Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στη διάλεξη με θέμα «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας», της Ακαδημίας Αθηνών, «χτύπησε καμπανάκι» για τις ηλικίες 20-50 ετών, τις οποίες χτυπά πλέον ο κορονοϊός, όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr.
Παράλληλα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας ανέλυσε τις πιθανότητες θρόμβωσης με το εμβόλιο της AstraZeneca μέσα από συγκριτικά παραδείγματα. Ειδικότερα, με μία σύγκριση προσπάθησε να εξηγήσει για ποιο λόγο συστήνει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.
Όπως ανέφερε η πιθανότητα θρόμβωσης σε σοβαρά περιστατικά COVID-19 φτάνει έως και 69%. Αντίθετα, η πιθανότητα θρόμβωσης με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι 0,001% στο χειρότερο σενάριο (1/100.000).
Το παιχνίδι των πιθανοτήτων: Το παράδειγμα με το τροχαίο ατύχημα και τις θρομβώσεις
Το όφελος του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού είναι τεράστιο τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας και έφερε 2 παραδείγματα.
Με το εμβόλιο κατά της ιλαράς 1 στους 40 χιλιάδες (0,0025%) εμβολιασμένους αναπτύσσει θρομβοκυτταροπενία και πορφύρα (αιμμοραγική διάθεση).
Επίσης, η πιθανότητα κάποιος από 1 εκατ. εμβολιασμένους, τις 28 μέρες μετά την 1η δόση να πάθει τροχαίο ατύχημα είναι 1/10.000 (0,01%)
«Τα πάντα στην κοινωνία μας πρέπει να να τα βλέπουμε συγκριτικά. Ασθένειες, όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα έφτασαν στο σημείο της εξαφάνισης χάρη στα εμβόλια» κατέληξε.