Κεντρική Β' Εθνική Πανιώνιος «Ο Πανιώνιος επιστρέφει στο DNA του»

«Ο Πανιώνιος επιστρέφει στο DNA του»

kopsias bitzanis

Συνέντευξη τύπου η οποία έγινε στο γήπεδο «Αργύρης Κορωναίος» το μεσημέρι του Σαββάτου έδωσαν ο νέος επικεφαλής των τμημάτων υποδομής του Πανιωνίου Νίκος Κοψιάς, μαζί με τον προπονητή της ανδρικής αλλά και της παιδικής ομάδας του Πανιωνίου Γιώργο Μπιτζάνη. Οι δύο άνδρες τόνισαν ότι η ομάδα του Πανιωνίου επιστρέφει στο DNA της, το οποίο δεν είναι άλλο από την ανάδειξη νεαρών παικτών και προπονητών από τα σπλάχνα της ομάδας.

Αναλυτικά:

«Ο σύλλογος επενδύει σε νέους και τα παιδιά προωθούνται»

Ο κύριος Κοψιάς ανέφερε τα εξής:

«Η ακαδημία του Πανιωνίου φημίζεται για το γεγονός ότι είναι πρωτοπόρος στην δημιουργία παικτών και προπονητών, οι οποίοι στελέχωναν την ανδρική ομάδα, αλλά και άλλες ομάδες υψηλού επιπέδου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και τις εθνικές ομάδες σε όλες τις ηλικίες.

Ως επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας δεκαετιών, ο Πανιώνιος είναι ο σύλλογος με το μεγαλύτερο άθροισμα κατακτήσεων Πανελλήνιων πρωταθλημάτων παίδων και εφήβων.

Όπως σε όλα τα πράγματα στην ζωή, υπάρχει ένας κύκλος ανόδου και ύφεσης. Πρόσφατα περάσαμε μια περίοδο ύφεσης κατά την οποία χάσαμε τον στόχο μας. Για παράδειγμα ενώ γύρω στα 70 παιδιά που έχουν περάσει από την ακαδημία μας αγωνίζονται αυτή την στιγμή σε εθνικές κατηγορίες με αρκετούς εξ αυτών στην Α1, η στελέχωση της ανδρικής ομάδας κατά τα τελευταία χρόνια δεν ήταν στον βαθμό που θα θέλαμε από παιδιά των ακαδημιών.

Μπορούν να ειπωθούν πολλές απόψεις για τους λόγους που οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο. Το σίγουρο είναι ότι χάθηκε ο στόχος. Καλούμαστε λοιπόν να γυρίσουμε στον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας μας, αυτό που λέμε το DNA λειτουργίας του Πανιωνίου.

Η επόμενη μέρα της Ακαδημίας, θα είναι μια διαδικασία δημιουργίας παικτών οι οποίοι με όπλο την διάθεση για εξέλιξη και βελτίωση θα κυνηγήσουν το όνειρο και το όραμα να πρωταγωνιστήσουν στον μπασκετικό χάρτη, ελπίζουμε με μια ανδρική ομάδα του Πανιωνίου η οποία θα επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο της χώρας.

Αυτή άλλωστε ήταν η φιλοσοφία του Πανιωνίου από τότε που το κλειστό «Ανδρέας Βαρίκας» ήταν ανοιχτό γήπεδο: Ο σύλλογος να επενδύει σε νέους και τα παιδιά να προωθούνται.

Στο σημείο αυτό θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι μια απόφαση που υπαγορεύεται από τις οικονομικές συνθήκες της εποχής. Η απάντηση είναι πως μιλάμε για μια μακροχρόνια διαδικασία προετοιμασίας των παικτών, οι οποίοι θα προωθηθούν σε βάθος χρόνου στην ανδρική ομάδα με την αξία τους, τον βαθμό εξέλιξης τους και όταν οι αρμόδιοι προπονητές κρίνουν ότι είναι έτοιμοι.

Μέσα από αυτή την διαδικασία, είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιους έφηβους ακόμα και παίδες, εφ όσον (τονίζουμε και πάλι) είναι έτοιμοι και όχι για λόγους μάρκετινγκ.

Σε τεχνικό επίπεδο, σημείο αναφοράς θα είναι η επιστροφή στα βασικά. Να θυμηθούμε τι σημαίνει «παίζω γρήγορα», «πιεστικά», «ένας εναντίον ενός», «σουτάρω».

Παράλληλά ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στον όγκο και στην ένταση της προπόνησης.

Δεν μπορεί κάποιο παιδί να εξελιχθεί με τέσσερις προπονήσεις από τις 7 ως τις 7.59. Πολλώ δε μάλλον σε αυτή την εποχή που για τα παιδιά το σύνολο της απασχόλησης τους με το άθλημα είναι καθαρά η διάρκεια της προπόνησης. Δεν υπάρχουν πλέον τα πολύωρα μονά 3Χ3 στα ανοιχτά γήπεδα. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Γι αυτό το λόγο οι προπονήσεις θα κρατάνε όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμα και δύο ώρες αν είναι εφικτό, λαμβάνοντας βέβαια πάντοτε υπόψη το φορτωμένο πρόγραμμα των παιδιών.

Ένα πρόβλημα σε αυτό το σημείο είναι το γηπεδικό, καθώς ένας μεγάλος σύλλογος όπως ο Πανιώνιος, έχει περιορισθεί μετά το γκρέμισμα της παραδοσιακής μας έδρας στην οδό Αρτάκης.

Κάτι που δεν μας επιτρέπει να αυξήσουμε τον όγκο προπόνησης στο σημείο που θα θέλαμε.

Φροντίζουμε πάντως σε κάθε περίπτωση να εκμεταλλευτούμε κάθε διαθέσιμο χώρο, μέχρι την κατασκευή του νέου γηπέδου που θα σημάνει την επιστροφή των μεγάλων τμημάτων του συλλόγου στην φυσική τους έδρα.

Το πρώτο βήμα που κάναμε υπό το πρίσμα της δημιουργίας παικτών με το βλέμμα στο μέλλον, είναι για το κουτσουρεμένο λόγω πανδημίας παιδικό πρωτάθλημα, την ανάθεση της παιδικής ομάδας στον κόουτς Μπιτζάνη , ο οποίος από το ξεκίνημα της σεζόν 20-21, έχει αναλάβει την ανδρική ομάδα του Πανιωνίου.

Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο οι παίκτες του παιδικού να πάρουν μια πρώτη εικόνα από τις απαιτήσεις ένας προπονητή ανδρικής ομάδας, μια εμπειρία που θα τους είναι πολύ χρήσιμη στο απώτερο μέλλον.

Συνάμα αυτό είναι το πρώτο απτό παράδειγμα της “top down” προσέγγισης του συλλόγου, με «γέφυρες» ανάμεσα σε όλες τις βαθμίδες των αγωνιστικών τμημάτων του Πανιωνίου.

Ένας δεύτερος τομέας στον θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση είναι η εκγύμναση των νέων αθλητών μας. Στον τομέα αυτό θα εκμεταλλευθούμε τον στίβο που βρίσκεται δίπλα από τα γήπεδα του μπάσκετ και θα συνεργαστούμε με καταξιωμένο στον χώρο του επαγγελματικού μπάσκετ γυμναστή.

Σε αυτή την προσπάθεια αρωγοί και συμπαραστάτες θα είναι άνθρωποι καταξιωμένοι του χώρου, οι οποίοι θα βοηθήσουν όποτε και όπως μπορούν, όπως ο κόουτς Χρήστος Μαρμαρινός, που μας έκανε την τιμή να είναι σήμερα μαζί μας.

Τέλος όπως τονίσαμε ο Πανιώνιος δημιουργεί όχι μόνο παίκτες αλλά και προπονητές, γι αυτό τον λόγο σημαντικό κομμάτι της προσπάθειας αποτελούν οι νέοι προπονητές οι οποίοι προέρχονται από τα σπλάχνα του συλλόγου και καθοδηγούμενοι από τα έμπειρα μέλη του επιτελείου, ενισχύουν σημαντικά την συνολική μας προσπάθεια με την διάθεση και την ενέργεια τους“.

Κάλεσμα την Τετάρτη για την ανδρική ομάδα

Σε ερώτηση για το αν θα χρησιμοποιηθεί σαν έδρα της ανδρικής ομάδας το κλειστό «Ανδρέας Βαρίκας», ο κύριος Κοψιάς απάντησε. «Είναι σημαντικό να είναι στο «Βαρίκας» η έδρα της ανδρικής ομάδας, γιατί θα συμβάλλει καθοριστικά σε αυτό που αναφέραμε. Όπερ σημαίνει στην άμεση σύνδεση της ανδρικής ομάδας με όλες τις βαθμίδες της ακαδημίας. Περισσότερα πράγματα για την ανδρική ομάδα, θα συζητηθούν την Τετάρτη 23 Ιουνίου και ώρα 19.30 μετά το κάλεσμα που έκανε ο Πανιώνιος Γυμναστικός σύλλογος στον κόσμο του, για συνάντηση με θέμα συζήτησης την επόμενη μέρα στο ανδρικό τμήμα μπάσκετ».

Ο κόουτς Γιώργος Μπιτζάνης από την δική του πλευρά του τόνισε τα εξής:

«Ευχαριστώ πρώτα απ’ όλα την διοίκηση που μου ανέθεσε την ευθύνη του παιδικού τμήματος. Κάναμε μια συνάντηση πριν από 20 μέρες και αποφασίσαμε να κινηθούμε σε τρεις άξονες.

Η πρώτη, η ομάδα να διεκδικήσει την είσοδο της στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος.

Η δεύτερη είναι να βελτιωθούν τα παιδιά, τεχνικά, ατομικά, και ομαδικά.

Η τρίτη και σημαντικότερη είναι τα παιδιά να ετοιμασθούν για την πρώτη ομάδα έτσι ώστε να φύγουν από την διαδικασία του παιδικού και να μπορούν να δουν το μπάσκετ από διαφορετικό πρίσμα.

Δεν είναι εύκολη η διαδικασία, θέλει υπομονή. Από την πρώτη στιγμή τους μίλησα και τους είπα πως θα τους αντιμετωπίσουμε σαν επαγγελματίες και το ίδιο απαιτώ από αυτούς προς εμένα. Θεωρώ όμως ότι αυτές τις 20 μέρες, τα παιδιά δίνουν πάνω από το 100% σε κάθε προπόνηση και τα αποτελέσματα στα δύο πρώτα ματς ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά».

Σε ερώτηση για τον αγώνα της Κυριακής (20/6) με τον Ολυμπιακό ο κοουτς Μπιτζάνης ανέφερε:

«Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα η οποία από την θέση 2 ως 5 έχει ισοϋψείς παίκτες, συνεπώς υπερτερεί σε ύψος. Πλην όμως εμείς στις προπονήσεις και στα ματς έχουμε δείξει ότι θέλουμε να κατευθύνουμε το παιχνίδι με σκληρή άμυνα. Το καταφέραμε και στα δύο ματς που δώσαμε και το ίδιο θα επιδιώξουμε σε αυτό το ματς».

Είναι ένα πολύ δύσκολο ματς, αλλά με βάση την παρουσία και την προσπάθεια των παιδιών είμαι πολύ αισιόδοξος».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Πανιώνιος

Δειτε επισης

Πανιώνιος: Τέλος η σεζόν για τον Βεργίνη

Την πόρτα του χειρουργείου θα περάσει ο Δημήτρης Βεργίνης. Πολύ άτυχος στάθηκε ο αρχηγός τ…