Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Εστίαση: «Οδηγός» για όσα θα ισχύουν από την Παρασκευή – Έτσι θα λειτουργούν ανοικτοί και κλειστοί χώροι

Εστίαση: «Οδηγός» για όσα θα ισχύουν από την Παρασκευή – Έτσι θα λειτουργούν ανοικτοί και κλειστοί χώροι

Εκτός παρκέ

Από την Παρασκευή (16/07) αλλάζουν… τα πάντα στην εστίαση και την ψυχαγωγία με βάση τα μέτρα που θα ισχύουν στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού με στόχο να αυξηθούν και άλλο οι εμβολιασμένοι στη χώρα.

Την Τρίτη (13/07) έγινε η εξειδίκευση όλων των μέτρων, μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και αλλάζουν πολλά στον τρόπο που θα βρισκόμαστε σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους.

Δόθηκε στη δημοσιότητα και σχετικός «οδηγός». Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως ανοικτοί και κλειστοί χώροι θα είναι διαθέσιμοι μόνο σε καθήμενους και κυρίως μόνο σε εμβολιασμένους. Στην είσοδο του εστιατορίου, του μπαρ ή του καφέ οι πελάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους εκτός από την μάσκα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα σκανάρεται από τον υπεύθυνο του μαγαζιού μέσω της νέας εφαρμογής «COVID FREE GR».

Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν και για θέατρα και κινηματογράφους ενώ ανοίγουν και τα πρώτα COVID FREE νυχτερινά κέντρα.

Οι επτά διευκρινίσεις για εργαζόμενους και εστίαση, τι αλλάζει με τα νέα μέτρα

Μετά τα νέα μέτρα και τις ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για την εστίαση, την ψυχαγωγία, αλλά και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς εργαζομένων, υπήρξαν ορισμένα ερωτήματα που αφορούσαν τους εργαζόμενους και την εστίαση. Αναλυτικά τι αλλάζει.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΣΚΑΪ», δόθηκαν 6+1 διευκρινίσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Αναλυτικά οι διευκρινίσεις:

Ποια είναι τα τρία σήματα στις επιχειρήσεις και από πού θα τα προμηθεύονται;

Τα τρία σήματα είναι COVID Free, μεικτός χώρος, πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό, ενώ οι επιχειρήσεις θα τα προμηθεύονται από το gov.gr.

Πώς θα λειτουργήσουν επιχειρήσεις με πέργκολες, τζαμαρίες κλπ. ή εκείνες βρίσκονται σε στοά;

Από τη στιγμή που είναι στεγασμένο, θεωρείται εσωτερικός χώρος αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή για νοσήσαντες.

Μετά την αναστολή εργασίας, θα μπορεί ο εργαζόμενος να επιστρέψει στην εργασία του; Για παράδειγμα σε ένα γηροκομείο.

Θα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του κανονικά, εφόσον εμβολιαστεί.

Έχει συνέπειες ο υπάλληλος ενός εστιατορίου ή κάποια άλλης επιχείρησης, που δεν θέλει να εμβολιαστεί;

Όχι, αλλά ο εργαζόμενος πρέπει να ενημερώσει την επιχείρηση ότι δεν είναι εμβολιασμένος.

Σε ποια μορφή θα πρέπει να επιδεικνύουν οι πελάτες τα πιστοποιητικά;

Σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή μέσω smartphone.

Ανεμβολίαστοι σε υπαίθριο χώρο θα μπορούν να χρησιμοποιούν εσωτερικούς χώρους του ιδίου καταστήματος όπως οι τουαλέτες;

Ναι, με χρήση μάσκας.

Πώς θα ελέγχεται η ταυτοπροσωπία για την είσοδο σε κατάστημα; Θα απαιτείται και ταυτότητα εκτός του πιστοποιητικού;

Ναι, οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί.

Τα σήματα που θα τοποθετηθούν στα καταστήματα

Δύο θα ειναι τα σήματα που θα βλέπουμε το επόμενο διάστημα στα καταστήματα:

  • Το πρώτο θα αναγράφει πως ο χώρος είναι Covid-free και θα αφορά στους εσωτερικούς χώρους, όπου πρόσβαση θα έχουν μόνον εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες από τον κορονοϊό, με την επίδειξη του πράσινου πιστοποιητικο.Τα σήματα που θα τοποθετηθούν στα καταστήματα
  • Στα καταστήματα θα αναρτάται και σήμανση για τον εμβολιασμό των εργαζομένων, όπου θα σημειώνεται πως το προσωπικό της επιχείρησης είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Τα σήματα που θα τοποθετηθούν στα καταστήματα

Για ποιους είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, το «δώρο» στον στρατό – Ανοίγουν και οι κλειστοί χώροι

Τα μέτρα που ανακοίνωσε στο διάγγελμά του το απόγευμα της Δευτέρας, 12 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εξειδίκευσαν με δηλώσεις τους οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Έτσι, με τον εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων να είναι πλέον υποχρεωτικός, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους επιστήμονες ξεδιπλώνει τον σχεδιασμό της για την επιτάχυνση της διαδικασίας με την Ελλάδα να βρίσκεται ήδη εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας με τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού SARS-CoV-2 να «χτυπάει» αδιακρίτως, νέους, παιδιά ακόμα και βρέφη.

Κικίλιας: Υποχρεωτικότητα, πρόστιμα, προσλήψεις εξπρές

Πρώτος τον λόγο πήρε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είπε πως θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας υγείας, είτε υγειονομικοί είτε διοικητικοί θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Αυγούστου, αλλιώς θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους. Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε τα εξής:

  • Καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού υγειονομικού και διοικητικού των δομών υγείας (δείτε παρακάτω)
  • Έως 16 Αυγούστου το σύνολο του προσωπικού θα πρέπει να έχει προβεί στην πρώτη δόση του εμβολιαστικού κύκλου.
  • Όποιος αρνείται απέχει απο την εργασία του άνευ αποδοχών. Κάθε φιλοξενούμενος θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά
  • Σε περίπτωση παραβίασης επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ στην δομή και 200.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής
  • Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί με την την πρώτη δόση όλο οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας.
  • Θα υπάρξει μέριμνα για προσλήψεις με ταχείες διαδικασίες προσωπικού όσων δεν εμβολιάζονται.

Οι δομές υγείας για τις οποίες καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμ΄ός του προσωπικο΄ύ είναι οι εξής όπως τις περιέγραψε ο κ. Κικίλιας:

  • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης
  • Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
  • Στέγες αυτόνομης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
  • Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
  • Θεραπευτήρια χρόνιων πασχόντων
  • Κλειστές δομές, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας
  • Ιδρύματα περίθαλψης χρονίων πασχόντων
  • Οικοτροφεία ειδικών ιδρυμάτων
  • Κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων
  • Κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας
  • Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ΑμΕΑ

Όπως τόνισε ο ο κ. Κικίλιας, θα έρθει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται. Συγκεκριμένα θα δοθεί η δυνατότητα στους δημόσιους φορείς (σ.σ.: μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία) να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται. Δημιουργούνται τριμελείς επιτροπές από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Γεωργιάδης: «Καλοκαίρι καθήμενων»

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε πως στο διάστημα των δύο εβδομάδων που μεσολάβησε από τις τελευταίες ανακοινώσεις για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη, σημειώθηκε έξαρση της πανδημίας στην χώρα μας, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στον διεθνή Τύπο.

Όπως είπε, το φετινό καλοκαίρι θα είναι «καλοκαίρι καθήμενων», τονίζοντας πως αναγνωρίζει πως σε ορισμένους μοιάζει παράλογο το συγκεκριμένο μέτρο ωστόσο πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία.

Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα. Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη. Την ίδια ώρα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία, δηλαδή να εξυπηρετούν είτε μόνον εμβολιασμένους είτε να μην κάνουν διαχωρισμό και να λειτουργούν με όλα τα μέτρα προφύλαξης.

Αναλυτικότερα:

  • Έως τις 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.
  • Από τις 16 Ιουλίου και έως τις 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς στο 85% της χωρητικότητάς τους.
    Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.
  • Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.
  • Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με την λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.
  • Στην πρώτη παράβαση για κάτω από 200 τμ το πρόστιμο 7 ημέρες κλειστή, στα καταστήματα άνω των 200 τμ. το πρόστιμο ορίζεται 5.000 ευρώ πρόστιμο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη για 7 ημερολογιακές ημέρες. Στην πρώτη υποτροπή και ανεξαρτήτως εμβαδού πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή για 15 ημερολογιακές ημέρες Στην τρίτη παράβαση αφαίρεση άδειας λειτουργίας για 60 ημέρες.
  • Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στα 80% του συνόλου (5% εξ αυτών μπορεί να είναι ανήλικοι οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ), με ανώτατο όριο προσέλευσης: 25.000 θεατές για υπαίθρια γήπεδα και 8.000 για κλειστά γήπεδα.

Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν πέντε ημέρες άδεια ξεκαθαρίζοντας πως ο εμβολιασμός στο στράτευμα είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός.

Πιερρακάκης: «Μια εφαρμογή για κάθε συσκευή»

Τρίτος στη σειρά πήρε τον λόγο υπουργός Ψηφιακής Δικακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος παρουσίασε την εφαρμογή «Covid Free GR»

Ειδικότερα, η εφαρμογή «Covid Free GR» είναι διαθέσιμη ήδη από σήμερα 13 Ιουλίου για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android. Υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ GRNET φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

  • Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
  • Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
  • Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Ισχύς των πιστοποιητικών:

  • Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
  • Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά
  • Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
  • PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

«Έφυγε» η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό στην είδηση του θανάτου της Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Η Ρούξι Ντο…