«Παγώνουν» για την ώρα τα σχέδια για Πάσχα στο χωριό και μετακινήσεις λόγω της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στο σύστημα υγείας της χώρας. Στόχος είναι να ανοίξουν τα καταστήματα μετά το Πάσχα ενώ παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνονται και self tests και στις εκκλησίες. Ποιές είναι οι ημερομηνίες – κλειδιά για το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού.
Τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται αντιμέτωπα με συνθήκες «πολέμου» καθώς, μεταξύ άλλων, δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Αυτό αφήνει μικρά περιθώρια συζήτησης σε ό,τι αφορά στην επαναπροσαρμογή των μέτρων ενόψει των εορτών, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr.
Στόχος να ανοίξουμε «για τα καλά» μετά το Πάσχα
Όπως σχολίασε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κορινθία, σκοπός είναι να ανοίξουμε «για τα καλά» μετά το Πάσχα. Αιτία για το «φρένο» στα σχέδια για διαπεριφερειακές μετακινήσεις, είναι το επιδημιολογικό φορτίο και η πίεση στα νοσοκομεία από τη μια και η προτεραιότητα που δίνεται στο άνοιγμα σχολείων, εστίασης αλλά και του τουρισμού μετά το Πάσχα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ μάλιστα, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η εστίαση πιθανότατα στις 10 Μαΐου και ο τουρισμός ενδεχομένως στις 14 Μαΐου. Η κυβέρνηση θεωρεί επίσης, κρίσιμη την επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των Δημοτικών μετά το Πάσχα στα θρανία, καθώς έχουν μείνει για μεγάλο διάστημα εκτός των σχολικών αιθουσών.
Self tests και στις εκκλησίες
Παράλληλα, εκτιμά ότι ο τουρισμός είναι ένα μεγάλο στοίχημα φέτος για τη χώρα μας και δεν θα πρέπει να διακυβευθεί. Επιπλέον, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, υπάρχει απευθείας επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίμου με την Αρχιεπισκοπή προκειμένου σε συνεργασία με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να καταστεί δυνατή η ασφαλής λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα και το βράδυ της Ανάστασης.
Άλλωστε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα αξιοποιηθούν τα self tests και στους εξωτερικούς χώρους των εκκλησιών. Τα self tests θα γίνονται με ευθύνη των Μητροπόλεων σε ιερείς και ψάλτες ενώ θα τηρείται και μητρώο κατά τα πρότυπα των Λυκείων.
Σε κάθε περίπτωση για την ώρα η νέα ΚΥΑ που βγήκε χθες το πρωί 17/4 ματαιώνει για την ώρα τις προσδοκίες της Εκκλησίας για εορτασμό στους ναούς.
Τι ζητά η Εκκλησία για το Πάσχα
Η Εκκλησία πάντως με επιστολή που έστειλε στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αποσαφήνισε τις θέσεις της για το Πάσχα και τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητά να ανέβει το όριο πιστών ανά εμβαδό – από έναν σε 25 τ.μ. σε 1 σε 15 τ.μ.- καθώς και το ανώτατο όριο πιστών εντός του ναού να ανέλθει στους 100.
Στην ίδια επιστολή, η ΔΙΣ επισημαίνει να γίνονται υπαίθριες ακολουθίες και το ίδιο να ισχύσει για την Ανάσταση. Ενα ακόμη σημείο που θέτει η Εκκλησία είναι να «χαλαρώσει» το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς οι συγκεκριμένες ακολουθίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ολοκληρώνονται κατά τις 23.00 ή και 12 τα μεσάνυχτα.
Στο τραπέζι ενδέχεται να τεθεί και η «επιστράτευση» των self tests για τους ιερείς και το προσωπικό των ναών -ίσως και για τους πιστούς. Κατά τις ίδιες πηγές, οι επαφές ανάμεσα στους ειδικούς, την κυβέρνηση και την Εκκλησία θα πυκνώσουν τις προσεχείς ημέρες, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.
«Φρένο» βάζει η νέα ΚΥΑ στον εορτασμό του Πάσχα στους ναούς
Οι ειδικοί ωστόσο παραμένουν διστακτικοί στο ενδεχόμενο να δοθεί το «πράσινο φως» για μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, δημοσιεύτηκε, σήμερα, σε ΦΕΚ η νέα ΚΥΑ με τα «Εκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας».
Η εν λόγω ΚΥΑ, που αφορά όλους τους τομείς και δραστηριότητες, αφορά το διάστημα από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη M. Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.
Στην ΚΥΑ επισημαίνεται ότι «εξαιρετικώς την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, το Σάββατο 24 Απριλίου και την Κυριακή 25 Απριλίου 2021, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ) κάθε δόγματος και θρησκείας τηρείται η αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα είκοσι (20 άτομα)».