Κεντρική Διεθνή Ευρωκοινοβούλιο: Ψήφισε ενάντια στις κλειστές Λίγκες

Ευρωκοινοβούλιο: Ψήφισε ενάντια στις κλειστές Λίγκες

Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή τις διεργασίες στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ, πήρε θέση γενικά για τις κλειστές λίγκες. Σύμφωνα με την ψήφο των ευρωβουλευτών, τάσσονται ενάντια στις κλειστού τύπου διοργανώσεις, καθώς όπως λένε, αυτές τίθενται ενάντια στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ευρωβουλευτές, με ψήφους  597 υπέρ 36 κατά και 55 απόντες, τάχθηκαν ενάντια στις κλειστές λίγκες, καθώς όπως αναφέρουν σε ψήφισμα τους ο αθλητισμός πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένος με τις αρχές της Ένωσης. Μέσα σε αυτό το ψήφισμα, τονίζουν ότι οι αποσχιστικές τάσεις θέτουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό αθλητικό οικοσύστημα και υποβαθμίζουν τις αξίες της Ε.Ε.

Ο άλλοτε ποδοσφαιριστής και Πολωνός Ευρωβουλευτής, Τομας Φρανκόφσκι, έφερε το ψήφισμα στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας της ΕΕ, όπου πήρε 29 από τις 31 ψήφους. Ουσιαστικά είναι μια απόφαση που τίθεται προκαταβολικά ενάντια και στα σχέδια μια μελλοντικά κλειστής Ευρωλίγκας.

Όσον αφορά την ουσία του ζητήματος το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και συνολικά η Ε.Ε. που έχει ως βασικές αρχές την εμπορευματοποίηση και  συγκεντρωποίηση του Αθλητισμού σε όλο και λιγότερα χέρια, δε νοιάζεται για τον απλό αθλητή σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Παίρνει θέση σε μια αντιπαράθεση όπου διακυβεύονται δις κερδών και όπου συγκρούονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Έτσι, με το ψήφισμα αυτό, προτάσσει μια προσωρινή διευθέτηση και τίθεται αρχικά υπέρ των UEFA και FIBA.

Ωστόσο η εμπειρία και από το μπάσκετ, αλλά και από άλλους τομείς της οικονομίας δείχνει ότι μια τέτοια διευθέτηση μόνο πρόσκαιρη μπορεί να είναι. Όταν οι κολοσσοί του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού οικοδομήματος, νιώσουν ότι ασφυκτιούν, θα κάνουν νέες απόπειρες και διασπαστικές κινήσεις, καθώς ο ανταγωνισμός για τα κέρδη δε χαλιναγωγείται.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Αναστάσης Κατσαβός
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Με ΛεΝτέι η προπόνηση της Παρτιζάν

Η συμμετοχή του Ζακ ΛεΝτέι στο ματς με τον Ολυμπιακό κρίνεται από τον Ομπράντοβιτς. Ο Ζακ …