Το ενδεχόμενο να υπάρξουν τοπικά lockdown, αλλά και σαφάρι ελέγχων, σε περίπτωση απότομης έξαρσης του κορωνοϊού εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων… φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση.
Νέο επιχειρησιακό σχέδιο με κεντρικό άξονα τα τοπικά lockdown βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης ως plan B σε περίπτωση απότομης έξαρσης του κορονοϊού λόγω της χαλάρωσης των μέτρων και της απειθαρχίας μερίδας καταστηματαρχών στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Παράλληλα, σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να εξεταστούν τα προνόμια για τους εμβολιασμένους, ενώ ήδη «οδηγό» για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αποτελεί η διαταγή που εξέδωσε το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για εμβολιασμό του συνόλου των πυροσβεστών που υπηρετούν στην ΕΜΑΚ και αναγκαστική μετακίνηση σε άλλη υπηρεσία της Πυροσβεστικής για όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν.
Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει γίνει μετάβαση σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας, επισημαίνοντας ότι απαιτείται στην παρούσα φάση μεγαλύτερη ευθύνη σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό εντατικοποιούνται και οι έλεγχοι, προκειμένου να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και να γίνει κατανοητό, ότι πιθανό πισωγύρισμα θα δυναμίτιζε την όλη προσπάθεια της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα και επένδυση στο άνοιγμα του τουρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr, το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για επίβλεψη των μέτρων κατά της πανδημίας περιλαμβάνει σαφάρι ελέγχων στους δρόμους και στα καταστήματα μετά τις 00.30 που ξεκινά και η απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι και αναφορικά με την χρήση μάσκας με τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες.
Την ίδια ώρα, σε ισχύ παραμένει -για αρκετό διάστημα ακόμα- ένας αυστηρός μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης, ο οποίος βασίζεται σε 4 δείκτες:
Θετικά κρούσματα
Θετικότητα στην επικράτεια και σε περιφερειακό επίπεδο
Επιβάρυνση συστήματος υγείας
Δείκτες εμβολιασμού
Συναγερμός για τις μεταλλάξεις
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι μεταλλάξεις που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα, οι οποίες συχνά είναι πιο μεταδοτικές δεν επιτρέπουν πλημμελή τήρηση των μέτρων.
Η βρετανική και η νιγηριανή μετάλλαξη καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας, με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής, Γκίκα Μαγιορκίνη να επισημαίνει ότι η μετάλλαξη που είχε εντοπιστεί αρχικά στη Νιγηρία βρίσκεται υπό μελέτη, «γιατί βλέπουμε ότι αυξάνεται η συχνότητά της, δηλαδή βλέπουμε περισσότερα κρούσματα από ό,τι συνήθως, ωστόσο αυτό το έχουμε δει και με άλλες μεταλλάξεις.
Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι αποδεικνύεται αυξημένη μετάδοση. Για παράδειγμα, η νοτιοαφρικάνικη ενώ στην αρχή φαινόταν ότι ήταν έτσι, δεν το είδαμε. Δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ έχει μπει σε πολλές χώρες».
Όλο και πιο κοντά στην «Ελευθερία»
Η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις δύο αυτές απειλές –χαλάρωση και μεταλλάξεις– εντείνει το εμβολιαστικό σχέδιο, το οποίο αποτελεί και το ισχυρότερο αντίδοτο στους κινδύνους. Στο πλαίσιο αυτό, την εκτίμηση ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν γίνει περίπου 5,6 εκατ. εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι το 35% του πληθυσμού θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και περίπου 2 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 και για τα υπόλοιπα εμβόλια εκτός της AstraZeneca. Ανάλογα με τα πόσα ραντεβού θα προγραμματιστούν, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί πότε θα μπορούν να κλείσουν εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια οι ηλικιακές ομάδες 35 έως 39 και 30 έως 34.
Οι επόμενες παραδόσεις εμβολίων
Μεγάλες παραδόσεις εμβολίων αναμένει η χώρα μας μέσα στο επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα η Pfizer έχει ήδη επιβεβαιώσει την παράδοση 1.860.000 δόσεων καθώς και μια έξτρα παράδοση 566.000 δόσεων που θα κατανεμηθεί σε 4 παραδόσεις εντός του μήνα.
Η Moderna έχει επιβεβαιώσει την παράδοση 308.000 δόσεων.
Η Astrazeneca έχει ενημερώσει για την παράδοση 348.000 δόσεων μέχρι το τέλος του μήνα και συνολικά αναμένει η Ελλάδα έως 500.000 δόσεις τον Ιούνιο.
Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις του μονοδοσικού της εμβολίου τον Μάιο, μετακύλησε 67.000 δόσεις στις 2 Ιουνίου αντί στο τέλος Μαΐου και αναμένεται να επιβεβαιώσει τις παραδόσεις του Ιουνίου.