Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Νίκος Τζανάκης: «3.000 κρούσματα τη μέρα σύντομα – Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν»

Νίκος Τζανάκης: «3.000 κρούσματα τη μέρα σύντομα – Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν»

Η μετάλλαξη Δέλτα «καλπάζει» και ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Ειδικά προς εκείνους που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί και τους νέους που είναι τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα.

Το κύμα που φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα «θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους. Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν» είπε ο Νίκος Τζανάκης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (09.07.2021) και προειδοποίησε για την αύξηση κρουσμάτων και περιέγραψε την κατάσταση με τη φράση… «αν ήταν χειμώνας, θα επιβαλλόταν lockdown».

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης προειδοποίησε ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν και μάλιστα σύντομα και θα φτάσουν ακόμη και τις 3.000. «Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ημέρες με πάνω από 2.000 κρούσματα, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να φτάσουμε και τα 3.000. Το επιδημιολογικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε είναι τελείως διαφορετικό. Η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει. Αν τώρα ήταν χειμώνας θα επιβαλλόταν lockdown. Προσδοκούμε όμως ότι τα εμβόλια θα προστατέψουν το σύστημα υγείας από την πίεση».

Τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα αφορούν μικρές ηλικίες. «Δεν βλέπουμε πλέον κρούσματα σε ηλικίες άνω των 30. Τις τελευταίες μέρες μόνο βλέπουμε κάποια κρούσματα και σε 50αρηδες και 60αρηδες», τόνισε ο Νίκος Τζανάκης.

«Είναι πιθανό επίσης κάποιος νέος να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές, ενώ αν φέρει τον ιό στο σπίτι, όσοι οικείοι του είναι ανεμβολίαστοι θα εκτεθούν στον ιό και θα νοσήσουν. Τότε θα γίνει ορατή η σοβαρότητα της μετάλλαξης Δέλτα», πρόσθεσε ο καθηγητής και επανέλαβε πως είναι αδιαμφισβήτητη η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, μαζί με κάποια άλλα στελέχη όπως αυτό που έρχεται από τη Ρωσία και τη Νιγηρία.

Το πρόβλημα στην εμβολιαστική κάλυψη, όπως είπε, εντοπίζεται στους 50-65, που είναι και οι πιο ευάλωτοι αυτή τη στιγμή. «Εκεί θα θέλαμε ένα καλύτερο ποσοστό όπως στην Κύπρο ή στην Πορτογαλία που στην συγκεκριμένη ηλικία αγγίζει το 100%», είπε ο Νίκος Τζανάκης.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Καιρός σήμερα 23 Ιουλίου: Η πρόγνωση για την Παρασκευή

Ο καιρός σήμερα θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις απογευμ…