Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Μετάλλαξη Όμικρον: Σε ισχύ τα νέα μέτρα, «μαύρο» ρεβεγιόν

Μετάλλαξη Όμικρον: Σε ισχύ τα νέα μέτρα, «μαύρο» ρεβεγιόν

ισχύ

Σε ισχύ τέθηκαν από τις 06:00 της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου τα νέα μέτρα για να ανακοπεί η πορεία της μετάλλαξης Όμικρον. Ρεβεγιόν πρωτοχρονιάς με συνεχόμενα ρεκόρ κρουσμάτων, όπως αναφέρεται στα dnews.gr.

Πιο αναλυτικά, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.

Εξαίρεση αποτελεί η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα, με όλες τις παραπάνω απαγορεύσεις. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.

Παράλληλα, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.

Όσον αφορά την τηλεργασία, θα εφαρμοστεί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% με κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Επιπλέον, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία το επισκεπτήριο θα γίνεται μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

Τέλος, στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα, ενώ εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Όλα τα παραπάνω μέτρα είναι σε ισχύ από σήμερα, καθώς η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε την Τετάρτη και εισηγήθηκε τα μέτρα περιορισμού να τεθούν σε εφαρμογή από τις 06:00 της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου, και όχι από 3 Ιανουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί. Τα μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα έως και 16 Ιανουαρίου.

Εξάλλου, κατά την εξειδίκευση των μέτρων, ο κ. Πλεύρης είπε ότι στο ΕΣΥ κατά βάση νοσηλεύονται ασθενείς με τη μετάλλαξη «Δέλτα» και γι’ αυτ΄ο βρίσκεται σε πίεση, ενώ υπολογίζοντας όλους τους παράγοντες, όπως την μετάδοση της «Όμικρον», σημείωσε ότι έχει επέλθει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να στηρίξει το σύστημα αν χρειαστεί.

Στην κοινότητα η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι κυρίαρχη, σημείωσε ο κ. Πλεύρης και κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εμβολιαστούν.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα εμβόλια καλύπτουν την «Όμικρον» και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού το τελευταίο διάστημα έχει ανέβει κατά 10 μονάδες. Το ποσοστό άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού υπερβαίνει το 90%.

Παράλληλα, ο υπουργός επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά και συνέστησε σε όποιον έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, να συμπεριφέρεται ως φορέας, ενώ υπογράμμισε ότι στα οικογενειακά τραπέζια θα πρέπει να γίνονται τεστ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά.

Τέλος, σημείωσε ότι τα δεδομένα μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά δεν μας οδηγούν σε κανέναν εφησυχασμό.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Ελένη Ανδρικοπούλου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

«Έφυγε» η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό στην είδηση του θανάτου της Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Η Ρούξι Ντο…