Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Εμβολιασμοί: Την Τετάρτη η πλατφόρμα για τους 35 με 39, μια δόση για όσους έχουν νοσήσει

Εμβολιασμοί: Την Τετάρτη η πλατφόρμα για τους 35 με 39, μια δόση για όσους έχουν νοσήσει

324854d31a25e4e0e3e1a6c4b69d3810 XL e1621877987599

Την Τετάρτη 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τους 35 με 39 ετών και για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου που ανέφερε ακόμα πως όσοι έχουν νοσήσει μπορούν να εμβολιαστούν με μόνο μια δόση, όπως κατέγραψαν τα dikaiologitika.gr.

Λίγο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.381 κρούσματα σημερα, 50 νεκρούς, 563 διασωληνωμένους

Η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ανοίγοντας τη Συνέντευξη Τύπου: «Οι γνώσεις για τη διάρκεια προστασίας ήταν εξαιρετικά περιορισμένες το μόνο κριτήριο για να αποφασίσει κανείς ήταν η γνώση ότι μια επαναλοίμωξη ήταν σπάνια τους πρώτους τρεις μήνες. Το πρώτο σχήμα εμβολιασμού περιείχε μετά τη νόσηση δύο δόσεις εμβολιασμού που θα χορηγούντο μετά από ένα τρίμηνο που πιστεύαμε ότι διαρκεί η φυσική ανοσία.

Μέχρι και τώρα το σχήμα εμβολιασμού των ατόμων που έχουν νοσήσει περιλάμβανε δύο δόσεις. Με τη γνώση της διάρκειας παραμονής των αντισωμάτων και τη φυσική νόσηση και τη μείωση του ενδεχομένου της επαναλοίμωξης, αποφασίστηκε και από την Επιτροπή Εμβολιασμών, τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος με μια δόση εμβολίου. Είναι ικανή για προστασία. Πότε θα τη δώσουμε αυτή τη μια δόση σε άτομο που έχει νοσήσει; Έξι ως δώδεκα μήνες μετά τη νόσηση. Πιστεύουμε πως μέχρι τότε είναι προστατευμένο».

Κάποιοι ακυρώνουν τη δεύτερη δόση επειδή είχαν παρενέργειες

«Δύο δόσεις εμβολίων και παράλληλα τήρηση των μέτρων. Αυτό τονίζεται για την διατήρηση της επιτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος. Επειδή μιλάμε για τις δύο δόσεις να έρθουμε λίγο στα καθ’ ημάς. Ορισμένα άτομα ταλαιπωρούνται με την πρώτη δόση του εμβολίου, έχουν τις συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, με αποτέλεσμα πολλοί να ακυρώνουν τη δεύτερη δόση επειδή είχαν αυτές τις παρενέργειες. Είναι λάθος, να το σκεφτούν καλά, το τίμημα να μείνουν με μία δόση είναι σημαντικό».

Πότε μπορείτε να αλλάξετε τη δέυτερη δόση του εμβολίου

«Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να μην γίνει με το ίδιο εμβόλιο. Με όποιο εμβόλιο αρχίζεις αυτό συνεχίζεις, αυτός είναι ο κανόνας, η ασφάλεια και η ανοσογονικότητα είναι αποδεδειγμένη. Υπάρχουν μελέτες που τρέχουν, ήδη δύο, με την ανάμιξη δύο διαφορετικών εμβολίων. Θα το συναντήσουμε στο μέλλον όταν θα έχει πάρει τις διαστάσεις τις σωστές από πλευράς επιστημονικής.

Επί του παρόντος η αλλαγή του δεύτερου εμβολίου γίνεται σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις. Αν κάποιος κάνει αναφυλακτικού τύπου αντίδραση, τότε κάνει με άλλο εμβόλιο. Ή αν κάνει κάποιος θρομβοεμβολική νόσο».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μάριου Θεμιστοκλέους «Την Τετάρτη 26 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 35 – 39 και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια».

«Εξαιρετικά σπάνια τα θρομβωτικά επεισόδια»

Ερωτώμενη σχετικά με τις παρενέργειες αλλά και τα θρομβωτικά επεισόδια που έχουν προκύψει και φέρεται να συνδέονται με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, η Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε: «Το θετικό είναι ότι υπάρχει μια διαφάνεια. Μεγάλη ευαισθητοποίηση για οποιαδήποτε ενέργεια. Οι παιδίατροι είναι συνηθισμένοι να λένε στους γονείς για συμπτώματα εμβολίων. Είναι τα ίδια και στους ενήλικες. Ο πόνος στο χέρι, ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, η ατονία. Είναι σαν να περνάει κάποιος μια απλή ίωση. Ίσως υπάρχει μια μεγιστοποίηση και ένας φόβος γι αυτά τα απλά τα αναμενόμενα.

Τα θρομβωτικά συμπτώματα να μην ξεχνάμε ότι είναι εξαιρετικά σπάνια. Δεν αναφέρομαι σε νούμερα και αριθμούς, αλλά όταν ερχόμαστε σε συγκεκριμένο άτομο και πρόσωπο τα βάζουμε στην άκρη. Είναι συμπτωματολογία έντονου πονοκεφάλου ή ασφυκτικούς πόνους στο θώρακα ή εμφάνιση διόγκωσης, θάμπωμα στην όραση ή και εμφάνιση μικρών αιμοραγικών στιγμάτων στο δέρμα.

Έχουμε αναφέρει τις λεπτομέρειες και του τρόπου αντιμετώπισης. Ευτυχώς υπάρχει πλέον η γνώση και η δυνατότητα της θεραπευτικής παρέμβασης. Πιστεύω σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε και η αντίστοιχη αντιμετώπιση. Η μια έχει περάσει, έχει καταγραφεί και στον ΕΜΑ. Οι άλλες που τις ακούτε πρώτα βγαίνουν στα κανάλια και μετά συμπληρώνεται η κίτρινη κάρτα. Υπάρχει ακόμα μια δυστοκία να συμπληρωθούν τα στοιχεία από τον γιατρό στον οποίο καταφεύγει το άτομο.

Αν μπορούσατε εσείς που είστε κοντά στο κοινό, προσοχή έγκαιρη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας που ενημερώνει τον ΕΟΦ, η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης… Όταν τεκμηριώνεται το περιστατικό και δεν είναι απλώς η χρονική συσχέτιση, θα το αναφέρουμε».

Τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα

Στα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στη δική του παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Σε λίγη ώρα θα ξεπεράσουμε τα 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Έχουν διενεργηθεί 75.000 εμβολιασμοί σήμερα, τα ραντεβού είναι περίπου 100.000.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων έστω με 1 δόση είναι στο 31%. Την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για τους 40 με 44 και με τα 4 διαθέσιμα εμβόλια, 145.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους. Το 21% έχει εμβολιαστεί, το ποσοστό των ραντεβού ξεπερνά το 45%».

Τα ποσοστά έχουν ως εξής:

Στους άνω των 85 ετών έχει εμβολιαστεί 65%
Στους 80 έως 84 ετών το 66%
Στους 75 έως 79 το 76%
Στους 70 με 74 το 66%
Στουτς 65 με 69 το 57%
Στους 60 έως 64 το 59%
Στους 55 με 59 το 40,5%
Στους 50 με 54 το 41,2%
Και στους 45 έως 49 το 26%

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Το Π.Α.Ρ.Ο.Ν έκοψε την πίτα του (pics)

Με βραβεύσεις και εκλεκτούς καλεσμένους η κοπή πίτας του Π.Α.Ρ.Ο.Ν. Παρουσία σπουδαίων ανθ…