Ο εκ των ιδρυτών της Λέσχης Ιστορίας της Ένωσης, Κυριάκος Χήνας μίλησε στον Over FΜ και τη Λένα Καραλή για την ιδρυτική διακήρυξη της Λέσχης φίλων καλαθοσφαίρισης ΑΕΚ.
Αρχικά, σε ερώτηση για το τι ακριβώς είναι η ιδρυτική διακήρυξη ανέφερε:
«Η ΑΕΚ έχει περάσει από πολλά. Υπενθυμίζω ότι το 2011 υποβιβάστηκε στην Α2 και έπειτα στη Β΄ εθνική κατηγορία. Από το 2014 υπάρχει μια αυθεντική τάση αναδημιουργίας με τον Μάκη Αγγελόπουλο και τους συνεργάτες του. Πιστεύουμε ότι ουδέποτε το «οικοδόμημα» της ΑΕΚ έχει «γκρεμιστεί». Αλλά, υπήρχε μια περίοδος, η οποία αποσυντόνισε το συλλογικό σύστημα των συμβόλων και της προσφυγικής προσφοράς της ΑΕΚ. Αυτό ακριβώς το κενό θέλουμε να καλύψουμε, αδέσμευτοι και ανεξάρτητοι από χειραγωγήσεις. Συγκεντρωθήκαμε 300 άνθρωποι. Δεν είναι τόση η πληθώρα των μελών, όση η πληθώρα των προσωπικοτήτων. Άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, με μόνο πρόταγμα της συσπείρωσης την αγάπη προς το μπάσκετ. Το μπάσκετ έχει προσφέρει μεγάλες χαρές στον Έλληνα και ταιριάζει με τον ψυχισμό του. Πιστεύουμε ότι μέσα από το μπάσκετ και ειδικότερα την ΑΕΚ θα καταφέρουμε να εντρυφήσουμε στη συνείδηση μιας ομάδας που συνδέεται με την προσφυγιά».
Για το ποιες είναι οι δράσεις που θα ήθελε να πραγματοποιήσει, ο κ. Χήνας απάντησε:
«Θέλουμε να κάνουμε πιο γνωστό το μπάσκετ. Κι αυτό γιατί είναι ένα άθλημα που έχει παραγκωνιστεί και δεν συγκρίνεται με τη λαοφιλία του ποδοσφαίρου. Προσφέρει πολλά πράγματα στον Έλληνα, τα οποία είναι, κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, ικανά να τον ανακουφίσουν. Γι’ αυτό θα ξεκινήσουμε συνεργασία με τον ΕΣΑΚΕ, την ΕΟΚ, με τις ομάδες της Α1, Α2, Β΄ και Γ΄ Εθνικής, ώστε να έχουμε κοινές εκδηλώσεις. Για παράδειγμα, σε πρωτεύουσες νομών της περιφέρειας θα μπορέσουμε να οργανώσουμε ημερίδες με όλες τις τοπικές ομάδες, για να μπορέσουμε να προβάλουμε όλο το κοσμοείδωλο του μπάσκετ».
Για το κατά πόσο θεωρεί ότι θα βρει ανταπόκριση ή θα βρει αντίσταση από εκπροσώπους άλλων ομάδων:
«Συμφωνώ ότι θα υπάρξουν διαφορετικές θέσεις πάνω σε αυτό. Πολλές φορές υπάρχει μια «δαιμονολογία», δηλαδή οι ομάδες διχάζονται μεταξύ τους με αξεπέραστα χάσματα. Αυτά μπορούμε να τα φέρουμε πάρα πολύ κοντά. Για παράδειγμα, αύριο θα διεξαχθεί ένας φιλικός αγώνας ανάμεσα σε παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Θα έρθουν κοντά άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν κάτι που να τους ενώνει, αλλά προσπαθούν μέσα από κοινό αγώνα να αναδείξουν αξίες του αθλητισμού. Αυτή είναι η πρώτη συγκέντρωση και ο πρώτος φιλικός αγώνας, που θα επεκταθεί κυρίως στο μπάσκετ. Υπολογίζουμε πολύ στις πρωτεύουσες των νομών της περιφέρειας. Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε παλαίμαχους αθλητές ότι το ελληνικό μπάσκετ θα προκόψει μόνο με τη συμπόρευσή τους».
Για το ποιες είναι αυτές οι πρωτεύουσες
«Κυρίως είναι οι πρωτεύουσες της Βορείου Ελλάδος, όπου υπάρχει μια δυσκολία στη συνεννόηση. Οι άνθρωποι των περιοχών αυτών νιώθουν παραγκωνισμένοι. Αυτό το χάσμα θα προσπαθήσουμε να εξομαλύνουμε, μέσα από το μπάσκετ».
Για το αν μπορούν να προστεθούν και άτομα από άλλα σωματεία
«Σε πρώτη φάση, όχι. Είναι φανερό ότι πρέπει να συσπειρώσουμε ανθρώπους γύρω από το μπάσκετ. Κι αυτό γιατί η ΑΕΚ πέρασε μια δύσκολη περίοδο και ο μπασκετικός κόσμος της ομάδας έχει μειωθεί σημαντικά. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται τόσο από τα εισιτήρια της προσέλευσης, όσο και από τα εισιτήρια διαρκείας. Έχουμε, πάντως, την τιμή να διαθέτουμε στο εγχείρημα πολύ μεγάλες προσωπικότητες, όπως η κόρη του Γιώργου Μόσχου, Μαρία. Το γεγονός αυτό δίνει μηνύματα. Υπάρχουν άνθρωποι εξαιρετικά σημαντική για την προσπάθεια που γίνεται, οι οποίοι είναι ικανοί να δημιουργήσουν ένα ενωτικό κλίμα. Ένα κλίμα που θα φέρει κοντά ανθρώπους από άλλες αφετηρίες, αλλά με κοινό προσανατολισμό και στόχο».