Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Θάνος Πλεύρης: Θα δούμε και παραπάνω κρούσματα, περιμέναμε την αύξηση αλλά όχι τόσο άμεσα

Θάνος Πλεύρης: Θα δούμε και παραπάνω κρούσματα, περιμέναμε την αύξηση αλλά όχι τόσο άμεσα

Πλεύρης

«Θα δούμε και παραπάνω κρούσματα στην κορύφωση της Όμικρον» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr, λίγες ώρες μετά το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα.

«Περιμέναμε την αύξηση όχι όμως τόσο άμεσα» ανέφερε στη συνέντευξή του στο MEGA, ο Θάνος Πλεύρης, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα. Ο υπουργός Υγείας, τόνισε μάλιστα ακόμα πως είναι πολύ πιθανό στην κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον τα κρούσματα να είναι ακόμα περισσότερα.

Ο  υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί για τις 3 Ιανουαρίου να επισπευστούν και σημείωσε: «Έχουμε αποφασίσει κάποια μέτρα. Στη σύσκεψη εκτιμήσαμε ότι βάσει των κρουσμάτων έπρεπε να πάμε στις 3 Ιανουαρίου. Περιμέναμε την αύξηση αλλά όχι τόσο άμεσα. Δεν είναι κάτι που μας επηρεάζει αλλά μας προβληματίζει. Μέτρα που έχουν αποφασιστεί θα συζητηθεί αν χρειάζεται να έρθουν πιο γρήγορα.

Θα υπάρξει προσαρμογή για την Πρωτοχρονιά. Όπως και για τη μουσική κι αυτό το μέτρο ίσως λειτουργήσει γιατί η υπερμετάδοση σχετίζεται και με τη διασκέδαση. Μπορεί να μείνει κιόλας η ημερομηνία. Αν όμως έρθουν νωρίτερα θα γίνει προσαρμογή των μέτρων. Προφανέστατα αν αποφασίσουμε να πάμε σε ωράριο θα εκτιμήσουμε το γεγονός ότι ο χρόνος αλλάζει στις 12 η ώρα.

Δεν ήταν έκπληξη. Ξέραμε πως θα λειτουργήσει η Όμικρον. Θα δούμε και τα κρούσματα αύριο το πρωί γιατί έχουμε μια πιο γρήγορη ενημέρωση. Το ΕΣΥ δεν έχει παραπάνω πίεση. Έχουμε σιγ΄α- σιγά επικράτηση της Όμικρον. Στη Γερμανία σε 11.000 κρούσματα Όμικρον είχαμε 128 νοσηλείες και 4 θανάτους. Δεν είναι τόσο νοσηρή. Δεν προλάβαμε να γίνει αποσυμπίεση στο ΕΣΥ από το τέταρτο κύμα. Στο ΕΣΥ διαχειριζόμαστε κυρίως περιστατικά της Δέλτα.

Θα δούμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή με τη δυναμική της Όμικρον, έχουμε 370% αύξηση στην Αττική. Στην κορύφωση της Όμικρον θα υπάρξουν και παραπάνω κρούσματα. Το ζήτημα είναι αν μεταφράζονται σε νοσηλείες. Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστεί lockdown. Στην κορύφωση της Δέλτα δεν χρειάστηκε το lockdown.

Δεν πάμε εκ των υστέρων. Η διαφορά μας με τις άλλες χώρες είναι ότι νιώσαμε την κορύφωση της Δέλτα. Έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε ότι σ’ αυτές τις χώρες γίνεται μια κορύφωση. Αυτό μας δίνει μια αισιοδοξία ότι το κύμα της Όμικρον θα έχει γρήγορη κορύφωση και κάμψη. Στην Αθήνα έχουμε έρθει σε συμφωνία και με ιδιωτικές δομές και η Αθήνα -που είναι το επίκεντρο της Όμικρον- θα είναι εξασφαλισμένη για τις νοσηλείες.

Τα σχολεία είχαν πολύ λιγότερη διασπορά γιατί τηρούνταν τα μέτρα, δεν θεωρούμε ότι θα χρειαστούν παρεμβάσεις. Θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου αλλά θα δούμε αν χρειαστεί να αλλάξουν κάποια από τα πρωτόκολλα αλλά θα δούμε αν θα χρειαστεί.

Καταλαβαίνω τα όσα λέγονται για τα γήπεδα σαν οπαδός κι εγώ. Σε άλλους χώρους όπως θέατρα και cinema υπήρχαν εφαρμογή των μέτρων, ενώ στα γήπεδα όχι. Είναι διαφορετικός ο χαρακτήρας, έβγαζαν τη μάσκα οι οπαδοί. Στα γήπεδα επειδή υπάρχουν οι κάμερες το βλέπουμε ξεκάθαρα. Σε περίπτωση που δούμε να εφαρμόζεται το μέτρο στις επόμενες 15 ημέρες, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία στα γήπεδα με περισσότερο κόσμο. Θέλουμε όμως να βλέπουμε μάσκα. Πιλοτική η εφαρμογή

Τα μέτρα στους χώρους λατρείας είναι μέτρα που αρκούν. Το θέμα της μάσκας γενικότερα η σύσταση είναι στον συγχρωτισμό μάσκα υψηλής προστασίας. Το σημαντικότερο είναι επειδή τα κρούσματα είναι σε μικρές ηλικίες δίνουμε μεγάλη προσοχή. Όσα νέα παιδιά βγαίνουν, είτε έχουν συμπτώματα είτε όχι, να αποφύγουν να έρχονται σε επαφή με γονείς και παππούδες. Αν τους αγαπάμε ας μην τους δούμε».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (26/4)

Τα φώτα σε Ολυμπιακό και Περιστέρι Τέσσερα παιχνίδια περιλαμβάνει το σημερινό τηλεοπτικό π…