Κεντρική Γυναίκες Εθνική Γυναικών: Τα… μηχανάκια του Πέτρου Πρέκα

Εθνική Γυναικών: Τα… μηχανάκια του Πέτρου Πρέκα

Εθνική Γυναικών

Η Εθνική γυναικών έκανε δυο νίκες σε ισάριθμα ματς στον όμιλο των προκριματικών του Eurobasket Women 2023. Το συγκρότημα του Πέτρου Πρέκα πέτυχαν μεγάλη νίκη αρχικά επί της Μεγάλης Βρετανίας με 73-66 μέσα στο Μάντσεστερ. Στη συνέχεια υποδέχθηκαν την Πορτογαλία στην Ξάνθη, όπου παρουσία του ελληνικού κοινού, νίκησαν με σκορ 64-57.

Το ελληνικό συγκρότημα, κατέχει την πρώτη θέση στον όμιλο με 4 βαθμούς. Έτσι θα μπει στο «παράθυρο» του 2022, όπου και θα αντιμετωπίσει εντός έδρας, τόσο την Εσθονία, όσο και την Αγγλία. Το πόσο σημαντική ήταν η εκκίνηση της Ελλάδας, φαίνεται και από τη συνέχεια του προγράμματος. Βάση του τρόπου παιχνιδιού της ομάδας υπάρχει η δυνατότητα να σημειωθούν άλλες δυο νίκες. Μέχρι τότε όμως έχουμε καιρό. Αυτό που μπορεί να επικεντρωθεί κάποιος τώρα είναι ο τρόπος παιχνιδιού της Εθνικής ομάδας.

Εθνική Γυναικών: Η δύναμη πυρός είναι στις ψηλές!

Όποιος είχε την ευκαιρία να δει τα δυο παιχνίδια της Ελλάδας, θα παρατήρησε ότι η δύναμη πυρός της ομάδας βρίσκεται στις φόργουορντ. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ευστοχίας από το ζωγραφιστό είναι 51.3%. Ακόμα, η Ελλάδα, έχοντας ως αιχμές τη Φασούλα και τη Σπανού, μάζεψε 71 ριμπάουντ. Αυτό συμβαίνει για δυο λόγους κυρίως. Από τη μια οι γκαρντ δέχθηκαν ως επί το πλείστον καλές άμυνες με αποτέλεσμα να μην έχουν τόσο καλό ποσοστό ευστοχίας από το τρίποντο. Από την άλλη και πάλι οι γκαρντ έδωσαν έμφαση στη δημιουργία, στο σκορ κοντά στο καλάθι, αλλά και στην πολύ καλή άμυνα.

Μοναδική εξαίρεση στα παραπάνω αποτελεί η Αγγελική Νικολοπούλου, που είχε 4/7 τρίποντα, έχοντας πάρει «φωτιά». Η εμπειρία και η κλάση της «ερυθρόλευκης» γκαρντ, ήταν πολύτιμος οδηγός και στα δυο παιχνίδια.

Οι διεθνείς μας έβγαζαν πολύ ενέργεια και σκληράδα στο παρκέ, με αποτέλεσμα να κάνουν 18 κλεψίματα σε δυο ματς. Αυτό αποδεικνύει ότι εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη των αντιπάλων, αλλά και ανάγκασαν τις αντίπαλες να υποπέσουν σε λάθη. Ακόμα, από τα 71 ριμπάουντ υπάρχουν και οι δεύτερες επιθέσεις, οι οποίες συνήθως έβρισκαν στόχο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι και στα δυο ματς η Εθνική γυναικών είχε συνολικά 32 ασίστ για 28 λάθη.

Άρα έβγαζε ενέργεια, έπαιζε καλή άμυνα και ήλεγχε το παιχνίδι και οργανωτικά στην επίθεση. Με τις ηγετικές εμφανίσεις των Σπανού και Φασούλα, η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει πολλές μάχες κάτω από το καλάθι. Ιδιαίτερα η Σπανού, έμοιαζε να έχει «ψωμοτύρι» το σουτ μέσης απόστασης, ενώ η Φασούλα, ήταν «λίρα 100» κάτω από το καλάθι σε επίθεση και άμυνα. Πολύ καλή δουλειά όμως έγινε και από τη θέση «3» στα δυο αυτά παιχνίδια.

Αυτό που εμφάνισε το συγκρότημα του Πέτρου Πρέκα ήταν πολύ ελκυστικό μπάσκετ στο μάτι, που όμως συνδύαζε και την ουσία. Οι Ελληνίδες, μοιάζουν να έχουν πιστέψει στην ομάδα και το στόχο να εμφανιστούν στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2023 και αν μείνουν ενωμένες ακόμα και στο ενδεχόμενο «στραβό» αποτέλεσμα θα μας χαρίσουν όμορφες στιγμές. Η πρόκρισή τους στα τελικά μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια εκ νέου δυναμική του μπάσκετ γυναικών στη χώρα μας.

Υ.Γ. Μπορεί το μπάσκετ γυναικών να μη θεωρείται εμπορικό, ωστόσο σε όποιο άθλημα και να παίζει η ομάδα με το εθνόσημο στο στήθος, δικαιούται προβολής από κανάλι της ΕΡΤ και όχι μόνο από Live Streaming. Δεν είναι δα ότι θα έκοβε η Εθνική Γυναικών και καμιά υπερπαραγωγή προκειμένου να προβληθούν οι αγώνες της…

https://twitter.com/HellenicBF/status/1459967514037919745

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Αναστάσης Κατσαβός
Περισσότερα σε Γυναίκες

Δειτε επισης

Προολυμπιακό Τουρνουά : Συνεχίζεται η διάθεση εισιτηρίων!

Συνεχίζεται η προπώληση των εισιτηρίων για το Προολυμπιακό Τουρνουά. Οι μέρες για το Προολ…