Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Πάνω από 10.000 τα ενεργά κρούσματα στην Αττική, έκκληση στους 50άρηδες

Πάνω από 10.000 τα ενεργά κρούσματα στην Αττική, έκκληση στους 50άρηδες

895a645a3c32e5c8d21669bb7f600dfd XL

Για την πτωτική τάση του ιικού φορτίου που ανακόπηκε στην Αττική έκανε λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου που παράλληλα κάλεσε τους 50άρηδες να πάνε να εμβολιαστούν.

Για ανακοπή της πτωτικής πορείας των νέων κρουσμάτων, ιδιαίτερα στην Αττική έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας: «Πτωτική πορεία στο ιικό φορτίο περίπου 5%. Από τα μέσα Απριλίου είχαμε μείωση των νέων κρουσμάτων, τις τελευταίες τρείς εβδομάδες ο ρυθμός της μείωσης φαίνεται να ανακόπτεται. Ιδιαίτερα στην Αττική.

Στην Αττική έχουμε περίπου 10.000 ενεργά κρούσματα. Υψηλό φορτίο Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Μαγνησία. Σημαντική διασπορά που δεν έχει μειωθεί στα επιθυμητά επίπεδα. Μειώθηκε ο μ.ο. Ηλικίας των κρουσμάτων. 31% νέων κρουσμάτων ήταν σε νέους 20 ως 40 ετών.

Η αυξημένη κινητικότητα του Πάσχα και το άνοιγμα δραστηριοτήτων έχει σαν αποτέλεσμα τη μη μείωση των κρουσμάτων με τον ρυθμό που θα θέλαμε».

Παράλληλα, όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε για «Αρκετές περιοχές σε όλη την επικράτεια με μικροεξάρσεις της επιδημίας. Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να δούμε εκ νέου περιοριστικά μέτρα, ιδιαίτερα τώρα που ξεκίνησε ο τουρισμός. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και τα εισαγόμενα κρούσματα».

Έκκληση στους 50άρηδες να πάνε να εμβολιαστούν

Η κ. Παπαευαγγέλου εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τη συμμετοχή στον εμβολιασμό των νέων, όχι όμως και από τα ποσοστά στους 50άρηδες στους οποίους απηύθυνε έκκληση να εμπιστευτούν τους επιστήμονες, να ξεπεράσουν αμφιβολίες και ενδοιασμούς και να πάνε να εμβολιαστούν:

«Αποσυμπιέζεται το σύστημα υγείας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες λιγότερες από 300 εισαγωγές στην επικράτεια. 3500 νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια. Λόγω αυξημένου φορτίου στην Δυτική Ελλάδα αυξάνουν οι εισαγωγές σε Πάτρα και Ιωάννινα. Άνθρωποι άνω των 65 ετών μολύνονται και νοσούν βαριά. Νέες εισαγωγές μέσος όρος 60 έτη. Όλοι μιλούν για εμβολιασμό με ενθουσιασμό στις νέες ηλικίες. Οι άνω των 50 ετών να ξεπεράσουν τους φόβους και τις αμφιβολίες τους να εμβολιαστούν έστω και εβδομάδες αφού τους δόθηκε η δυνατότητα να το κάνουν.

Προχωράμε με αισιοδοξία. Απευθύνομαι στους νέους που σήμερα αποτελούν τους οδηγούς της πανδημίας. Ακόμα και αν κολλήσουν θα έχουν ήπια νόσο. Όμως πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή ακόμα για εμάς τους μεγαλύτερους. Όλοι μπορούν να βγουν έξω να δουν τους φίλους τους. Άλλο η χαλάρωση των μέτρων και άλλο αυτών της ατομικής προστασίας. Ιδιαίτερα οι νέοι με αυξημένη κινητικότητα να θυμούνται ότι ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι τηρώντας τα ατομικά μέτρα προστασίας, αποφεύγοντας συγχρωτισμό μπορούμε να παραμείνουμε υγιείς κάνοντας όλα αυτά που μας ευχαριστούν».

Ερωτώμενη σχετικά με το πότε θα υπάρξουν περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους, η κ. Παπαευαγγέλου, σημείωσε: «Δεν υπάρχει ένα μαγικό νούμερο. Μιλάμε για την κάλυψη του πληθυσμού με το εμβόλιο. Δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για παραπάνω ελευθερίες. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα χρειάζονται τόσο συχνά σελφ τεστ. Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει χαλαρά μέσα στην επιτροπή. Υπάρχει βιβλιογραφία, όμως πρώτα πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους να εμβολιαστούν. Πραγματικά πάμε πολύ καλά και η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει εμπιστευτεί τα εμβόλια και θέλει να εμβολιαστεί. Πιο πολλοί γκρινιάζουν γιατί δεν βρίσκουν εμβόλιο παρά για το ότι δεν θέλουν να το κάνουν».

Επιστροφή του ΕΣΥ στην κανονικότητα

Ερωτώμενος σχετικά με την επιστροφή του συστήματος Υγείας στην κανονικότητα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ανέφερε: «Ξεκίνησε ένα σχέδιο το οποίο ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και επικαιροποιήσαμε σήμερα το πρωί. Θα αποδεσμευτούν κάποιες κλίνες που ήταν για περιστατικά covid για κανονικά χειρουργεία.Ελπίζουμε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου όλα να έχουν επιστρέψει και βέβαια θα αποδεσμεύονται και από τον ιδιωτικό τομέα. Τα χειρουργεία έχουν ξεκινήσει. Προγραμματίζονται πλέον και διεξάγονται με βάση τη λίστα αναμονής και τις δυνατότητες που αποκτούν ξανά τα νοσοκομεία».

Πώς το self test άλλαξε την εικόνα στα σχολεία

Με τη χρήση του self test στα σχολεία, έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Τα στοιχεία για το Λύκειο τόσο σε μαθητές όσο και καθηγητές έχουν διαγνωστεί περίπου 800 άτομα. Έχει συμβάλλει στη μείωση της διασποράς, γιατί θα είχαν πάει στα σχολεία και θα είχαν διασπείρει τον ιό.

Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ μια ομάδα της επιτροπής συναντηθήκαμε να δούμε πως να αλλάξουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία και μειώσαμε την καραντίνα. Τώρα οριζόντια το κρούσμα θεωρείται μεταδοτικό για 10 ημέρες. Για την υπόλοιπη τάξη μειώσαμε την απομόνωση από 14 σε 10 μέρες γιατί έχουμε τα σελφ τεστ.

Η όλη εικόνα φαίνεται να αλλάζει με τα σελφ τεστ και είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί δεν θα χρειαστεί να ξανακλείσουν και του χρόνου.

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

«Έφυγε» η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό στην είδηση του θανάτου της Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Η Ρούξι Ντο…