Ο Ολυμπιακός νίκησε στην Πολωνία με 87-64 και έφτασε σε ρεκόρ 3 νικών και μιας ήττας. Η Διονυσία Αλεξανδρή στο ματς με τη Μπιντγκόζ ήταν σε τρομερή μέρα δημιουργικά, μοιράζοντας 8 ασίστ. Εξάλλου, το παιχνίδι αυτό, βάζει τις «ερυθρόλευκες» σε τροχιά πρόκρισης, από τη δεύτερη θέση του πέμπτου ομίλου.
Η γκαρντ της Εθνικής Ελλάδας, σκόραρε 6 πόντους, σύμφωνα με τα στατιστικά. Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Η 30χρονη άσος, με τις ασίστ που μοίρασε έγινε ουσιαστικά ο εγκέφαλος του Ολυμπιακού στην ευρεία νίκη στην Πολωνία. Με την ενέργεια που έβγαλε στην άμυνα έκανε 4 κλεψίματα βγάζοντας την ομάδα της σε νέες επιθέσεις. Ακόμα, αν δούμε πραγματικά πόσο σκόραρε η Αλεξανδρή, θα καταλάβουμε ότι είναι «υπεύθυνη» για πολύ περισσότερους πόντους από τους 6 που σκόραρε(2/2 δίποντα και 2 βολές).
Το… κομπιουτεράκι του Ζίμπαρτς έχει όνομα και λέγεται Διονυσία Αλεξανδρή
Ας δούμε τι σημαίνουν πραγματικά σε πόντους οι 8 ασίστ της έμπειρης γκαρντ. Αρχικά το σκορ άνοιξε η ηγετική Σταμολάμπρου, έπειτα από ασίστ της έτερης κοντής που βρισκόταν στο παρκέ. Έτσι για τους πρώτους δυο πόντους είναι «υπεύθυνες» και η σκόρερ, αλλά και η δημιουργός που βλέπει το γήπεδο και μοιράζει το παιχνίδι. Αυτό επαναλήφθηκε δυο επιπλέον φορές στο πρώτο δεκάλεπτο, με την βραχύσωμη παίκτρια των «ερυθρολεύκων» να είναι ο ιθύνων νους για 7 πόντους συνολικά.
Στη συνέχεια και για τα επόμενα τρία δεκάλεπτα, η Αλεξανδρή, μοίρασε 4 ασίστ, όντας υπεύθυνη για ακόμα 10 πόντους. Έτσι, βάζοντας κάτω ξερά τους αριθμούς, βλέπουμε ότι οι 8 ασίστ, σημαίνουν πραγματικά ούτε έναν ούτε δυο αλλά 17 πόντους συνολικά. Επομένως το… κομπιουτεράκι δούλευε ακατάπαυστα. Αν κάνει κανείς το άθροισμα των πόντων που προήλθαν από τις 8 ασίστ και προσθέσει τους δικούς της 6 πόντους, μας δείχνει ότι μιλάμε για 25 πραγματικούς πόντους από τους 87 που σκόραραν οι Πειραιώτισσες.
Η δουλειά στην επίθεση σε ομάδες με τέτοιες δημιουργούς είναι πάντα ομαδική. Σε άλλες ομάδες που έχουν έλλειψη στη θέση «1», παρατηρείται πρόβλημα στην οργάνωση, άρα και στην επίθεση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μονοδιάστατο τρόπο παιχνιδιού, ο οποίος πλέον στρέφεται σε πόντους με βάση το ατομικό ταλέντο. Τέτοιο βέβαια υπάρχει μπόλικο στον Ολυμπιακό, καθώς στις γκαρντ, υπάρχει η Σταμολάμπρου και Τόλφρι που σκοράρουν, αλλά και στις ψηλές η Χάμπλιν και η Βίτολα που ανανεώνουν επιθέσεις κάτω από το καλάθι και σκοράρουν.
Ομαδική δουλειά η επίθεση, όσο και η άμυνα
Ωστόσο τίποτα από τα παραπάνω δε θα ήταν εφικτό και πραγματικό, αν δεν υπήρχε δημιουργία συνολικά στην ομάδα του Πειραιά. Έτσι, βλέπουμε 2 παίκτριες στο ματς με τη Μπιντγκόζ να έχουν 15 ασίστ συνολικά. Ακόμα, οι συνολικά 29 ασίστ, τα 48 ριμπάουντ, αλλά και τα 12 κλεψίματα να διαμορφώνουν τον εντυπωσιακό αριθμό των 87 πόντων στην επίθεση. Μάλιστα αν δει κανένας το ματς σε επανάληψη, το διάστημα που οι γηπεδούχες έκαναν 13-0 σερί, θα παρατηρήσει ότι ούτε η μπάλα πέρναγε σωστά στις ψηλές, ούτε υπήρχε δημιουργία από μέσα προς τα έξω.
Επομένως που κόλλησαν ουσιαστικά οι «ερυθρόλευκες»; Στη δημιουργία, τόσο από τις γκαρντ, όσο και από το ποστ. Ακόμα, εκείνο το διάστημα πρόβλημα εμφάνισαν και οι αποστάσεις στην επίθεση, αλλά και η συγκέντρωση στην άμυνα. Το μεγάλο τρίποντο της Τόλφρι που έκανε το 53-69, ξεκόλλησε την ελληνική ομάδα και από εκεί και πέρα κύλησαν όλα ομαλά. Αυτοί οι 3 πόντοι ήταν ατομικοί; Όχι! Η Βαμβακά είδε γήπεδο, μοίρασε την πάσα, η Τόλφρι το πήρε και ευστόχησε ξεμπλοκάροντας τις συμπαίκτριες της.
Αυτό σημαίνει ότι η επίθεση είναι ομαδική δουλειά. Η ομάδες με καλή δημιουργία, σημαίνει ότι έχουν σωστή κυκλοφορία, ψάχνοντας είτε το miss match μέσα στη ρακέτα, είτε το μακρινό δίποντο ή και τρίποντο από την περιφέρεια. Ομαδική δουλειά βέβαια μπορεί να προέλθει και από τα κλεψίματα και τα ριμπάουντ. Έτσι, η Ελληνίδα γκαρντ με τα 4 κλεψίματα, έβγαλε τον Ολυμπιακό στις αντεπιθέσεις και βοήθησε εκ νέου στη σωστή κυκλοφορία, άρα και στο σκοράρισμα.
Ο Ολυμπιακός, έχει στον όμιλο του μόλις μια ήττα από την αήττητη και πρωτοπόρο Ναντέζντα, η οποία θα περάσει ως πρώτη στην επόμενη φάση του Eurocup. Οι «ερυθρόλευκες», κατά τα φαινόμενα με μια νίκη περνούν και εκείνες στην επόμενη φάση, όπου φυσικά τα πράγματα δυσκολεύουν κι άλλο. Η σωστή δουλειά μετριέται ακόμα περισσότερο με τις καλύτερες ομάδες από αυτές που έχει ο όμιλος και οι Πειραιώτισσες μοιάζουν αποφασισμένες να κυνηγήσουν την επιτυχία…