Ο Ολυμπιακός στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής της Basket League υποδέχεται τον Παναθηναϊκό. Η διοργανώτρια αρχή, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, έκανε ένα εκτενές αφιέρωμα στον αγώνα. Μάλιστα, οι «ερυθρόλευκοι» επιστρέφουν στα ντέρμπι μετά και την αποχώρησή τους από τις εγχώριες διοργανώσεις στις 13/2.
Αναλυτικά το αφιέρωμα στο ντέρμπι των «αιωνίων»:
«Το πρώτο ντέρμπι της σεζόν για τη Stoiximan Basket League πλησιάζει καθώς ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την Δευτέρα (22/11, 19:30-ΕΡΤ3) και το esake.gr σας βάζει στο κλίμα. Η πρώτη μάχη ανάμεσα στις δύο ομάδες για το Πρωτάθλημα Κέντρου και η συνάντηση των «αιωνίων» στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το πρώτο ντέρμπι της φετινής αγωνιστικής περιόδου στο πρωτάθλημα της Stoiximan Basket League, ένα παιχνίδι που επιστρέφει στην αθλητική καθημερινότητα των φιλάθλων μετά από 1.100 ημέρες. Είναι περιττό να εξηγηθεί τι σημαίνει το συγκεκριμένο ζευγάρι για την αθλητική ζωή της χώρας, δεδομένου ότι μιλάμε για δύο συλλόγους με αμέτρητες επιτυχίες και τίτλους στο παλμαρέ τους, για δύο αντιπάλους που έχουν προσφέρει μερικά από τα σπουδαιότερα και πιο συγκλονιστικά παιχνίδια στην ιστορία του αθλήματος στη χώρα.
Οι φορές που έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ είναι αμέτρητες. Είναι ενδεικτικό πως για να εντοπίσουμε την πρώτη μεταξύ τους μονομαχία, θα πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο πολύ πίσω. Για την ακρίβεια στις 22 Απριλίου 1946, τότε που σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής (τα επίσημα στοιχεία είναι λιγοστά), οι δύο ομάδες διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το Πρωτάθλημα Κέντρου, με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί του Ολυμπιακού με 38-31, σε αναμετρήσεις οι οποίες έδιναν την πρόκριση για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα».
Ένα χρόνο αργότερα οι δυο τους αντάμωσαν ξανά, δημιούργησαν σερί αναμετρήσεων και επί της ουσίας έγραψαν τον πρόλογο γι’ αυτή την σπουδαία κοινή διαδρομή που ακολούθησαν, που έφτασε στο σημείο να λογίζει κάθε δικό τους ραντεβού ως ένα από τα κορυφαία (αν όχι το κορυφαίο) σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Στις 7 Ιουλίου 1947 πραγματοποιείται το δεύτερο μεταξύ τους παιχνίδι αλλά πρώτο για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αυτή τη φορά με φόντο την ανάδειξη του Πρωταθλητή Ελλάδας. Τότε, εν μέσω του εμφύλιου σπαραγμού, ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός κοντράρονται για το 2ο Μεταπολεμικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ, σε μια αναμέτρηση που -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής- παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.000 φίλαθλοι στο γήπεδο του Τρίτωνα».
Συνεχίζει το αφιέρωμα:
«Σε μια εποχή όπου ο τρόπος που παιζόταν το παιχνίδι ήταν πολύ διαφορετικός, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καλύτεροι στο πρώτο εικοσάλεπτο, πήραν μικρό προβάδισμα (18-14), με κορυφαίο τον Δημητρόπουλο και πρωταγωνιστές τους αδελφούς Σπανουδάκη αλλά στην πορεία αντιμετώπισαν μεγάλα επιθετικά προβλήματα.
Ο λόγος είχε να κάνει κυρίως με τον τρόπο που αμύνθηκαν οι πράσινοι, με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Μίσσα Πανταζόπουλο, έναν αθλητή που είχε μεταγραφεί από τον Πανελλήνιο στον Παναθηναϊκό και θεωρούνταν ως ο κορυφαίος αμυντικός της εποχής του ενώ επιθετική αιχμή ήταν το Τζακ Νικολαΐδης. Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός πετυχαίνει μόλις 3 (!) πόντους στο δεύτερο μέρος, ο Παναθηναϊκός είναι πολύ πιο συνεπής και, εν τέλει, φτάνει στη νίκη (41-21).
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της «Αθλητικής Ηχούς» στο φύλλο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 10 Ιουλίου: «Ο αγών εκράτησεν εις συνεχές ενδιαφέρον τους πολυάριθμους φιλάθλους που τον παρακολούθησαν. Κατά το πρώτον ημίχρονο, ο Ολυμπιακός μετά ένα τεχνικό και συνδυασμένο παίξιμο προηγείται με 18-14. Κατά το β’ ημίχρονον όμως οι Παναθηναϊκοί υπήρξαν εκπληκτικοί. Ορμητικοί ανέλαβαν από των πρώτων κινήσεων την πρωτοβουλίαν και εσημείωσον 27 καλαθιές έναντι 3 μόνον των Ολυμπιακών (!) δια να κερδίσουν την ωραιοτέρα των νίκην με 41-21».
Μεταξύ των διακριθέντων για το τριφύλλι ήταν οι Λάμπρου και Γιώργος Νικολαΐδης, με τη συγκεκριμένη πράσινη επικράτηση να βάζει τέλος στις βλέψεις των ερυθρολεύκων για την κατάκτηση του τίτλου. Ο Παναθηναϊκός δημιουργεί νικηφόρο σερί και κάπως έτσι φτάνει στην κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου τίτλου του Πρωταθλητή».