Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Η τρίτη δόση εξασθενεί έναντι της μετάλλαξης Όμικρον μετά από δέκα εβδομάδες

Η τρίτη δόση εξασθενεί έναντι της μετάλλαξης Όμικρον μετά από δέκα εβδομάδες

Όμικρον

Νέα δεδομένα της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας δείχνουν πως οι ενισχυτικές δόσεις έναντι συμπτωματικής λοίμωξης εξασθενούν έπειτα από δέκα εβδομάδες λόγω μετάλλαξης Όμικρον.

Περίπου 2,5 μήνες διαρκεί η ισχύς της ενισχυτικής δόσης έναντι συμπτωματικής λοίμωξης covid-19 σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοίνωση η βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας Υγείας.

Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία πάντως, θα χρειαστούν ακόμα λίγες εβδομάδες μέχρι να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των τρίτων δόσεων έναντι του κινδύνου νοσηλείας. Σύμφωνα πάντως με την εκτίμησή της «η προστασία πιθανώς θα είναι σημαντικά υψηλότερη έναντι της συμπτωματικής νόσου».

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr η νέα έκθεση ανέλυσε στοιχεία από όσους εμβολιάστηκαν με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca συγκρίνοντας σχεδόν 150.000 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα και σχεδόν 70.000 κρούσματα Όμικρον. Όσοι από τους εξεταζόμενους έκαναν δύο δόσεις AstraZeneca και τρίτη δόση με mRNA (δηλαδή Pfizer ή Moderna) δύο έως τέσσερις εβδομάδες μετά την ενισχυτική δόση είχε αποτελεσματικότητα 60% στην αποτροπή της νόσου με συμπτώματα.

Η αποτελεσματικότητα άρχισε να πέφτει κατακόρυφα στις δέκα εβδομάδες συγκεκριμένα στο 35% ενώ της Moderna στο 45% μετά από εννέα εβδομάδες. Σε όσους έκαναν τρεις δόσεις Pfizer η αποτελεσματικότητα έπεφτε από το 70% μια εβδομάδα μετά την ενισχυτική δόση στο 45% δέκα εβδομάδες μετά.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Απεργία Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου: Παραλύει η χώρα

Απεργία Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου… Παραλύει η χώρα, πώς θα λειτουργήσουν ΜΜΜ, σχολεία, …