Για την “επόμενη μέρα” του Λεύκιππου μίλησε ο Πρόεδρος του συλλόγου της Ξάνθης, Ματθαίος Σαββίδης. Ο τελευταίος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της καλαθοσφαιρικής ομάδας, μίλησε για το μοντέλο των Ακαδημιών και το κομμάτι της τεχνολογίας που “βάζει” ο Λεύκιππος στα τμήματα υποδομής ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον Βαγγέλη Λιόλιο σχετικά με τις εκλογές της ΕΟΚ. Επιπλέον, ο Σαββίδης σχολίασε το γεγονός πως ο Λεύκιππος αναπτύσσεται και “μεγαλώνει” ως σύλλογος, με την δημιουργία των τμημάτων του γυναικείου μπάσκετ καθώς και της κολύμβησης.
Αναλυτικά, όσα δήλωσε στην εφημερίδα “ΞΑΝΘΗ Sport”:
Πανδηµία και µπάσκετ. Πόσο έπληξε γενικά το άθληµα και ειδικά έναν σύλλογο;
“Η πανδηµία δηµιούργησε µία κατάσταση κρίσης, αλλά η δική µας οπτική είναι αισιόδοξη. Μέσα από κάθε κρίση βγαίνει πάντα και κάτι καλό. Εµείς, σαν Λεύκιππος, εκµεταλλευτήκαµε την ευκαιρία που µας δόθηκε την περίοδο της καραντίνας, κάναµε την αυτοκριτική µας και µέσα από αυτή τη διαδικασία προσανατολιζόµαστε ανάλογα µε την εποχή. Το µεγάλο διάστηµα απραγίας έχει επηρεάσει τα πάντα. Κοινωνία και αθλητισµό κατ’ επέκταση, αλλά και ψυχολογία. Ιδιαίτερα στον αθλητικό κοµµάτι, δεν θα ήταν υπερβολή να πούµε πως µια ολόκληρη γενιά αθλητών έχασε µέρος της αθλητικής της υπόστασης.
Πλέον χρειάζεται να προετοιµαστούν για να επανέλθουν στα πρότυπα που είχαν κι αφού τα φτάσουν, στη συνέχεια να επαναφέρουν στο σώµα, τη µνήµη για το άθληµα και στη συνέχεια να ανταγωνιστούν. Κάθε ηλικία αντιµετωπίζει δυσκολίες. Είναι πολλά πράγµατα που πρέπει να δουν οι Σύλλογοι, πέρα από την βιωσιµότητά τους, κατά τη διάρκεια της επανέναρξης, όταν αυτή έρθει”.
Ως οµάδα ο Λεύκιππος επηρεάστηκε;
“Ως οµάδα, η καραντίνα µας επηρέασε. Θεωρώ πως µας έκανε και καλό, αφού διαπιστώσαµε κάποια λάθη απειρίας µιας και είµαστε µια οµάδα µε µόλις 5 χρόνια στον αθλητικό χάρτη. Κάναµε και λάθη στο ξεκίνηµά µας, τα είδαµε µε την ησυχία µας και µέσα από αυτοκριτική τα διορθώνουµε. Αναπροσαρµόζουµε τα πλάνα µας. Όχι αυτά των βασικών αξιών µας, αλλά θα γίνει µια πλήρης αναδόµηση στον τρόπο λειτουργίας της µεγάλης οµάδας που θα έχει αλληλεπίδραση µε την Ακαδηµία. Αυτό θα συµβαίνει και αντίστροφα”.
Πώς εννοείτε αυτή την αλληλεπίδραση;
“Αρχικά να πούµε πως ελπίζουµε σύντοµα να επιτρέψουν οι υγειονοµικές συνθήκες την λειτουργία των Ακαδηµίων για να αναπτύξουµε το φιλόδοξο πλάνο που βάζει σε άλλες βάσεις την λειτουργία της Ακαδηµίας. Θέλουµε να δηµιουργήσουµε µία «ώσµωση» µεταξύ των τµηµάτων µας µε τη συµµετοχή των αντίστοιχων προπονητών. Προσπαθούµε να βλέπουµε το µέλλον και µέσα από αυτή την προοπτική θα προχωρήσουµε σε ενέργειες που θεωρούµε απαραίτητες”.
Παρά το γεγονός της αγωνιστικής απραξίας ο σχεδιασµός της οµάδας αλλάζει από τη νέα αγωνιστική περίοδο. Πως και αποφασίσατε να ανακοινώσετε το φινάλε της συνεργασίας σας µε τον προπονητή Χρήστο Βαχαρίδη αυτή τη στιγµή;
“Το τέλος της συνεργασίας µε τον Χρήστο Βαχαρίδη, ήταν στις ενέργειες που ανέφερα παραπάνω και θεωρώ πως είναι ένα θέµα που αφορά την εσωτερική λειτουργία της οµάδας, χωρίς να θέλω να επεκταθώ σε λεπτοµέρειες.
Ήδη είµαστε σε επαφές εδώ και καιρό µε προπονητές που θα µπορούσαν να αναλάβουν τον ρόλο του head coach στο ανδρικό τµήµα, πάντα µε υψηλούς στόχους. Όσον αφορά την στελέχωση των άλλων τµηµάτων κι εκεί είµαστε σε πάρα πολύ καλό προσανατολισµό”.
Να υποθέσουµε ότι είµαστε κοντά σε συµφωνία µε τον νέο προπονητή;
“Όταν είναι η ώρα θα τον ανακοινώσουµε. Αυτό που θέλω να πω µόνο είναι πως εντάσσεται και συντάσσεται µε τα οράµατα της Διοίκησης. Όλοι όµως κρίνονται εκ του αποτελέσµατος”.
Πώς θα κινηθεί ο Λεύκιππος στο σχέδιο αναπροσαρµογής των πλάνων του;
“Δυστυχώς δεν µπορέσαµε να βιώσουµε κανονικά τη Β’ Εθνική, όπως θα θέλαµε. Θεωρούµε πως ήρθε η ώρα να δούµε που πατάµε µε τις νέες συνθήκες που έχουν διαµορφωθεί. Πρέπει να γνωρίσουµε την κατηγορία, να δούµε σε τι επίπεδο είµαστε εµείς µε τις άλλες οµάδες και βάσει αυτού, αν µπορούµε να βάλουµε και πιο άµεσους στόχους. Σε ό,τι αφορά την άνοδο, πάντα είµαστε «ανοιχτοί» σε νέους ορίζοντες κι αν δούµε ότι µπορούµε, δεν θα πούµε «όχι». Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Ο Λεύκιππος χρειάζεται έναν προπονητή που να ξέρει την κατηγορία. Είµαστε µία άπειρη διοίκηση για την κατηγορία που είναι καλό να έχει ένα έµπειρο προπονητικό team”.
Ο Λεύκιππος συνεχίζει να µεγαλώνει. Οι στόχοι που είχατε θέσει στο ξεκίνηµα της διοίκησής σας σταδιακά υλοποιούνται αφού µετά το ανδρικό µπάσκετ, ήρθε το γυναικείο τµήµα πέρσι, το τµήµα κολύµβησης που ξεκίνησε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις…
“Η επίτευξη στόχων είναι κάτι µας χαροποιεί, µας γεµίζει κίνητρο και παράλληλα όµως, ευθύνη. Αυτή τη στιγµή βρισκόµαστε σε διαδικασία αναγνώρισης του τµήµατος στίβου, ενώ υπάρχει το προπονητικό team αλλά και οι πρώτοι αθλητές του τµήµατος. Και τα δύο τµήµατα θα είναι οργανωµένα και µε την φιλοσοφία που διέπει το κάθε άθληµα µε προοπτική πάντα τη δηµιουργία µιας «Λευκιππικής νοοτροπίας»”.
Οι εκλογές στο µπάσκετ και όλα όσα ακολούθησαν µονοπώλησαν το ενδιαφέρον τις προηγούµενες µέρες και το ίδιο θα συµβεί και στη συνέχεια. Ο Ματθαίος Σαββίδης τι γνώµη έχει γι’ αυτή την κατάσταση και γιατί ο Λεύκιππος επέλεξε να ταχθεί υπέρ του κ. Λιόλιου;
“Οι εκλογές αποτυπώνουν όλα αυτά που έχουµε βιώσει στο µπάσκετ. ∆εν είναι τυχαίο που είναι η µόνη Οµοσπονδία που µέχρι τώρα δεν κατάφερε να κάνει εκλογές και δεν είναι παράξενο το ότι συντάσσοµαι και συντασσόµαστε, µε τον κ. Λιόλιο γιατί εκφράζει κάτι καινούργιο. Είναι ένας επιτυχηµένος παράγοντας και το έχει αποδείξει κι επαγγελµατικά µε την αλυσίδα καταστηµάτων που διοικεί και µε την τροµακτική πορεία του Προµηθέα από τα τοπικά πρωταθλήµατα στα ευρωπαϊκά σαλόνια.
Δείχνει έναν άνθρωπο στοχοποίησε τα οράµατά του και τα έφερε εκεί που έπρεπε. Ευελπιστώ στη θητεία του, όπως νοµίζω ότι θα εκλεγεί, να αναβαθµίσει το ελληνικό µπάσκετ που είναι στο χαµηλότατο επίπεδο. Η άποψή µου για το µπάσκετ και την λειτουργία του είναι η χειρότερη. Πρέπει να αλλάξει συθέµελα κι αυτό µπορεί να γίνει µόνο αν δουν όλοι µαζί οι εµπλεκόµενοι φορείς, τι µπορούν να κάνουν για να το αναβαθµίσουν. Στα πλαίσια αυτά έχουν ευθύνη και οι παράγοντες της οµοσπονδίας και οι ιθύνοντες των µεγάλων και µικρών οµάδων και οι γονείς κι όλοι όσοι ασχολούνται µε το µπάσκετ. Είναι και θέµα νοοτροπίας”.
Τι εννοείτε θέµα νοοτροπίας όταν αναφέρεστε σε οµάδες και γονείς;
“Είναι η κακή νοοτροπία που οδηγεί, για παράδειγµα, οµάδες να θεωρούν ως επιτυχία το να είναι «µηχανές» µε λειτουργία εταιρείας παραγωγής παικτών. Το ότι κάποιοι αθλητές από την πόλη µας αυτή τη στιγµή έχουν τη δυνατότητα να παίξουν σε µεγαλύτερες οµάδες, κάποιοι από µας θέλουν να το εκµεταλλευτούν για δικό τους όφελος. Φέρνω σαν παράδειγµα κάποιους αθλητές, οι οποίοι, ενώ τα βασικά µπασκετικά τους βήµατα τα έκαναν στην Ασπίδα, παρουσιάζονται ότι «είναι» παίκτες άλλων οµάδων. Αυτή όµως δεν είναι η πραγµατικότητα. Και γενικά πιστεύω ότι αυτο δεν είναι το νόηµα του αθλητισµού. Σκοπός είναι να αναδεικνύονται οι αθλητές κι εκεί που πηγαίνουν να παίζουν και να διακρίνονται”.
Εσείς δηλαδή, δεν θα διαφηµίζατε µία ενδεχόµενη µεταγραφή ενός παίκτη του Λεύκιππου που όµως είχε «ανδρώθει» σε άλλη οµάδα;
“Είναι καλό να αποδίδουµε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Προσωπικά, ζηλεύω τις άλλες οµάδες που έχουν πολύχρονη πορεία στο µπάσκετ µέσα από την οποία ξεχώρισαν αθλητές. Πίσω από την επιτυχία πάντα κρύβεται «καλή δουλειά» και µαθαίνουµε κι εµείς από τα καλά των άλλων οµάδων.
Σαν Λεύκιππος όµως, ακόµη δεν έχουµε την αλληλουχία και την διαδοχή στα τµήµατα της Ακαδηµίας µας γιατί είµαστε µια οµάδα 5 ετών ζωής. Στον Σύλλογό µας δεν βιοποριζόµαστε από την λειτουργία του, αλλά επενδύουµε στην τεχνογνωσία και την τεχνολογία και πιστεύω ότι και η ποιότητα της δουλειάς µας σ’ αυτό το επίπεδο, θα φανεί µετά από µερικά χρόνια”.
Για την “επένδυση” του Λεύκιππου σε θέµατα τεχνολογίας που είναι συνυφασµένα µε λογική κολλεγιακού επιπέδου:
“Ο Λεύκιππος έχει µία άψογη συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο ΤΕΦΑΑ κι αυτό που κάνουµε είναι να έχουµε έναν «οργασµό» δεδοµένων, όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των Ακαδηµιών. Ο Λεύκιππος λειτουργεί σε πλαίσια κολλεγιακού επιπέδου µε την τεχνολογία και την τεχνογνωσία για «σύµµαχο». Εξειδικευµένα στελέχη της οµάδας µας έχουν στην διάθεσή τους ειδικά τεχνολογικά προγράµµατα µέσα από τα οποία λαµβάνουµε δεδοµένα για κάθε πτυχή του αθλητή. Είτε αφορά την απόδοση, είτε την προπόνηση, είτε την υγεία και την πρόληψη τραυµατισµών υπάρχει η επιστηµονική προσέγγιση στον αθλητισµό, όσο ποτέ άλλοτε.
Επίσης, διαθέτουµε γυµναστές µε ειδικότητα στον τοµέα τους, που είναι βασικά στελέχη της οµάδας και πλήρως καταρτισµένα στο αντικείµενο, φιλοδοξώντας να εξελίξουµε την βάση των αρχών λειτουργίας που θα διέπουν την οµάδα. Μέσα από αυτή την προσέγγιση θέλουµε να διαµορφώσουµε σωστή νοοτροπία σε αθλητές, προπονητές ακόµη και παράγοντες”.