Κεντρική Ειδήσεις Κορονοϊός: «Βαθύ κόκκινο» το χρώμα της Ελλάδας – Οι χάρτες της πανδημίας

Κορονοϊός: «Βαθύ κόκκινο» το χρώμα της Ελλάδας – Οι χάρτες της πανδημίας

Την κάκιστη επιδημιολογική εικόνα της χώρας που παραμένει στο «βαθύ κόκκινο» της πανδημίας του κορονοϊού SARS-CoV-2, αποτυπώνουν ανάγλυφα οι χάρτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το covid19.gov.gr. και από το ECDC

Όπως φαίνεται από τους χάρτες, το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας είναι στο «βαθύ κόκκινο», με ελάχιστα σημεία να είναι «πράσινα».

Στον χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή Ενότητα/Δήμο:

  • ο επταήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
  • ο δείκτης θετικότητας (%)
  • η εμβολιαστική κάλυψη (όπως προκύπτει από την διαθέσιμη πληροφορία διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας), καθώς και η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).

ΧΑΡΤΗΣ 1Α

Οι χάρτες του ECDC

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), έδωσε στη δημοσιότητα, όπως κάνει κάθε Πέμπτη και τους δικούς του χάρτες που αποτυπώνουν την πορεία της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σύμφωνα με αυτούς, η Ελλάδα έχει χειρότερη επιδημιολογική εικόνα από χώρες που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στα Βαλκάνια, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, σε σχέση με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων.

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη, η εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

ΧΑΡΤΗΣ 2Α

Ο δείκτης θετικότητας

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr θετική για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα είναι η εικόνα που αποτυπώνει ο χάρτης του ECDC σε σχέση με τον δείκτη θετικότητας. Ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από 1% σε όλη την Ελλάδα. Εξαίρεση αποτελούν Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, όπου η θετικότητα είναι στο 1% με 3,9%.

ΧΑΡΤΗΣ 3

Η Ελλάδα βρίσκεται και στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σε σχέση με τα τεστ ανά 100.000 κατοίκους. Όπως μπορείτε να δείτε, η Ελλάδα είναι στο «βαθύ πράσινο», όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία, οι περισσότερες περιοχές της Γαλλίας, η Δανία, η Ισλανδία κ.ά.

Τα τεστ ανά 100.000 κατοίκους

ΧΑΡΤΗΣ 4

Να θυμίσουμε ότι το ECDC δεν συγκεντρώνει στοιχεία από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτές οι χώρες αποτυπώνονται με το λευκό στους χάρτες του.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Ειδήσεις

Δειτε επισης

Επίδομα Παιδιού: Πόσα χρήματα θα λάβετε με την έξτρα δόση του Δεκεμβρίου

Ένας μικρός «μποναμάς» περιμένει τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού μέσα στο Δεκέμβρι…