Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Τι φέρνει το 2022 για τους ανεμβολίαστους – Η βεντάλια των μέτρων που θ’ ανοίξει η κυβέρνηση

Τι φέρνει το 2022 για τους ανεμβολίαστους – Η βεντάλια των μέτρων που θ’ ανοίξει η κυβέρνηση

2022

Σφίγγει όπως όλα δείχνουν οι κλοιός για τους ανεμβολίαστους την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας σπάνε το ένα μετά το άλλο, λόγω και της υπερμετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την επίσπευση της λήψης μέτρων για τους ανεμβολίαστους οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η σελίδα emvolio.gov.gr για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας, θα πρέπει να υπολογίζονται σε περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων σημειώνοντας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, πως τη δεδομένη χρονική στιγμή εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι πολίτες να μην μπορούν να βρεθούν ούτε στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης, διαμηνύοντας ότι «κλειδώνει» στους επτά μήνες η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλες τις ηλικίες αν δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης έχει σχεδόν αποφασιστεί ότι όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου και έχει παρέλθει 7επτάμηνο από την δεύτερη να λογίζονται ως ανεμβολίαστοι και έτσι να χάνουν τα προνόμιά τους. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την Πρωτοχρονιά.

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας

Για το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «δεν είμαστε δογματικοί στην υποχρεωτικότητα αλλά εξετάζουμε να επεκταθεί αποκλειστικά με ηλικιακά κριτήρια και όχι με επαγγελματικά». Μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες ηλικίας άνω των 50 ετών.

Ο υπουργός στη συνέχεια τόνισε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι εκείνοι που νοσούν βαριά στα νοσοκομεία είναι κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα και σημείωσε πως υπάρχει τεράστια διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον στις νεότερες ηλικίες. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι στόχος των νέων μέτρων είναι να περιοριστεί η διασπορά της νέας μετάλλαξης από τα άτομα μικρότερων ηλικιών (που και αυτά κινδυνεύουν) στους γονείς και στους παππούδες τους.

Η παράταση των μέτρων

Ο κ. Πλεύρης απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο μιας παράτασης των πρόσφατων νέων μέτρων σημείωσε ότι άμα χρειαστεί θα ληφθεί η σχετική απόφαση αλλά τόνισε πως δεν αναμένεται να υπάρξει μεγάλη παράταση καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως ο κύκλος της Όμικρον θα είναι μικρότερος.

Σχολεία, γήπεδα και νοσούντες γιατροί του ΕΣΥ

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά μετά τα Χριστούγεννα πιθανότατα με τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα την ημερομηνία που έχει ήδη οριστεί ισχύει, τονίζοντας ωστόσο ότι «θα συζητήσουμε με τους επιστήμονες για τυχόν αλλαγές στα πρωτόκολλα. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι πρέπει να τα κλείσουμε», σχολίασε.

Για τη μείωση στην προσέλευση των οπαδών στα γήπεδα ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι ομάδες είχαν πρόβλημα και δεν μπορούσαν να ελέγξουν τον κόσμο όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων. «Καταλαβαίνω ότι έχουν εισιτήρια διαρκείας. Αν δείξουν ότι τα μέτρα τηρούνται στα 1.000 άτομα είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για αύξηση της χωρητικότητας και μάλιστα άμεσα».

Επίσης, ο κ. Πλεύρης μίλησε για οργανωμένο σχέδιο αντικατάστασης των γιατρών που νοσούν στις δημόσιες δομές υγείας από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα για να μην υπάρξουν κενά. «Πρώτα τα κενά θα καλύπτονται εσωτερικά στα νοσοκομεία και στη συνέχεια, όσες θέσεις μένουν κενές θα καλύπτονται από ιδιώτες γιατρούς, όπως τόνισε.

Η καραντίνα των ασυμπτωματικών

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr για την καραντίνα των νέων κρουσμάτων που ορίζεται πλέον στις 5 ημέρες αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεται τεστ για επιστροφή στην εργασία ή για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, με προϋπόθεση το κρούσμα να μην παρουσιάζει συμπτώματα. «Θα υπάρχει μεγαλύτερη προστασία με διπλή μάσκα ενώ αυτοί που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα αν είναι τριπλοεμβολιασμένοι θα λειτουργούν κανονικά με μεγάλη προσοχή και θα κάνουν τεστ PCR στην πέμπτη μέρα και όσοι δεν έχουν κάνει τρίτη δόση και έχει περάσει 6μηνο από τη δεύτερη θα μπαίνουν σε 5 μέρες καραντίνα και στη συνέχεια θα πρέπει να κάνουν και το σχετικό τεστ», σημείωσε.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Θετικά νέα για τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη

Υπό έλεγχο το πρόβλημα υγείας του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Ύστερα από τα χθεσινά ανησυχητικά …