Αν μη τι άλλο, είναι από τους παράγοντες του μπάσκετ που επί σειρά ετών “εκπέμπει” σοβαρότητα. Εκτός αυτού, όμως, ο Δημήτρης Αγγελόπουλος αποτελεί έναν άνθρωπο που σκοπεύει να δημιουργήσει κάτι σπουδαίο και “μεγάλο” για το άθλημα που αγαπά και να αφήσει έργο όσον αφορά τον χώρο της καλαθοσφαίρισης.
Τι έχει κατά νου; Την κατασκευή γηπέδων σε όλη την Ελλάδα και την παράλληλη “γέννηση” ενός δικτύου Ακαδημιών από όλη τη χώρα, οι οποίες θα συνεργάζονται μεταξύ τους. Για το συγκεκριμένο -σημαντικό- πρότζεκτ («Π.Α.Ρ.Ο.Ν.»), ο ισχυρός άνδρας του Ίκαρου Καλλιθέας -που πρόκειται να “κατέβει” ως ανεξάρτητος στις εκλογές της ΕΟΚ– ήδη έχει κάνει πολλές συζητήσεις στην Αθήνα και αναμένονται συναντήσεις με εξέχοντα πρόσωπα της πολιτικής ενώ βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να ενημερώσει Δημάρχους καθώς και πολλά σωματεία για τα σχέδιά του.
Το ebasket.gr τον συνάντησε στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Αγγελόπουλος δήλωσε:
“Στο πλάνο είναι η δημιουργία γηπέδων σε όλη την Ελλάδα, τα οποία θα διαχειρίζονται ομάδες σε συνεργασία με Δήμους”
“Tο «Π.Α.Ρ.Ο.Ν.» σημαίνει Πολιτιστικός Αθλητικός Ριζοσπαστικός Οργανισμός Νέων. Πρόκειται για έναν Οργανισμό πολλών ομάδων, οι οποίες έχουν κοινή φιλοσοφία κυρίως πάνω στο θέμα των Ακαδημιών και όχι των κατηγοριών των ανδρικών ομάδων. Αγαπούν τις Ακαδημίες, αγαπούν το μπάσκετ ανιδιοτελώς και μπορούν να αδελφοποιηθούν μεταξύ τους με την συμμετοχή σωματείων από όλη την Ελλάδα. Οι αρχές αυτής της ομάδας ανθρώπων που συγκροτείται μέσα από την ένταξη στο «Π.Α.Ρ.Ο.Ν.», είναι ανιδιοτελείς και υπάρχουν πολλοί κανόνες. Πρώτα από όλα, στο πλάνο είναι η δημιουργία γηπέδων σε όλη την Ελλάδα τα οποία θα τα διαχειρίζεται το «Π.Α.Ρ.Ο.Ν.», άρα και οι ομάδες που θα έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σε συνεργασία με τους Δήμους. Θεωρούμε απαραίτητο την δημιουργία γηπέδων, με την παράλληλη αξιοποίηση που αφορά τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις”.
“Οι συγκεκριμένοι κανόνες και η λογική του ΑΣΕΑΔ που θα πρέπει να εξαλειφθεί…”
“Όπως αναφέρθηκε πριν, υπάρχουν πολλοί κανόνες όσον αφορά το πρόγραμμα «Π.Α.Ρ.Ο.Ν.». Ένας από αυτούς τους κανόνες μεταξύ των ομάδων είναι ότι όλοι οι αθλητές που θα «βγαίνουν», θα είναι ελεύθεροι αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρχουν τροφεία σε όλα τα στάδια της μετακίνησης ενός αθλητή σε άλλο σωματείο. Ένα δεύτερο κομμάτι είναι πως δεν θα επιτρέπονται μεταγραφές των μικρών αθλητών πάνω από δύο φορές μέχρι τα 18 τους χρόνια. Τρίτο δεδομένο, είναι πως ένας αθλητής που μετακινείται σε μια ομάδα, παράλληλα με την συναίνεση του συλλόγου που τον παραχωρεί -καθώς θα πρέπει να εξαλειφθεί η λογική του ΑΣΕΑΔ και της δικαστικής συνδρομής που πραγματικά είναι καταστροφή για το μπάσκετ- θα πρέπει να υπογράφεται ένα συμφωνητικό από την ομάδα που «υποδέχεται» τον παίκτη. Δηλαδή, για παράδειγμα, έρχεται ένας παίκτης στον Ίκαρο…
Ο Ίκαρος θα πρέπει να υπογράψει ένα έγγραφο και προς την ομάδα αλλά και προς τον παίκτη, ότι αυτός ο αθλητής είναι ελεύθερος να φύγει όποτε θέλει και κάτω από ποιες συνθήκες θα συμβεί αυτό. Θα πρέπει ο αθλητής, δηλαδή, να ξέρει ποιες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να φύγει από μια ομάδα. Έχουν εμφανιστεί φαινόμενα Ακαδημιών, στις οποίες οι αθλητές είναι δέσμιοι των μεταγραφών και δέσμιοι διάφορων καταστάσεων, με συνέπεια μετά να μετανιώνουν την ώρα που αποφάσισαν να φύγουν”.
“Θα γίνουν συναντήσεις με πολιτικούς, θα υπάρχουν κοινοί χορηγοί για πολλές Ακαδημίες…”
“Επιπλέον, όσον αφορά τα γήπεδα, όλα όσα δημιουργηθούν θα είναι κλειστά. Ήδη, έχει ξεκινήσει η κατασκευή του γηπέδου του Παλαιού Φαλήρου. Υπάρχουν κάποια προβλήματα που πρέπει να λυθούν και έχουν να κάνουν με το Υπουργείο και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και με το Υπουργείο Χωροταξίας. Έχω κανονίσει ραντεβού με τον κ. Σταυριανάκη από το Υπουργείο Εσωτερικών και με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΝ, τον κ. Μπακογιάννη. Περιμένω συνάντηση, επίσης, με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, τον κ. Αυγενάκη. Αυτές οι επαφές θα γίνουν προκειμένου να μπορέσει να διευκολυνθεί το ζήτημα της δημιουργίας των γηπέδων, διότι σκαλώνει σε δύο-τρεις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις οι οποίες πρέπει να λυθούν… χθες.
Το «Π.Α.Ρ.Ο.Ν.», λοιπόν, θα είναι ένας Οργανισμός ο οποίος θα έχει πάρα πολλά σωματεία σε όλη την Ελλάδα, που θα ανταλλάσσουν απόψεις, θα δημιουργούν τουρνουά, θα γίνονται φιλικά και γενικότερα θα υπάρχει αλληλεπίδραση και αλληλεγγύη μεταξύ των συλλόγων. Πιθανότατα, θα υπάρχουν κοινοί χορηγοί για πολλές Ακαδημίες. Θα υπάρχουν, επιπλέον, κοινές προτάσεις απέναντι στους Δήμους και γενικότερα στην πολιτική εξουσία. Είναι αυτονόητο πως θα υπάρχει επαφή και συνεργασία με τους Δημάρχους”.
“Οι λεπτομέρειες για το ζήτημα της κατασκευής των γηπέδων…”
“Ο τρόπος δημιουργίας των γηπέδων, είναι συγκεκριμένος. Ο Δήμος «βάζει» τον χώρο -που στην Αθήνα είναι κυρίως σχολικοί χώροι- και εκ των υστέρων το τιμ των μηχανικών του προγράμματος «Π.Α.Ρ.Ο.Ν.» ασχολείται με το κομμάτι των αδειών και να βγάλει όλες τις μελέτες προκειμένου να τις παραδώσει στον Δήμο και να εκδοθούν οι σχετικές άδειες. Αυτές οι μελέτες είναι δίχως έξοδα και τις αναλαμβάνει το τιμ των μηχανικών του προγράμματος «Π.Α.Ρ.Ο.Ν.». Στην Αθήνα, για την ώρα, ήδη συμμετέχουν 6-7 ομάδες και σε λίγο θα υπάρξει «βροχή» των δηλώσεων των σωματείων, τα οποία πρόκειται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ακόμα άλλες 10-15 ομάδες είναι σε αναμονή… Υπάρχουν ομάδες και εκτός Αττικής, που θα συμμετέχουν σε αυτόν τον Οργανισμό ο οποίος θα δημιουργηθεί.
Σχετικά με το θέμα των γηπέδων, λοιπόν, ο Δήμος θα συμμετέχει με ένα μικρό ποσό, σε ό,τι αφορά τους μελετητές αυτοί θα είναι δωρεάν καθώς αυτό το θέμα θα το αναλάβει το «Π.Α.Ρ.Ο.Ν.» και εκ των υστέρων θα συμμετέχουν κάποιες μεγάλες εταιρίες στη χορηγία των υλικών. Είναι τα μεταλλικά υλικά, είναι μια μικρή θεμελίωση που γίνεται στην έναρξη, είναι τα πάνελ… Η κατασκευή, ανά την Ελλάδα, θα γίνει από συνεργεία τα οποία δεν θα βγάζουν κέρδος. Υπάρχουν τέτοια συνεργεία στην Αθήνα που έχουν συμφωνήσει για την αγάπη τους προς το μπάσκετ και από εκεί και πέρα θα υπάρχουν και κάποιοι χορηγοί. Για το πρώτο γήπεδο στην Αθήνα, αυτό του Παλαιού Φαλήρου, οι χορηγοί είναι δύο. Ο ένας είμαι εγώ και ο άλλος είναι ένας επιχειρηματίας, ο οποίος ακόμη δεν θέλει να αναφέρουμε το όνομά του. Στην Ν. Σμύρνη (σ.σ. γήπεδο), πάλι ο ένας χορηγός θα είμαι εγώ και ο δεύτερος θα είναι κι αυτός ένας επιχειρηματίας που δεν θέλει -στη παρούσα φάση- να δημοσιοποιηθεί το όνομά του.
Έχω έρθει σε επαφή με τεράστιους επιχειρηματίες που αγαπούν το μπάσκετ και οι οποίοι βλέπουν πολύ θετικά το όλο σχέδιο που υπάρχει. Ακόμη, υπάρχουν αρωγοί μιας τέτοιας κίνησης, οι οποίοι είναι Πρόεδροι KAE και γενικώς μπασκετάνθρωποι. Αυτή η ιδέα της αδελφοποίησης των ομάδων, των γηπέδων, των Ακαδημιών, των αρχών που θα υπάρχουν για τις μεταγραφές, έχει και κάποιους άλλους όρους που δεν είναι ανάγκη να αναφερθούμε τώρα ενώ θα δημιουργούνται όροι και μέσα από τις συζητήσεις μεταξύ των ομάδων. Για παράδειγμα, μπορεί να γίνει μια κοινή ομάδα η οποία θα πάει σε τουρνουά του εξωτερικού. Θα υπάρχουν, γενικώς, πολλές τέτοιες δραστηριότητες. Αυτό είναι το «Π.Α.Ρ.Ο.Ν.»… Ήρθα, λοιπόν, στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με τρεις Δημάρχους καθώς και με αρκετές ομάδες. Το πρόγραμμα «Π.Α.Ρ.Ο.Ν.» είναι κάτι το πρωτοποριακό για την Ελλάδα και ένα τέτοιο εγχείρημα-πρότζεκτ δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στη χώρα”.