Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ «Έκρηξη» ανατιμήσεων σε αέριο, καύσιμα και τρόφιμα, αναλυτικά οι αυξήσεις

«Έκρηξη» ανατιμήσεων σε αέριο, καύσιμα και τρόφιμα, αναλυτικά οι αυξήσεις

μπόνους εισφορών pass

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), καταγράφηκε «έκρηξη» ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του μηνός Οκτωβρίου 2021 παρουσιάζει αύξηση 3,4% συγκριτικά με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2020, έναντι μείωσης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαφαίνεται καθαρά το κύμα ακρίβειας στην αγορά. Οι αυξήσεις αγγίζουν το 132% στο φυσικό αέριο, το 45,9% στο πετρέλαιο (θέρμανσης), το 22,3% στα καύσιμα, ενώ αξιοσημείωτη είναι η άνοδος των τιμών και σε άλλα σημαντικά αγαθά και προϊόντα όπως το ελαιόλαδο (22%) και το αρνί (16,3%) ή οι μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο (30,4%).

Παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους και επισημαίνουν ότι παρατηρείται μια κάμψη στην κατανάλωση, με τις πωλήσεις -ειδικά στα σούπερ μάρκετ- να υποχωρούν αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες, όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ των Νέων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρούν ότι είναι στιγμή για να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων η επανεξέταση στους φόρους που βαρύνουν βασικά προϊόντα και υπηρεσίες. Εφόσον υπάρξει μια μείωση στις τιμές, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να δώσει σημαντικές ανάσες στην αγορά αλλά και κατ’ επέκταση στους καταναλωτές, ειδικά σε συνδυασμό με τα μέτρα ελάφρυνσης που έλαβε η κυβέρνηση στο κομμάτι της ενέργειας.

Εκτός παρκέ, Ανατιμήσεις

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…