Δεν περιμένατε να ακούσετε από εμάς τη φράση «μηχάνημα είναι, χαλάει». Το γνωρίζουμε βιωματικά όλοι. Όπως γνωρίζουμε τη σημασία του να μην πανικοβληθούμε, αν χαλάσει κάποιο μηχάνημα. Να βρούμε τρόπους να συνεχίσουμε ό,τι κάνουμε. Αυτό είναι που έχει σημασία. Κι αυτό είναι που πέτυχαν στο 39ο Σεμινάριο της ΟΔΚΕ.
Γράψαμε τις προάλλες για τα δρώμενα. Είχαμε υποσχεθεί το κερασάκι στην τούρτα, αλλά προέκυψαν πολύ σοβαρότερα ζητήματα. Καθυστερήσαμε λίγο, αλλά δεν ξεχαστήκαμε. Σε κάθε σεμινάριο, λοιπόν, το κυρίως πιάτο είναι τα τεστ φυσικής κατάστασης. Οι εξετάσεις, συνολικά.
Μεταξύ άλλων έγιναν τα τεστ φυσικής κατάστασης. Όλα τα γκρουπ (στο τρέξιμο) είχαν 10 άτομα. Μάλιστα, σε όλα τα γκρουπ άφηναν να μείνουν όσοι είχαν τρέξει, για να κάνουν διατάσεις, αποθεραπεία κτλ. Είπα «όλα τα γκρουπ»; Γράψτε λάθος. Υπήρχε ένα γκρουπ τριμελές. Μετείχαν η Μαρία Μπακετέα, η Βάσω Τσαρούχα κι ο Ηλίας Κορομηλάς. Κατά τα 2/3 γκρουπ Ευρωλίγκας.
… Και μπράβο τους
Ένα γκρουπ ήταν ξεχωριστό, σε αυτό βρέθηκε να χαλάσει το μηχάνημα. Δηλαδή, ποιο μηχάνημα; Τα μηχανήματα. Στο τεστ που οι τρεις διαιτητές, ο ήχος κόπηκε στο 62ο «μπιπ» κι επανήλθε μετά από 2 ή 3 γύρους. Να πούμε «μπράβο» στους διαιτητές που δεν… ξαφνιάστηκαν, δεν σταμάτησαν και συνέχισαν μέχρι το τέλος. Άλλος στη θέση τους θα είχε μπερδευτεί.
Θα έγραφα πως αυτή η θετική αντίδραση είναι σημείο αναφοράς. Ότι η ΟΔΚΕ έπρεπε να φτιάξει ένα βίντεο, για νέους διαιτητές, για το πώς ξεπερνιέται κάθε δυσκολία. Αλλά, δυστυχώς δεν ήταν η… μέρα μας. Άλλο ένα μηχάνημα (το βίντεο) χάλασε! Έτσι δεν παραδόθηκε ποτέ το βίντεο αυτού του τεστ. Κρίμα.
Η σύμπτωση είναι απίστευτη. Στο μοναδικό γκρουπ τριών διαιτητών, σταμάτησε το «μπιμπ» και χάλασε το βίντεο. Αν δεν σε θέλει… Και μην αρχίσετε τις θεωρίες συνωμοσίας. Τα μηχανήματα είναι για να χαλάνε. Δεν έχετε διαβάσει τον νόμο του Μέρφι; Εγώ, πάντως, δεν στέκομαι στο ότι δεν δούλεψε το μηχάνημα, αλλά στην ψύχραιμη αντίδραση των τριών «γκρίζων». Και μπράβο τους…