-
Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ ΕΟΔΥ: Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των επαναλοιμώξεων με κορονοϊό

ΕΟΔΥ: Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των επαναλοιμώξεων με κορονοϊό

ΕΟΔΥ

Προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες η αυξητική τάση των επαναλοιμώξεων με κορωνοϊό, όπως ανέφερε η Διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο συνεδρίου.

Σε φάση σταθεροποίησης ή ακόμη και ύφεσης βρίσκεται η πανδημία της COVID-19 στη χώρα μας, εκτίμησε η Διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου από το βήμα του Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, όπως αναφέρει τα dikaiologitika.gr 

Ωστόσο, είναι το φαινόμενο των επαναλοιμώξεων που προκαλεί προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα όπως ανέφερε η κα Κοντοπίδου. Μάλιστα, στη χώρα μας είχαμε 2 κρούσματα με 3 επαναμολύνσεις, ενώ βάσει γραφήματος που παρουσίασε οι επαναλοιμώξεις υπολογίζονται στο 14%.

Για την αύξηση των επαναλοιμώξεων μίλησε και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβούλιου του ΙΙΒΕΑΑ, Δημήτρης Θάνος, αναφερόμενος στην παραλλαγή Όμικρον.

Ειδικότερα, όπως είπε η Όμικρον φέρει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη Spike, 10 από τις οποίες είναι στην RBD, την περιοχη πρόσδεσης του υποδοχέα.

Σύμφωνα με τον κ. Θάνο, πρόκειται για μεταλλάξεις που σχετίζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα και μεταλλάξεις που έχουν συσχετιστεί με διαφυγή της ανοσίας. Μάλιστα, καταγράφεται μία εκθετική αύξηση στα νέα κρούσματα στη Νότιο Αφρική.

Παρασκευής: «H ανάπτυξη συλλογικής ανοσίας δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον αρχικό εμβολιασμό»

«H ανάπτυξη συλλογικής ανοσίας δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον αρχικό εμβολιασμό», ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ.

Κατά τον κ. Παρασκευή τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά αναφορικά με την προστασία της αναμνηστικής δόσης ή της μόλυνσης επιπλέον του εμβολιασμού. Μάλιστα, το εύρος της ανοσίας είναι σημαντικά μεγαλύτερο μετά από φυσική μόλυνση σε συνδυασμό με εμβολιασμό, αν και αποτελεί ανοιχτό ερώτημα η διάρκεια και το εύρος της ανοσίας ιδιαίτερα έναντι του Όμικρον.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ