Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Ολυμπιακός: Έχασε όπως… έπρεπε να χάσει

Ολυμπιακός: Έχασε όπως… έπρεπε να χάσει

Έχασε στη Βαρκελώνη

Ο Ολυμπιακός έχασε για πρώτη φορά στη φετινή σεζόν (όχι μόνο στην Ευρωλίγκα, αλλά σε όλες τις διοργανώσεις) κι αυτή η εμπειρία μόνο τραυματική δεν ήταν. Όχι μόνο γιατί πάλεψε ως το τέλος. Όχι μόνο γιατί απέναντί του ήταν ένα μεγαθήριο. Όχι μόνο γιατί το ματς κρίθηκε στο σουτ. Κυρίως επειδή έχασε όπως έπρεπε να χάσει.

Για να έχει μέλλον μια ομάδα πρέπει να έχει ρόλους. Για χρόνια ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα του Διαμαντίδη. Σε όποιον άρεσε. Ο «Μήτσος» είχε άδεια για να… αποφασίζει. Αντιθέτως, για χρόνια ο Ολυμπιακός έμοιαζε (και ήταν) μπερδεμένος. Πολλοί καλοί παίκτες, αλλά ποιος ήταν ο ηγέτης; Αυτό άλλαξε όταν κατηφόρισε στο λιμάνι ο Σπανούλης.

Όσο υπήρχε ο Βασίλης στην ομάδα, αυτός αποφάσιζε. Κανείς δεν σκέφτηκε να τον αμφισβητήσει. Ήταν ο απόλυτος αρχηγός. Γι’ αυτό κι η αποχώρησή του άφησε ένα… κενό. Όπως κενό έχει μείνει, από τη στιγμή που έφυγε ο Καλάθης από τον Παναθηναϊκό. Ποιος θα ήταν ο επόμενος ηγέτης;

Τόσο ο Μπαρτζώκας, όσο κι οι συμπαίκτες του έδωσαν τα ηνία στον Σλούκα. Αυτός είναι ο φυσικός διάδοχος του Σπανούλη. Αυτός είναι που έχασε το τελευταίο σουτ. Κι αυτός ήταν που ΕΠΡΕΠΕ να πάρει το τελευταίο σουτ. Γιατί ηγέτης γίνεσαι όταν αποφασίζεις για την τύχη ενός αγώνα. Δεν μπήκε. Και; Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει τα καλάθια, που θα δώσουν νίκες.

Το διαβατήριο της επιτυχίας

Το ζήτημα των ρόλων είναι ακόμα σημαντικότερο από το ταλέντο σε μια ομάδα. Μπορείς να έχεις 12 παικταράδες και να φτιάξεις τον πύργο της Βαβέλ. Μπορείς να έχεις λιγότερο ταλέντο και να κάνεις ομαδάρα. Αρκεί να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και να τους αποδέχονται οι παίκτες. Στον Ολυμπιακό φαίνεται πως είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Αυτό είναι και το διαβατήριο της επιτυχίας. Δίχως ρόλους δεν πας πουθενά.

Για όλα τα άλλα, θαρρώ ότι έχουν γράψει κι έχουν μιλήσει πολλοί. Η ήττα είναι ήττα, αλλά έχει σημασία ο αντίπαλος και το πώς. Ο Ολυμπιακός δεν έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του, αντιθέτως βγήκε ενισχυμένος. Βεβαίως, η αποτίμηση κρατά μέχρι σήμερα. Αύριο υπάρχει το εμπόδιο της Ζαλγκίρις.

Οι Λιθουανοί έχουν κακή εικόνα. Είναι, όμως, ο κακός δαίμονας των «ερυθρόλευκων». Η νίκη είναι προαπαιτούμενο σε τέτοιους αγώνες. Γιατί δεν φτάνουν οι εντυπώσεις, χρειάζονται κι οι βαθμοί… Το είπε, άλλωστε, κι ο Γιώργος Μπαρτζώκας (δείτε εδώ).

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Φασούλας: «Κύριε Βρούτση πάρτε θέση»

Ο Παναγιώτης Φασούλας καλεί τον υπουργό να φέρει ισονομία στο μπάσκετ. Ο συνδυασμός «Πρώτα…