Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της, σε ένα εκτενές αφιέρωμα θυμήθηκε τα παιχνίδια με τη Μπόζνα Σεράγιεβο αλλά και άλλες ομάδες της Βοσνίας.
Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ, ενόψει της πρεμιέρας της ομάδας με την Ιγκοκέα στη Βοσνία, ανακάλεσε το παρελθόν. Συγκεκριμένα, η διοίκηση των «ασπρόμαυρων» έκανε ειδική μνεία στα παιχνίδια με τη Μπόζνα Σεράγιεβο αλλά και εκείνα με τις Feal Siroki και Siroki Brijek.
Δείτε πως παρουσίασε το αφιέρωμα η ΚΑΕ ΠΑΟΚ μέσα από το paokbc.gr:
Ο ΠΑΟΚ mateco επιστρέφει μετά από ένα χρόνο στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την ιστορία του. Απολύτως λογικό. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο αυριανός αγώνας με την Igokea θα είναι ο 428ος στην Ευρωπαϊκή ιστορία του ΠΑΟΚ mateco.
Επτά από αυτούς τους αγώνες με αντιπάλους από την Βοσνία. Οι τέσσερις εξ αυτών σε εποχές δύσκολες. Μακρινές. Όταν ακόμη υπήρχε η ενωμένη Γιουγκοσλαβία.
Αυτά τα τέσσερα παιχνίδια είναι που μας φέρνει και πάλι στο μυαλό, αυτό το ταξίδι στη Βοσνία. Έστω κι αν αυτή τη φορά ο τελικός προορισμός είναι η Banja Luka και όχι το Sarajevo, όπως είχε συμβεί στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και του 1980.
Ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1974 στο Αλεξάνδρειο την θρυλική Bosna Sarajevo.. Εκεί, επικράτησε με 77-74. Αυτός ήταν ο τρίτος αγώνας της ομάδας στην Ευρώπη.
Για ιστορικούς λόγους αξίζει μία αναφορά στη σύνθεση εκείνης της ομάδας: Κανακάκης (25), Γκουζγκούνης (17), Μιχόπουλος (12), Πολίτης (11), Μπάζιος (6), Τσομπανάκης (6), Παρασκευάς, Μελετιάδης. Πρώτος σκόρερ της Bosna, ήταν ο Mirza Delibasic με 16 πόντους, ενώ από 15 είχαν Zdravko Cecur και Svetislav Pesic.
Μία εβδομάδα αργότερα, ο ΠΑΟΚ πάλεψε γενναία στο Sarajevo. Προηγήθηκε 33-30 στο ημίχρονο. Ωστόσο, ηττήθηκε 83-73 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Κυπέλλου Κόρατς. Ο Μάνθος Κατσούλης με 17 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ. Ακολούθησαν Κανακάκης και Πολίτης με 15 και 14 πόντους αντίστοιχα».
Μία επική πρόκριση…
«Ο ΠΑΟΚ βρήκε και πάλι απέναντί του την Bosna, μετά από 10 χρόνια! Ως Κυπελλούχος Ελλάδας, την αντιμετώπισε στα προκριματικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης σε ιστορικής σημασίας παιχνίδια. καθώς εκείνη τη σεζόν είχε για πρώτη φορά στο ρόστερ του ξένους παίκτες. Ο Billy Varner πέτυχε 35 πόντους, σε μία από τις πρώτες του παραστάσεις με τη φανέλα του ΠΑΟΚ (και το τρίτο του μόλις παιχνίδι με την ομάδα) και οδήγησε τον Δικέφαλο στη νίκη με 88-84 στο Αλεξάνδρειο! Ο Φασούλας πέτυχε 18 πόντους, 10 είχε ο Γιατζόγλου, 9 ο Σακελλαρίου, 7 ο Αλεξανδρής, 5 ο Σταυρόπουλος και από 2 ο Μάνθος Κατσούλης με τον έτερο Αμερικανό, τον Dick Mumma.
Στους πάγκους των δύο ομάδων ήταν δύο σπουδαίες προσωπικότητες. Ο Κροάτης Josip Gjergja καθοδηγούσε τον ΠΑΟΚ, ενώ ο Svetislav Pesic ήταν προπονητής της Bosna. Ο μετέπειτα παίκτης του Πανιωνίου Predrag Benaček είχε 22 πόντους και ήταν ο πρώτος σκόρερ των Βόσνιων.
Υποδοχή ηρώων
Μία εβδομάδα αργότερα, στις 6 Νοεμβρίου 1984 στο Σαράγεβο, ο ΠΑΟΚ πήρε μία επική πρόκριση. Με τον Billy Varner να σκοράρει από παντού και να τελειώνει το παιχνίδι με 31 πόντους, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 49-48 στο ημίχρονο, και στο τέλος κατάφερε να κρατήσει τη διαφορά των 4 πόντων με την οποία είχε επικρατήσει στο πρώτο παιχνίδι. Ο Mumma είχε 15 πόντους, ο Μ.Κατσούλης 14 και ο Σταυρόπουλος 10 για τον ΠΑΟΚ, ενώ για την Bosna, ο Boro Vucevic είχε 18 πόντους, 17 πέτυχε ο Predrag Benacek και από 12 οι Mario Primorac και Sabit Hadzic.
Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε 84-82 αλλά προκρίθηκε και η επιστροφή της αποστολής στη Θεσσαλονίκης έτυχε αποθεωτικής υποδοχής. Για την ακρίβεια πολύ πριν φτάσει στη Θεσσαλονίκη. Η αποστολή του ΠΑΟΚ, αφού πρώτα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και πήρε το λεωφορείο της επιστροφής, αποθεώθηκε στα σύνορα. Οι πιο τολμηροί είχαν φτάσει ως τα Σκόπια για να πανηγυρίσουν, όπως άλλωστε καταγράφηκε και από τον Τύπο της εποχής…»
Ο Νίκος Σταυρόπουλος θυμάται στην ιστοσελίδα της ΚΑΕ ΠΑΟΚ:
«Το επιβεβαιώνει και ο Νίκος Σταυρόπουλος, μέλος εκείνης της ομάδας που γνώρισε την αποθέωση και ο μοναδικός που είναι και σήμερα στην αποστολή που ταξίδεψε στη Βοσνία!
«Θυμάμαι ότι φτάναμε στα σύνορα, κουρασμένοι από το μεγάλο ταξίδι. Ξαφνικά ξυπνήσαμε από τις ζητωκραυγές των φιλάθλων μας. Ήταν μία πολύ έντονη στιγμή, μπήκαν μέσα στο λεωφορείο, μετά βγήκαμε εμείς έξω και πανηγυρίσαμε μαζί τους. Εκεί συνειδητοποιήσαμε πως κάτι είχαμε κάνει και μαζί τους, με αυτοκινητοπομπή, γυρίσαμε στη Θεσσαλονίκη», θυμάται ο Νίκος Σταυρόπουλος.
Και λέει χαρακτηριστικά: «Η Bosna ήταν μία σπουδαία ομάδα. Από μία μεγάλη σχολή, την ενωμένη Γιουγκοσλαβία και για αυτό εκείνη η πρόκριση πήρε μεγάλες διαστάσεις. Η Ευρώπη πάντα σε κάνει καλύτερο.
Σου δίνει τη δυνατότητα να επανέλθεις εάν έχει προηγηθεί ένα κακό παιχνίδι, είτε δικό σου, είτε της ομάδας και πάντα, αγωνίζεσαι έχοντας κατά νου ότι εκπροσωπείς την ομάδα σου, την χώρα σου και τον εαυτό σου.
Και όταν αναγνώριζαν τον ΠΑΟΚ στο εξωτερικό, κι αυτό συνέβαινε και συνεχίζει να συμβαίνει, μόνο καλά αισθάνεσαι».
Άλλες αντίπαλοι από τη Βοσνία:
«O ΠΑΟΚ βρήκε και πάλι απέναντί του ομάδα από τη Βοσνία σχεδόν 20 χρόνια αργότερα. Τη Feal Siroki αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 2002-03 για το FIBA Champions Cup.
Έχασε το παιχνίδι στη Βοσνία (84-80). Αλλά κέρδισε τον δεύτερο αγώνα (89-73), που έγινε στο PAOK Sports Arena για τη φάση των ομίλων.
Την επόμενη σεζόν (2003-04) και στην πολύ περίεργη πορεία του στο FIBA Champions Cup, το εναρκτήριο παιχνίδι του ήταν στη Βοσνία με την Siroki Brijek, την οποία νίκησε 96-78. Ήταν το πρώτο από τα 6 παιχνίδια που πρόλαβε να δώσει ο ΠΑΟΚ, προτού αποκλειστεί από τη διοργάνωση, λόγω της μη πραγματοποίησης του ταξιδιού του στην Άγκυρα.
Η τελευταία φορά που επισκέφθηκε ο ΠΑΟΚ τη Βοσνία ήταν τον Σεπτέμβριο του 2005, όταν συμμετείχε σε τουρνουά στη μνήμη του Mirza Delibasic, μίας από τις μεγαλύτερες μπασκετικές μορφές της χώρας».
Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το αφιέρωμα της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, πατώντας εδώ