1.000.000 τεστ στις σχολικές μονάδες της χώρας έναντι 200.000 (12%) μαθητών και εκπαιδευτικών που φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει τα τεστ τους.
Παράλληλα, οι δήμοι προχωρούν σε αγορά πρόσθετων τεστ για κάθε σχολική μονάδα ώστε να προμηθεύσουν μέσω των σχολικών επιτροπών αν τυχόν παρουσιάσουν κενά.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων έχουν οδηγία να βρίσκονται στα σχολεία από τις 07:00 για να χορηγούν self test για τις περιπτώσεις μαθητών/εκπαιδευτικών που μπορεί να μην έχουν προμηθευτεί.
Τέλος, το self test δεν θα γίνεται στα σχολεία. Ο γονέας έχει την ευθύνη να πάρει το self test και να το κάνει στο παιδί του, το οποίο θα μπορεί να μπει στο σχολείο εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.
Τι λένε οι επιστήμονες για το άνοιγμα
«Αυτή τη στιγμή έχουμε 50.000 ενεργά κρούσματα σε παιδιά και πάμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Τα περισσότερα δεν μεταδίδουν, μόνο αυτά που νόσησαν το τελευταίο 7ήμερο. Η διασπορά είναι πάρα πολύ μεγάλη για αυτό δεν θα έπρεπε να ανοίξουν αύριο τα σχολεία», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο Open.
«Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ καθοριστική, καθώς θα δούμε αν θα έχουμε πρόωρη εκτόνωση του πανδημικού κύματος, θεωρώ ότι είναι κάτι δύσκολο. Πιστεύω ότι στις 23 Ιανουαρίου θα φτάσουμε πάνω από 50.000 κρούσματα, μετά έρχεται η εκτόνωση, αν και ακόμα δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών και του ανοίγματος των σχολείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θα δούμε αυτή την εβδομάδα τι θα γίνει στα σχολεία. Δεν μου αρέσει η επικοινωνιακή πολιτική κάποιων ότι η Όμικρον είναι ήπια» συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σχολίασε: «Αρχικά δεν συμφωνούσα αλλά είδαμε τις μελέτες των ειδικών. Οσοι νόσησαν με Δέλτα μπορεί τώρα να ξανανοσήσουν, γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε την τρίτη δόση».
Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε πως το «50%+1 φάνηκε αποτελεσματικό στα προηγούμενα ανοίγματα. Τώρα επεκτάθηκε ο έλεγχος σε όλη την τάξη – όχι μόνο στο σταυρό. Στην πρώτη εβδομάδα θα φανεί αν είναι αποτελεσματικά τα μέτρα, μετά θα δούμε αν χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα», συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος και εξήγησε πως «είναι ισορροπημένη η απόφαση».
Πώς θα επιστρέψουν στα σχολεία μαθητές και εκπαιδευτικοί, τι ισχύει με την τηλεκπαίδευση, πότε κλείνει ένα τμήμα
Με γενίκευση και ενίσχυση των ελέγχων κατά του κορονοϊού επιστρέφουν στα σχολεία από τις διακοπές των Χριστουγέννων αύριο, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, μαθητές και εκπαιδευτικοί.
Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, όπως στα Πανεπιστήμια και τα ΙΕΚ, παραμένουν ως έχουν, ενώ αναμένεται εγκύκλιος του υπουργείου για τους τρόπους διεξαγωγής της εξεταστικής περιόδου.
Οι σημαντικότερες αλλαγές στα σχολεία:
1. Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων (θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test την εβδομάδα που έρχεται αντί για δύο).
2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς δύο φορές την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή.
3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.
Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες, δηλαδή δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.
Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου, έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.
Παράλληλα, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.
Τέλος, συνεχίζει να ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας για τα αποτελέσματα του πρωτοκόλλου λειτουργίας των σχολείων το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021, «τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου φορούν μάσκες, τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα και γίνονται αυξημένοι έλεγχοι κατά του κορονοϊού, από ό,τι εκτός σχολείου».
Για το λόγο αυτό, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη την εκπαιδευτική και ψυχοκοινωνική διάσταση, προκρίνεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το υπουργείο, «τα 32 εκατομμύρια self test που έκαναν οι μαθητές αυτήν την περίοδο εντόπισαν το 84% των εργαστηριακά διαγνωσμένων κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες».
Τι γίνεται αν ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός διαγνωσθούν θετικοί
Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ (self ή radid), η απομόνωση θα παρατείνεται.
Εάν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (radid ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.
Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
Τι ισχύει με την τηλεκπαίδευση
Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ’ εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν και τις ακόλουθες:
- Αν σε ένα σχολικό τμήμα εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
- Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.
- Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.
- Για τους μαθητές με ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS- CoV-2 στις σχολικές μονάδες» και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα.
Τι προβλέπεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 εκτός σχολείου, π.χ. υπάρχει κρούσμα στο σπίτι;
Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση.
Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία self test τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7.
Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν self test την 5η ημέρα μετά την έκθεση.