Κεντρική Διεθνή Σάλος με τον πρόεδρο της FIBA

Σάλος με τον πρόεδρο της FIBA

Για παράβλεψη σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών, κατηγορείται ο πρόεδρος της FIBA, Χαμάνε Νιανγκ σύμφωνα με τους «New York Times», με την Παγκόσμια ομοσπονδία να αρχίζει έρευνα και τον ίδιο να απομακρύνεται προσωρινά από τη θέση του προέδρου.

Αφού βοήθησε να μετατρέψει το Μάλι σε μια μπασκετική δύναμη στο μπάσκετ γυναικών, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, ο Χαμάνε Νιανγκ εξελέγη το 2019, πρόεδρος της FIBA.

Ως εκ τούτου, είναι ο υψηλότερος διεθνής αξιωματούχος του μπάσκετ και είχε προγραμματιστεί να προεδρεύσει στον Ολυμπιακό τουρνουά του μπάσκετ που αρχίζει τον επόμενο μήνα στο Τόκιο.

Όμως, την Κυριακή, ο Νιανγκ εγκατέλειψε τουλάχιστον προσωρινά τη θέση του ως πρόεδρος της FIBA, καθώς οι New York Times ετοιμάστηκαν να δημοσιεύσουν έρευνα σχετικά με ισχυρισμούς για συστηματική σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση δεκάδων γυναικών παικτριών στο Μάλι, η πλειονότητα των οποίων είναι έφηβες, τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο 69χρονος Νιανγκ, δεν έχει κατηγορηθεί για διάπραξη σεξουαλικής κακοποίησης. Αλλά οι επικριτές του, υποστηρίζουν ότι αγνόησε σε μεγάλο βαθμό την κακοποίηση γυναικών για δώδεκα χρόνια μεταξύ του 1999 και του 2011, όταν υπηρέτησε πρώτα ως πρόεδρος της ομοσπονδίας μπάσκετ του Μάλι και στην συνέχεια ως υπουργός αθλητισμού της χώρας.

Ο Νιανγκ «αρνείται έντονα» τις κατηγορίες, δήλωσε η FIBA μέσω email στους The Times την Κυριακή το βράδυ, αλλά θα παραιτηθεί από επικεφαλής του οργανισμού και θα συνεργαστεί, ενώ η FIBA διεξάγει τη δικής της έρευνα. Ο Νιανγκ δεν απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων που του έστειλαν την περασμένη εβδομάδα από τους The Times μέσω της FIBA, αλλά είπε σε ένα email την Κυριακή το βράδυ: «Δεν είχα ποτέ εμπλακεί και δεν είχα ποτέ καμία γνώση για τις κατηγορίες που περιγράφονται στην αλληλογραφία σας».

Δύο προπονητές μπάσκετ από το Μάλι, οι οποίοι κατηγορούνται για κακοποίηση σημερινών και πρώην παικτριών, τέθηκαν σε αναστολή από την FIBA, όπως και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ομοσπονδίας μπάσκετ της αφρικανικής χώρας.

Η FIBA δήλωσε ότι έχει «μηδενική ανοχή για όλες τις μορφές παρενόχλησης και κακοποίησης και επεκτείνει την ειλικρινή της συμπόνια στα θύματα τέτοιων συμπεριφορών». Ανέφερε ότι δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι οι ισχυρισμοί που περιέχονται στην έκθεση των The Times «λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και διερευνώνται σωστά».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Κλάιμπερν: «Πρακτικά είχα συμφωνήσει πριν συμβούν όλα αυτά»

Από το καλοκαίρι ο Γουίλ Κλάιμπερν ανήκει στην Εφές. Πρόκειται για την δύο συνεχόμενες φορ…