Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: Δεν θα ξαναϋπάρξει lockdown, οι τέσσερις άξονες της αντιμετώπισης του τέταρτου κύματος

Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: Δεν θα ξαναϋπάρξει lockdown, οι τέσσερις άξονες της αντιμετώπισης του τέταρτου κύματος

Μητσοτάκης υπουργικό συμβούλιο

Κάθε συζ΄ήτηση σχετικά με επικείμενο lockdown επιχείρησε να σταματήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Οι τέσσερις άξονες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κάθετα αρνητικός σε κάθε σκέψη για νέο lockdown εμφανίστηκε και πάλι ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, προσπαθώντας να τελειώσει οποιαδήποτε σχετική κουβέντα.

Όπως γράφουν τα dikaiologitika.gr , ο πρωθυπουργός μίλησε για ΄τέσσερις άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση στα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Όχι σε νέο lockdown, όχι περιορισμοί για τους εμβολιασμένους, ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και επιτάχυνση εμβολιασμών.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Επιτέλους η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνέρχεται δια ζώσης. Ο υπουργός Εργασίας καταλαμβάνει τα έδρανα που πιάνει συνήθως το Κομμουνιστικό Κόμμα, που είναι ενδιαφέρουσα σημειολογία αφού η συνεεδρίαση γίνεται στην Ολομέλεια. Έχουμε πολλά να πούμε. Θα ξεκινήσω με το φλέγον ζήτημα των ημερών. Την έξαρση της πανδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Ισχυρό κύμα με πενταψήφιους αριθμούς κρουσμάτων. Χώρες μικρότερες από εμάς έχουν περισσότερα κρούσματα από εμάς. Ένα κύμα που επιφέρει και απώλειες στη χώρα μας. Αυτή τη φορά όμως κύμα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, καθώς το εμβόλιο κάνει τη διαφορά. Αποτρέπει την ευθεία αντιστοίχηση των πολλών μολύνσεων με τις βαριές νοσηλείες. Είναι αυτό που δίνει περιθώρια καλύτερης διάταξης των δυνάμεων του συστήματος υγείας. Είναι αυτό που αφήνει ανοιχτή την κοινωνία να παράγει. Και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο να ζουν πιο ελεύθερα.

Επιμένουμε σε τέσσερις θέσεις:

  • Δεν θα ξαναυπάρξει λοκντάουν
  • Όσοι έχουν κάνει την επιλογή του εμβολίου, δεν θα υποστούν ξανά περιορισμούς, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να βοηθούνται με αρκετά τεστ.
  • Η διαρκής ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στις Περιφέρειες που πιέζονται, εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε υπηρεσίες και προσωπικό, έχει την εξουσιοδότηση από μένα ο υπουργός Υγείας
  • Συνέχιση της προσπάθειας ενίσχυσης των εμβολιασμών. Η περιπέτεια θα λήξει με την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος

Στην τελευταία έξαρση του ιού απαντάμε με νέο κύμα εμβολιασμών. Θα ήταν ανεύθυνο να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση. Υπάρχει όμως και η αισιόδοξη πλευρά της πραγματικότητας. Τις τελευταίες μέρες 200.000 ραντεβού για πρώτη δόση. Η τρίτη δόση θα κλείσει τις όποιες ρωγμές στο τείχος ανοσίας. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πόσο απαραίτητη είναι η τρίτη δόση που έχει ανοίξει για όλους τους συμπολίτες μας έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.

Είναι πολύ σημαντικό να σπεύσουν οι συμπολίτες μας να ενισχύσουν την συλλογική ανοσία. Η κοινωνία ανταποκρίνεται θετικά στις πρόσφατες οδηγίες. Το αποδεικνύουν οι 100.000 έλεγχοι. Καμία κρατική κινητοποίηση δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα χωρίς προσωπική ευαισθητοποίηση. Είχαμε πολύ ουσιαστική συζήτηση με εκπροσώπους εστίασης και λιανεμπορίου για να εφαρμόσουμε τα μέτρα. Είδα στήριξη από αυτούς τους ανθρώπους.  Τα μέτρα είναι πολύ καλύτερα από αυτά που είχαμε πριν ένα χρόνο

Τα μέτρα που λαμβάνουμε στη χώρα μας, είναι τα μέτρα που λλαμβάνουν όλες οι χώρες. Είμαστε και πιο αυστηροί σε σχέση με άλλους. Τουλάχιστον με το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε χώρους εστίασης και αναψυχής. Θέλω να σας ζητήσω να μεταφέρετε στις περιφέρειές σας ότι σήμερα η πανδημία χτυπά τους ανεμβολίαστους. Κάθε μέρα χάνονται δεκάδες ζωές αχρείαστα. Έχουμε 60+ διασωληνωμένους εμβολιασμένους. Και πράηγματι μπορεί να αρρωστήσεις βαριά, αλλά είναι 60 στα 6.500.000 που έχουν κάνει το εμβόλιο. Και κατά κανόνα είναι υπερήλικες με υποκείμενα νοσήματα. Η λύση είναι μπροστά και στα χέρια μας. Στα χέρια του καταστηματάρχη που καλείται να προστατεύσει την υγεία των υπαλ΄ληλων, στα χέρια του ιερέα, του Δημάρχοου. Αντί να ζητάμε έναν αστυνομικό δίπλα μας, να γίνουμε εμείς οι φύλακες της υγείας της δικής μας και των γύρω μας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα οι πολίτες έχουν λιγότερα βάρυ. Εισφορά αλληλεγγύης έχει καταργηθεί. Και παρά την πανδημία, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και θα υπάρξει και νέα αύξηση εντός του 2022. Κινητοποιήθηκε ένα κολοσιαίο πρόγραμμα για τη σ΄τήριξη του κόσμου της εργασίας. Το κράτος ανέλαβε τις αμοιβές όσων δεν δούλεψαν. Ανέστειλε τις οφειλές των επιχειρήσεων. Άνοιξε τα ταμεία του. Έτσι η Οικονομία και η κοινωνία έμειναν όρθιες όπως και το ΕΣΥ.

Δημιουργούνται δουλειές και επαναπατρίζονται Έλληνες επιστήμονες. Αναστρέφεται το brain drain που πλήγωσε την πατρίδα μας. Σε πολλές από τις δουλειές που ανοίγουν στη χώρα μας κάνουν αιτήσεις παιδιά που έφυγαν την περίοδο της κρίσης. Πιστεύω ότι κι αυτοί θέλουν να γίνουν συμμέτοχοι στη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Κολοσσοί είναι εδώ, όπως επίσης εδώ είναι και ελληνικές επιχειρήσεις που αυξάνουν τις επενδύσεις τους και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Αυτή η αν΄άπτυξη οδηγεί σε απτά αποτελέσματα. Δυο δισ. θα φέρει στα ταμεία η παραχώρηση της Εγνατίας. Ανάλογο ποσό για τον ΔΕΔΔΗΕ.

Όσοι διαχειρίστηκαν το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, γνωρίζουν τη δραματική κατάσταση που βρέθηκε η ΔΕΗ τον Ιούλιο του 2019. Η αγορά είχε προεξοφλήσει τη χρεοκοπία της. Η μετοχή της βολόδερνε στο 1 ευρώ. Σήμερα η ΔΕΗ άντλησε 1,35 δισ. ευρώ στην ΑΜΚ, η μετοχή της είναι στα 9 ευρώ, το κράτος κρατά τον έλεγχο της επιχειρήσης, η ΔΕΗ είναι ισχυρή για να στηρίζει τους πελάτες της. Και ταυτόχρονα είναι ισχυρή για να γίνει εθνικός και βαλκανικός πρωταγωνιστής στην Πράσινη Ανάπτυξη. Η Ελλάδα αλλάζει. Το φωνάζει το Ελληνικό, ο Ε65, ο ΒΟΑΚ το μεγαλύτερο οδικό έργο στην Ευρώπη, η εκτίναξη των υποδομών. Η οικονομία μας αναπτύσσεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ όσο περιμέναμε. Πολλές αποταμιεύσεις, πολλά διαθέσιμα στα ταμεία, δανεζόμαστε με τα χαμηλότερα επιτόκια. Μειώνουμε την ανεργία με τον ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι κεντρική αδιαπραγμάτευση πολιτική προτεραιότητα.

ΕΘΝΙΚΑ

Μίλησα συνοπτικά για όσα συνέβησαν μέχρι τη μέση της κυβερνητικής μας θητείας. Δεν είπα για το ψηφιακό κράτος, το νέο σχολείο, τα ελεύθερο πανεπιστήμια, για το σύγχρονο περιβάλλον που ζει ο κόσμος της εργασίας. Η μνήμη του ανθρώπου συγκρατεί δύσκολα τις πολλές επιτυχίες και κρατά τις λιγοστές αστοχίες. Και πράγματι η κυβέρνηση έθεσε τον πήχη ψηλά και συγκρίνεται με τον εαυτό της. Η κοινή γνώμη εκλαμβάνει ως παρελθόν την προηγούμενη μέρα και όχι τα προηγούμενα χρόνια. Αυτός ο πολιτικός μεταβολισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να ισχύσει στο επίπεδο των εθνικών επιλογών γιατί εδώ κυριολεκτικά η Ελλάδα, γύρισε σελίδα.

Από αδύναμος κρίκος της Ευρώπης και παρατηρητής, έγινε πρωταγωνιστής. Αυτή η κυβέρνηση καθιέρωσε τα ελληνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά. Το συναίσθημα του μέσου Έλληνα πιστεύω έχει αλλάξει σήμερα. Νιώθει ισότιμος πολίτης του κόσμου, ταξιδεύοντας εκτός συνόρων γιατί η χώρα μας έχει ανακτήσει το κύρος μας διεθνώς και έχει αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή. Η συμφωνία με τη Γαλλία θωρακίζει την εθνική μας άμυνα. Είναι συμφωνία που ενισχύει την αποτρεπιτκή μας δύναμη».

Δείτε όσα είπε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ:

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Αναστάσης Κατσαβός
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…