Κεντρική Γυναίκες Αγγελική Νικολοπούλου: Η στρατηγός του Ολυμπιακού [pic]

Αγγελική Νικολοπούλου: Η στρατηγός του Ολυμπιακού [pic]

Νικολοπούλου

Η Αγγελική Νικολοπούλου σε κάθε αγώνα αποδεικνύει ότι είναι τα… μάτια και τα αυτιά των προπονητών μέσα στο παρκέ. Ο τρόπος που οργανώνει το παιχνίδι (τα plays όπως λέγεται πολλές φορές) δείχνουν μια στρατηγό μέσα στο γήπεδο που ξέρει πλήρως τη σκακιέρα.

Πριν περάσουμε στα στατιστικά δεδομένα, αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι έχει παίξει σε όλα τα παιχνίδια του Ολυμπιακού την εφετινή σεζόν. Αυτό φανερώνει το πόσο πολύτιμη είναι για την ομάδα της.

Η Νικολοπούλου δίνει τον τόνο στη δημιουργία

Σε ένα σύνολο υπάρχουν ρόλοι. Από ότι φαίνεται η 30χρονη γκαρντ έχει επωμιστεί το κύριο βάρος της δημιουργίας. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι μένει πίσω και στο σκοράρισμα.

Όσον αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα, είναι τρίτη σε χρόνο συμμετοχής. Βρίσκεται στο παρκέ 22:41’ κατά μέσον όρο σε 7 ματς. Ο αντίστοιχος αριθμός στο Eurocup Γυναικών ανεβαίνει στα 27:30’ κατά μέσον όρο σε 10 αγώνες. Εκεί πάλι καταλαβμάνει την 3η θέση σε χρόνο συμμετοχής, όντας πίσω από Βίτολα και Σταμολάμπρου.

Αυτά τα λεπτά «ξοδεύονται» άκρως ποιοτικά. Συγκεκριμένα, στην Α1 Γυναικών σημειώνει 8.3 πόντους κατά μέσον όρο σε 7 ματς, ενώ στο Eurocup 9.4 πόντους κατά μέσον όρο σε 10 ματς.

Στο κομμάτι των ασίστ συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς εκεί αποδεικνύεται πόσο πολύτιμη είναι συνεισφορά της Νικολοπούλου στο παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Πιο ειδικά, σε 7 παιχνίδια πρωταθλήματος η Ελληνίδα γκαρντ μοιράζει 6.4 ασίστ κατά μέσον όρο. Μάλιστα, όλη η ομάδα του Πειραιά έχει 9.9 ασίστ κατά μέσον όρο και η Νικολοπούλου είναι πρώτη πασέρ τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και σε μέσους όρους. Ακόμα, είναι πρώτη και σε ποσοστό, καθώς μοιράζει το 28.3% των συνλοκικών ασίστ. Οι απόλυτοι αριθμοί ανέρχονται σε 45 πάσες από τις 159 που μοιράζει όλος ο Ολυμπιακός.

nokolopoulou stats 2

Όσον αφορά το Eurocup γυναικών, η Νικολοπούλου, μοιράζει τις 75 πάσες από τις 236 που έχει συνολικά η ομάδα της. Αυτό σημαίνει ότι δίνει το 31.77% των συνολικών ασίστ που δίνει η ομάδα. Σε μέσους όρους αυτοί οι αριθμοί ανέρχονται σε 7.5 ατομικές από τις 23.6 συνολικές πάσες που μοιράζει ο Ολυμπιακός.

nikolopoulou stats

Κουμπώνει άρτια με το σύνολο

Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν την αντίληψη της παίκτριας μέσα στο παρκέ. Πολλοί άνθρωποι του μπάσκετ το ονομάζουν coutrt vision, τονίζοντας το πόσο «ευρύ» είναι το «οπτικό πεδίο» μιας αθλήτριας ή ενός αθλητή. Τα δεδομένα μαρτυρούν ότι φτιάχνει καταστάσεις για τις συμπαίκτριές της και «βλέπει γήπεδο» προκειμένου να δημιουργήσει.

Δεν έχει να κάνει μόνο με το ΠΟΣΕΣ πάσες μοιράζει κάποια, όσο για το ΠΟΙΕΣ πάσες είναι αυτές. Η καλή δημιουργός είναι εκείνη που κοιτάζει τις πλευρές και τους διαδρόμους που αφήνει ανοιχτούς η αντίπαλη ομάδα. Όντας έξω από την περίμετρο βλέπει τα δεδομένα και προσπαθεί να δημιουργήσει ανισορροπίες υπέρ της ομάδας της. Ο Ολυμπιακός την εφετινή σεζόν πρόσθεσε ύψος στο ρόστερ του, πράγμα που διευκολύνει μια καλή δημιουργό να βλέπει και προς το καλάθι εκτός από τις πάσες για τρίποντο.

Εν κατακλείδει:

Η Αγγελική Νικολοπούλου στα 30 της χρόνια έχει δημιουργικό οίστρο και αποτελεί μια αστείρευτη πηγή καλών ιδεών που κρατούν τον Ολυμπιακό στο δρόμο των επιτυχιών.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Αναστάσης Κατσαβός
Περισσότερα σε Γυναίκες

Δειτε επισης

Elite league: Τα αποτελέσματα των Play off/ Play out

Στο Final Four της Elite League πέρασε ο Ερμής Σχηματαρίου. Ο Ερμής Σχηματαρίου επικράτησε…