Κεντρική Τελευταία νέα Ολυμπιακός: «Ψήλωσε» και άλλαξε επίπεδο

Ολυμπιακός: «Ψήλωσε» και άλλαξε επίπεδο

666 2 jpg

Ο Ολυμπιακός είχε δείξει και στα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας κάποια δείγματα γραφής. Ωστόσο αυτά φάνηκαν και στο πρώτο επίσημο ματς της σεζόν, όπου νίκησε άνετα την Πολωνική Μπιντγκόζ.

Ο Ζίμπρατς μοιάζει να μελέτησε τον τρόπο που χάθηκε το περσινό πρωτάθλημα από τις «ερυθρόλευκες» και να έβαλε σκοπό να λύσει συγκεκριμένες αδυναμίες.

Φαίνεται να είναι κομβικές οι παρουσίες των Βίτολα-Χάμπλιν, καθώς με το ύψος τους και τον όγκο τους επιβάλλονται κάτω από τα καλάθια.

Ο Ολυμπιακός αυτό που έδειξε, δεν είναι απλά και μόνο θέληση για τη νίκη. Οι Πειραιώτισσες έβαζαν τα χέρια τους κυριολεκτικά παντού στην άμυνα και πίεζαν πολύ καλά τη μπάλα.

Όταν οι αντίπαλες τους είχαν τη μπάλα, οι παίκτριες της Ελληνικής ομάδας με την άμυνα τους «μίκραιναν» το γήπεδο, κόβοντας το μακρινό σουτ, αλλά και τις διεισδύσεις.

Σε αυτό βοηθά το μέγεθος το οποίο απέκτησαν από τις ξένες παίκτριες, αλλά και η γρήγορη κίνηση των γκαρντ στην περιφέρεια.

Ωστόσο, η άμυνα θέλει χρόνο για να αποκτήσει χημεία. Αυτό φάνηκε στα λεπτά που η Μπιντγκόζ έπαιζε καλά. Ακόμα, οι «ερυθρόλευκες», έδειξαν σημάδια αδράνειας απέναντι σε «κοντά» και ευέλικτα σχήματα της Πολωνικής ομάδας.

Όταν η αντίπαλη ομάδα έπαιζε γρήγορα, έφτανε εύκολα στο καλάθι του Ολυμπιακού. Εκεί είναι που οι «ερυθρόλευκες» δεν είχαν και τόσο σωστές αντιδράσεις.

Η μισή δουλειά γίνεται από τις φόργουορντ…

Από τη θέση «3» η Κούπερ, εκτοπίζει κάθε αντίπαλο και δίνει μάχη σώμα με σώμα εξασφαλίζοντας ριμπάουντ. Ακόμα, παίζοντας άμυνα κοντά στη baseline θα μπορεί να εξουδετερώνει σουτ μέσης απόστασης. Είναι δε η απόδειξη ότι η άμυνα και το ριμπάουντ είναι ομαδική δουλειά.

Ακόμα, η Βίτολα από τη θέση «4»,  δίνει πολλές μάχες κάτω από το καλάθι αμυντικά. Παράλληλα επιθετικά, έχει καλό μακρινό δίποντο αλλά και τρίποντο. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της είναι ότι προσπαθεί να γίνεται δημιουργική. Βλέπει γήπεδο και δίνει πάσες, ειδικά προς τα έξω.

Στο «5», η Χάμπλιν κάνει όλη τη «βρόμικη δουλειά». Στην άμυνα είναι πολύ δυναμική η ψηλή των «ερυθρολεύκων». Έχει καλό συγχρονισμό στο ριμπάουντ και δεν καθόλου τυχαία τα 9 που μάζεψε κόντρα στην Μπιντγκόζ.

Μπορεί η Πολωνική ομάδα, να υπολειπόταν σε μέγεθος και ύψος, ωστόσο η Αμερικανίδα έδειξε ότι ξέρει να χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματά της.

Στην επίθεση έβαλε 16 πόντους, κυρίως μετά από ριμπάουντ.

Πιο πίσω στο ροτέισον βρίσκονται οι Φουράκη και Δίελα, ο οποίες στα λεπτά που έπαιξαν ήταν άκρως «οικονομικές», υπηρετώντας σωστά τα «κοντά» σχήματα.

…αλλά ξεκινά από τις γκαρντ

Μπορεί να φαίνεται κάπως παράδοξο που έγινε αναφορά πρώτα στις φόργουορντ. Ωστόσο, πέρσι ήταν η αχίλλειος πτέρνα και  ο Ολυμπιακός μοιάζει να ενισχύθηκε σωστά.

Το μπάσκετ είναι άθλημα για ψηλούς. Όμως η οργάνωση γίνεται από τους κοντούς.

Το θετικό είναι ότι ο Ολυμπιακός, διαθέτοντας τις Σταμολάμπρου, Νικολοπούλου, Αλεξανδρή και Σταμάτη, χρειαζόταν συγκεκριμένα πράγματα. Μια γκαρντ που να έχει πλούσιο επιθετικό ρεπερτόριο και να μπορεί να πιέσει τη μπάλα.

Μπορεί και να την έχει βρει. Η Τόλφρι, έμοιαζε εκτός κλίματος αρχικά. Ωστόσο, η Αμερικανίδα με Κοσοβάρικο διαβατήριο, με την πάροδο των λεπτών, ανέβασε την απόδοση της.

Συγκεκριμένα, η Τόλφρι μπορεί να μην ήταν τόσο δημιουργική, ωστόσο, συνεισέφερε σε επίθεση και άμυνα. Αθόρυβα έφτασε τους 16 πόντους βοηθώντας να πάρει ο Ολυμπιακός πολύ μεγάλες διαφορές στο δεύτερο ημίχρονο. Παράλληλα, πίεζε τη μπάλα καλά στην άμυνα, κάνοντας δυο κλεψίματα.

Όσο για τα κλεψίματα, η Διονυσία Αλεξανδρή, είναι καταπληκτική αμυντικός. Η Ελληνίδα γκαρντ, στα περίπου 25’ λεπτά που αγωνίστηκε ήταν τόσο δυναμική σε κάθε μάχη, με αποτέλεσμα να «κλέψει» τη μπάλα 7 φορές.

Επιπλέον, ο Ολυμπιακός, ποντάρει ακόμα στην Αγγελική Νικολοπούλου. Η 30χρονη γκαρντ, έβαλε 10 πόντους και μοίρασε 6 ασίστ. Με την εμπειρία της βοηθά πολύ, κυρίως στις στατικές επιθέσεις και την ηρεμία του παιχνιδιού.

Ο Ολυμπιακός έχει ηγέτιδα και λέγεται Σταμολάμπρου

Στα γκαρντ φυσικά υπάρχει και η ηγέτιδα όλης της ομάδας. Η Σταμολάμπρου είναι μια «κοντή» εξαιρετικής ποιότητας. Με την ταχύτητά της κυρίως στην αντίληψη, βοηθά πολύ στο σκορ και τη δημιουργία.

Ένα άλλο ομαδικό πλεονέκτημα της είναι ότι ταιριάζει τόσο με την Αλεξανδρή, όσο και με την Τόλφρι, για διαφορετικούς λόγους.

Ουσιαστικά με τη Σταμολάμπρου, ο Ολυμπιακός, διαθέτει μυαλό, άμυνα και επίθεση όλα σε ένα.

Η Ελληνίδα γκαρντ δίνει το ρυθμό στην ομάδα της. Συγκεκριμένα, έβαλε 19 πόντους. Ακόμα, μοίρασε 7 ασίστ, ενώ είχε και 3 κλεψίματα. Βγάζει πολλή ενέργεια στο παρκέ.

Θα αγωνίζεται και φέτος αρκετά λεπτά, ωστόσο αν υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι θα τα αξιοποιεί ακόμα περισσότερο προς όφελος της ομάδας της.

Έχει ποιότητα αλλά πρέπει να αντέξει

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός έχει ποιοτικό ρόστερ, με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Ωστόσο πρέπει να αντέξει στην πίεση τριών διοργανώσεων, αλλά και τυχόν αρνητικών αποτελσμάτων.

Την Κυριακή οι «ερυθρόλευκες» ξεκινούν τη μάχη για το πρωτάθλημα κόντρα στα Γιάννενα εκτός έδρας.

Στην Α1 υπάρχουν οι πολλοί δυνατοί ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός, που θα παλέψουν στα ίσα με τον Ολυμπιακό για δυο εγχώριους τίτλους.

Τα ματς στο Ελληνικό πρωτάθλημα δε θα είναι διαδικαστικά για κανένα και το Eurocup βάζει επιπλέον ρυθμό, αλλά και επιπλέον κούραση…

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Αναστάσης Κατσαβός
Περισσότερα σε Τελευταία νέα

Δειτε επισης

BCL: Το πρόγραμμα του Final Four

Το πρόγραμμα του Final Four του BCL. Το Περιστέρι εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο Final Fo…