Κεντρική Τελευταία νέα Ανακοινώνονται νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ, μπαίνει πλαφόν στους καταναλωτές

Ανακοινώνονται νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ, μπαίνει πλαφόν στους καταναλωτές

Μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων σε ανεμβολίαστους πολίτες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές και στην λειτουργεία των σούπερ μάρκετ, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η μείωση των ατόμων ανά τετραγωνικό, με πιθανότερο σενάριο να είναι η πληρότητα στον ένα πελάτη ανά 5 τ.μ.

Αυτές τις ημέρες, οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπουν στο σούπερ μάρκετ χωρίς rapid test και με αναλογία 1 άτομο για κάθε 2 τ.μ. Νωρίτερα, σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές στα ΦΕΚ, η πληρότητα ήταν στον έναν πελάτη ανά 9 τ.μ., κάτι που άλλαξε (και ισχύει μέχρι σήμερα) σε έναν ανά δύο τετραγωνικά μέτρα.

΄Σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ, στα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων), οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοι θα πρέπει:

1. Να κάνουν υποχρεωτικά χρήση προστατευτικής μάσκας:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία.

Επιπλέον, απαιτείται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.

Οι σχετικές αποφάσεις που αναφέρουν τα diakiologitika.gr πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Τελευταία νέα

Δειτε επισης

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (28/03)

Τα «φώτα» σε Παναθηναϊκό και Προμηθέα «Πλούσιο» είναι το σημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα. Οι…