Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών: Μετά τις 20 Δεκεμβρίου και μόνο με Pfizer

Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών: Μετά τις 20 Δεκεμβρίου και μόνο με Pfizer

εμβολιασμός 5-11

Ασπίδα προστασίας απέναντι στον κορονοϊό παραμένει ο εμβολιασμός, ακόμη και με τα πρώτα στοιχεία από τη μετάλλαξη Όμικρον, τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου. Ακόμα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους αποκάλυψε ότι τα εμβόλια για τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα είναι διαθέσιμα μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Όπως γράφουν τα dikaiologitika.gr, το εμβόλιο δεν θα έρθει πριν από τις 20 Δεκεμβρίου στη χώρα για τα παιδιά 5 – 11 ετών. «Αυτό είναι το νωρίτερο… Μέχρι να έρθουν τα εμβόλια, θα έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία», τονίστηκε σήμερα στην ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό.

Ο εμβολιασμός των παιδιών θα γίνει με εμβόλια της Pfizer μετά την έγκριση που έδωσε ο EMA. Να σημειωθεί ότι η χορήγηση θα γίνεται με το 1/3 της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικοι.

Παρά τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο εμβολιασμός παραμένει το μοναδικό όπλο ενάντια στην πανδημία, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου

Κατά τη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι ο μικρός αριθμός ασθενών που υπάρχουν ως τώρα με την παραλλαγή Όμικρον, δεν μπορεί να δώσει επαρκείς απαντήσεις στο ερώτημα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο

Αντίθετα, το βέβαιο είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σημείωσε.

«Έχει δημιουργηθεί ο φόβος ότι μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις σε εμβολιασμένους και επαναλοιμώξεις, ωστόσο εκτιμάται ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι μάλλον μικρό. Ο ιός στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, σε βαθμό που δεν είναι ακόμη γνωστός. Σύμφωνα με μελέτη σε προηγούμενες μεταλλάξεις, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού», είπε η Μ. Θεοδωρίδου.

«Κακουχία και μυαλγίες»

Μιλώντας τα συμπτώματα, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, ανέφερε χαρακτηριστικά, «κακουχία και μυαλγίες» είναι τα πρώτα συμπτώματα από τη μετάλλαξη Όμικρον.

«Χρειάζεται ψυχραιμία για τη μετάλλαξη Όμικρον. Δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτική είναι, αν και αναμένεται η μεταδοτικότητα να είναι αυξημένη. Παράλληλα, απασχολεί αν προκαλεί βαρύτερη νόσο», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, αλλά μάλλον σε μικρό αριθμό» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Θεοδωρίδου.

Αυτά είναι τα συμπτώματα της Μετάλλαξης Όμικρον, οι διαφορές από τις άλλες μεταλλάξεις

Τα συμπτώματα της Μετάλλαξης Όμικρον σύμφωνα με τη γιατρό από τη Νότια Αφρική, Ανζελίκ Κούτζι, είναι η έντονη κόπωση, η ταχυπαλμία, ο ξηρός βήχας, η φαγούρα στο λαιμό και ο υψηλός πυρετός, ενώ δεν παρατηρείται έως τώρα απώλεια όσφρησης ή γεύσης.

H πρώτη Νοτιοαφρικανή γιατρός που ειδοποίησε τις αρχές για ασθενείς με την παραλλαγή όμικρον είπε στην Telegraph ότι τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής είναι ασυνήθιστα αλλά ήπια.

Η Δρ Angelique Coetzee είπε ότι ενημερώθηκε για πρώτη φορά για την πιθανότητα μιας νέας παραλλαγής όταν ασθενείς στο ιδιωτικό της ιατρείο στην πρωτεύουσα Πρετόρια άρχισαν να έρχονται στις αρχές αυτού του μήνα με συμπτώματα Covid-19 που δεν έβγαζαν αμέσως νόημα και δεν παρέπεμπαν σε κορονοϊό.

Περιλάμβαναν νέους διαφορετικών καταβολών και εθνοτήτων με έντονη κόπωση καθώς ένα εξάχρονο παιδί με πολύ υψηλό σφυγμό και πυρετό είπε, το οποίο όμως μέσα σε δυο μέρες ήταν καλύτερα. Κανένας δεν υπέφερε από απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

«Τα συμπτώματά τους ήταν τόσο διαφορετικά και τόσο ήπια από εκείνα που είχα αντιμετωπίσει πριν», είπε η Δρ Coetzee, γιατρός για 33 χρόνια που προεδρεύει της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης παράλληλα με το ιατρείο της.

Στις 18 Νοεμβρίου, όταν τέσσερα μέλη της οικογένειας βρέθηκαν θετικά στον Covid-19 με πλήρη εξάντληση, ενημέρωσε τη συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων της χώρας.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος για πανικό, καθώς δεν βλέπουμε ασθενείς με βαριά ασθένεια», δήλωσε στην Telegraph η Δρ Angelique Coetzee, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Νότιας Αφρικής. H Coetzee είπε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που μολύνθηκαν με την Omicron συχνά παραπονιούνται για «σοβαρή κόπωση» για μία ή δύο ημέρες σε συνδυασμό με πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα πριν βελτιωθούν οι κατάστασή τους. Είπε ότι ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν επίσης ξηρό βήχα ή γρατσουνιά στο λαιμό.

Το πρώτο γνωστό δείγμα Omicron συλλέχθηκε στη Μποτσουάνα στις αρχές αυτού του μήνα, αλλά η Coetzee ήταν ο πρώτος γιατρός στη Νότια Αφρική που επισήμανε την εμφάνιση της παραλλαγής στις τοπικές αρχές.

Οι ειδικοί στη δημόσια υγεία λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν σταθερές διακηρύξεις σχετικά με τη σοβαρότητα του Omicron με βάση τα πρώιμα ανέκδοτα δεδομένα του Coetzee. Η ίδια η Coetzee εξήγησε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που είδε ήταν ηλικίας κάτω των 40 ετών και επομένως λιγότερο ευάλωτοι σε σοβαρές λοιμώξεις αρχικά.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Αναστάσης Κατσαβός
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…