Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Παυλάκης: «Το “τσουνάμι” της μετάλλαξης Όμικρον δεν θα είναι το τέλος της πανδημίας»

Παυλάκης: «Το “τσουνάμι” της μετάλλαξης Όμικρον δεν θα είναι το τέλος της πανδημίας»

omikron 2

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης με άλλα στελέχη του κορωνοϊού, ύστερα από νόσηση με την μετάλλαξη Όμικρον ακόμα και για τους εμβολιασμένους σύμφωνα με τον γιατρό-ερευνητή, Γιώργο Παυλάκη.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του  ΣΚΑΪ, ο κ. Γιώργος Παυλάκης τόνισε πως χωρίς την τρίτη δόση του εμβολίου δεν προστατευόμαστε από τη μετάλλαξη Όμικρον καθώς η ανοσία φθίνει με το πέρασμα του χρόνου.

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika,gr ο καθηγητής έκανε λόγο για ένα τσουνάμι λόγω της Όμικρον, και εξήγησε πως ένα τεράστιο συγχρονισμένο κύμα μολύνσεων όπως αυτό, κινδυνεύει να καταλύσει το σύστημα υγείας και την οικονομική ζωή της χώρας.

Δεν έχει σημασία πόσα θα είναι τα κρούσματα, θα γίνουν περισσότερα, αλλά το θέμα είναι, όπως είπε, τι θα αφήσουν πίσω τους. Κατά τον κ. Παυλάκη, «το τσουνάμι δεν θα διαρκέσει πολύ, αλλά θα αφήσει πολλά πράγματα πίσω του και δεν θα είναι το τέλος της πανδημίας».

«Τα συστήματα υγείας δεν είναι πουθενά φτιαγμένα για το τσουνάμι, όσες ΜΕΘ κι αν φτιαχτούν δεν φτάνουν, το κλειδί είναι πρόβλεψη και πρόληψη», είπε με έμφαση.

Για την  χώρα μας εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή συνυπάρχουν δύο μεταλλάξεις, η Δέλτα και Όμικρον. «Είναι πολύ δύσκολο να δούμε σε αυτές τις συνθήκες πότε θα αντικαταστήσει τελείως η Όμικρον την Δέλτα, αν γίνει ποτέ αυτό. Έχουμε μια κατάσταση ανάγκης και κοιτάμε τι θα γίνει την άνοιξη και το καλοκαίρι, να εστιάσουμε στην τωρινή κατάσταση» τόνισε.

Πρότεινε δε να ελαχιστοποιηθούν οι ανθρώπινες επαφές : «Το να πηγαίνουν παρέες 5-8 ατόμων στα σπίτια τους, είναι πολύ καλύτερο από συγκεντρώσεις 200 ατόμων» σχολίασε. Ειδικά για τις γιορτές τόνισε ότι «όσες λιγότερες συναντήσεις τόσο καλύτερα. Ματαιώστε τα πάρτι με διψήφιο αριθμό ατόμων, να γίνονται όσο πιο πολλά τεστ. Όσο πιο προετοιμασμένοι είμαστε τόσο θα αποφύγουμε μολύνσεις.Θα νικήσουμε τον ιό, θα έρθουν καλύτερες συνθήκες και να μην ρίχνουμε λάδι», κατέληξε ο κ. Παυλάκης.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

«Έφυγε» η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό στην είδηση του θανάτου της Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Η Ρούξι Ντο…