Κεντρική Basket League ΑΕΚ ΑΕΚ: Το σχέδιο σωτηρίας της ΚΑΕ

ΑΕΚ: Το σχέδιο σωτηρίας της ΚΑΕ

DEDAS KONIARIS PAPPAS MOURATOS AGGELOPOULOS AEK 820x490 1 jpg

Μετά τη λαίλαπα Παπαθεοδώρου η ΑΕΚ ψάχνει τρόπους σωτηρίας, γι’ αυτό κι έχει καταστρωθεί πλάνο, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεωκοπία. Γράφει ο Γιώργος Κογκαλίδης

Όταν στη ΦΙΜΠΑ δίπλα στο όνομα της ΑΕΚ, στη σχετική λίστα με τις ομάδες που έχουν δεχθεί «Ban», υπάρχει ο αριθμός 12, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τίποτ’ άλλο, εκτός από ανάγκη σωτηρίας της ΚΑΕ. Όποιος δεν ονειροβατεί αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, πόσο ξέφυγε το πράγμα και ότι είναι επιτακτική ανάγκη η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα.

Η «Ένωση» έζησε τη λαίλαπα Παπαθεοδώρου. Ο τέως προπονητής χρέωσε την ομάδα με συμβόλαια, τα οποία ήταν αδύνατον να καλυφθούν. Βεβαίως, για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, δεν αποφάσισε μόνος του, υπήρχαν άνθρωποι μέσα στη διοίκηση, που τον στήριξαν και που δεν ανέλαβαν την ευθύνη της επιλογής του. Ο τέως προπονητής εισηγήθηκε, δεν ήταν υποχρεωμένος ο Μάκης Αγγελόπουλος να υλοποιήσει όλες τις επιθυμίες του.

Προδήλως τα Ban δεν αφορούν τη χρήση της περασμένης χρονιάς, κάποια έρχονται από πολύ πίσω, όμως η ΑΕΚ εκτέθηκε επειδή διάλεξε αντί να καλύψει τα χρέη, να κυνηγά χίμαιρες. Εξ ου κι η ανάγκη σωτηρίας, από τη στιγμή που πέρυσι πετάχτηκαν περίπου 3.000.000 ευρώ, για να παρουσιάσει η ομάδα οικτρό θέαμα, στη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν, να χάσει έξι στόχους και να μην καταφέρει καν να βρεθεί στους τελικούς Κυπέλλου, Πρωταθλήματος και Τσάμπιονς Λιγκ. Μιλάμε για τον ορισμό του αποτυχημένου σχεδιασμού.

Ο Στέφανος Δέδας, συνηθισμένος από δύσκολες αποστολές, έχοντας ζήσει σε μέρη όπου έπεφταν βόμβες, ηγείται της προσπάθειας σωτηρίας. Για να τα καταφέρει ΔΕΝ πρέπει το μπάτζετ να ξεπεράσει το 1.000.000 ευρώ. Για την ακρίβεια, τα 900.000 ευρώ είναι ταβάνι, ώστε με τα προβλεπόμενα έσοδα να μειωθεί σημαντικά το χρέος της ΑΕΚ και να γίνει βιώσιμη η ΚΑΕ.

Για να συμβεί αυτό, έτσι για να αντιλαμβανόμαστε τι λέμε, δεν πρέπει οι παίκτες να έχουν συμβόλαια μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ. Αυτό είναι το ταβάνι, αρκετοί πρέπει να κινηθούν μεταξύ 30-70.000 ευρώ, ώστε να υπάρχει κι επαρκής αριθμός παικτών, αλλά και να μην ξεφύγουν τα έξοδα.

Η οικονομία προηγείται της πολιτικής, ως εκ τούτου ό,τι κι αν είχε σκοπό ο Έλληνας κόουτς, έχει ήδη αντιληφθεί ότι η επόμενη (μετά τον Παπαθεοδώρου) μέρα είναι δύσκολη. Για να βγει το πλάνο σωτηρίας, έπρεπε να… μηδενίσει το κοντέρ, όπως είχαμε γράψει στις 27/06 (δείτε εδώ), αλλά πρέπει να πάρει και ρίσκα, όπως για παράδειγμα να περιμένει να επιστρέψουν δυνατοί στο παρκέ παίκτες, όπως ο Αντώνης Κόνιαρης κι ο Νίκος Παππάς. Πάντα, όταν ένας αθλητής επιστρέφει από εγχείρηση και πολύμηνη απουσία, είναι ζητούμενο αν θα… πατήσει γερά, αλλά ο κόουτς της ΑΕΚ δεν έχει άλλη επιλογή.

Φανέλα βασικού θα πάρει ο Βασίλης Μουράτος, ο οποίος εξαργυρώνει την εξαιρετική σεζόν στο Λαύριο, ο Δέδας ξεκινά από τον ελληνικό κορμό, ο οποίος θα χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση, με έξυπνες και κυρίως οικονομικές κινήσεις, ώστε να χωρέσουν και ξένοι, που θα δώσουν το κάτι παραπάνω.

Η μετακόμιση στα Άνω Λιόσια θα μειώσει το λειτουργικό κόστος, θα αυξήσει τα έσοδα και θα επιτρέψει στην ΑΕΚ να λειτουργήσει το πλάνο σωτηρίας. Στην ουσία, ο Μάκης Αγγελόπουλος πρέπει να ξοδέψει φέτος το 1/3 του περσινού μπάτζετ, ώστε με τα προσδοκόμενα έσοδα να κλείσει κατά πολύ τη μαύρη τρύπα, στην οποία η «Ένωση» βυθίστηκε, εξαιτίας κακών επιλογών και μεγαλοϊδεατισμού.

Βέβαιο είναι πως ελάχιστα πράγματα θα συνδέουν το… χθες με το… σήμερα στην ΑΕΚ, η οποία επιχειρεί επανεκκίνηση, κατ’ ουσίαν επιτακτική κίνηση σωτηρίας.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε ΑΕΚ

Δειτε επισης

Μπασκόνια – Βίρτους Μπολόνια 89-77

Ο Χάουαρντ έδωσε το εισιτήριο στη Μπασκόνια για την πρόκριση. Η Μάρκους Χάουανρτ έκανε ότι…