Κεντρική Basket League Ολυμπιακός Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας ανέλαβε την ευθύνη του αποκλεισμού

Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας ανέλαβε την ευθύνη του αποκλεισμού

giorgos bartzokas olympiakos

Ο Ολυμπιακός έκαμψε την αντίσταση της Χίμκι στο ΣΕΦ κι ολοκλήρωσε με το κεφάλι ψηλά τις υποχρεώσεις του στη φετινή αγωνιστική περίοδο. Μετά το τέλος του αγώνα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε έναν απολογισμό της χρονιάς, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τον πρόωρο αποκλεισμό των Πειραιωτών.

Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε για όλα τα θέματα που αφορούν τον Ολυμπιακό και θα απασχολήσουν την ομάδα τους επόμενους μήνες, ενώ μίλησε και για το πως έχτισε τη φετινό ρόστερ.

Αναλυτικά, όσα είπε ο προπονητής του Ολυμπιακού:

«Στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν παίζαμε κόντρα σε μια ομάδα με μικρό ρόστερ. Έχασε και τον Μίκι. Ήταν δύσκολο να πείσουμε τα παιδιά να παίξουν σοβαρά και με ένταση και γι αυτό σουτάραμε τρίποντα με άσχημα ποσοστά. Τα ποσοστά στις βολές ήταν πολύ χαμηλά. Είναι προφανές πως έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το παιχνίδι πιο σοβαρά. Τελικά κερδίσαμε και τελειώσαμε τη σεζόν με νίκη. Αυτό μετράει. Συγχαρητήρια στη Χίμκι είχε μια δύσκολη σεζόν η πρώην ομάδα μου. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου. Η σεζόν τελείωσε για εμάς τώρα είναι δύσκολο. Θέλαμε να παίξουμε περισσότερα παιχνίδια. Πρέπει να εκτιμήσουμε τι πήγε καλά και τι όχι και να βελτιώσουμε τα πάντα για να γυρίσουμε δυνατότεροι».

Για την φετινή σεζόν: «Αν θέλαμε να σταματήσουμε το χρόνο θα ήταν τη στιγμή που χτύπησε ο Παπανικολάου στην Τουρκία. Θα ήθελα να πω γι αυτόν. Ήταν πολύ σημαντικός ιδίως στην πίσω πλευρά του γηπέδου. Υπήρχαν πολλά παιχνίδια που χάθηκαν με λάθος αποφάσεις σε μια κατοχή σε μια απόφαση. Αυτό συμβαίνει στην Ευρωλίγκα. Με πόνεσε πολύ το παιχνίδι με την Ζαλγκίρις στο Κάουνας. Είχαμε κερδίσει την Βιλερμπάν και αν κερδίζαμε εκείνο το παιχνίδι θα είχαμε σοβαρές πιθανότητες για την οκτάδα. Χάσαμε πολλά παιχνίδια εντός. Κερδίσαμε πολλά παιχνίδια εκτός δείχνοντας σοβαρό πρόσωπο. Πάρα πολλά παιχνίδια θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει».

Για τον προγραμματισμό της νέας σεζόν και τους Σπανούλη-Πρίντεζη: «Καταλαβαίνω για όλους ότι είναι σημαντικό να μάθουν τι θα γίνει με τον Βασίλη και τον Γιώργο. Ξεκινάω από τον Βασίλη γιατί είναι και μεγαλύτερος. Δεν είναι δίδυμο ο καθένας θα πάρει την απόφασή του. Εμείς δεν θέλαμε να τον πιέσουμε να συζητήσουμε τώρα. Θα πάρει μια απόφαση με την οικογένειά του και τους ιδιοκτήτες. Δεν έχω κανένα νέο τώρα. Ο Γιώργος είναι μια άλλη περίπτωση. Ο Ολυμπιακός πορεύτηκε αυτά τα χρόνια με αυτούς τους δύο και άλλους παίκτες. Όλοι εδώ καταφέραμε πολλά. Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και η ομάδα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο. Ίσως να μας εκπλήσσει τι γίνεται στην Ευρωλίγκα. Έχει αλλάξει το μπάσκετ. Το άθλημα θέλει ένταση, αθλητικότητα. Πρέπει να μετρήσουμε όλες τις παραμέτρους και τα δεδομένα. Για τους δύο παίκτες θα μάθετε αργότερα όταν συζητήσουμε στην ομάδα. Το ρόστερ επικεντρώθηκε στο να φέρουμε τον Σλούκα. Θεωρούσαμε ότι το να έχεις καλό κορμό Ελλήνων μπορεί να σε οδηγήσει ψηλά παρότι το ελληνικό μπάσκετ είναι σε πτώση. Είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο αυτό. Μόνο ελληνικές και γαλλικές ομάδες χρησιμοποιούν ντόπιους παίκτες. Κάναμε υπέρβαση να φέρουμε τον Σλούκα και μαζί με τους υπάρχοντες παίκτες συν τον Βεζένκοφ, τον Λαρεντζάκη πρέπει να κάνουμε ένα χτίσιμο νέου κορμού που ομαλά θα πάει η ομάδα από τη μία κατάσταση στην άλλη. Οι ξένοι ήταν υποστηρικτικοί. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν κάποιοι όχι ήταν επαγγελματίες όμως. Θα κρατήσουμε έναν κορμό από πέρυσι και με 3-4 προσθήκες ο Ολυμπιακός θα είναι καλύτερος του χρόνου».

Για το τι θα άλλαζε: «Είναι εύκολο όπως κρίνουμε κάποιον με βάση το αποτέλεσμα, κατόπιν εορτής λες τι μπορείς να κάνεις. Οταν πήρα τα δεδομένα των περιφερειακών το μπάτζετ που είχαμε να δαπανήσουμε και τη διάθεση που είχαμε να χτυπήσουμε. Γνώμη μου ήταν πως είχαμε ένα αρκετά ισορροπημένο ρόστερ που χρειαζόταν έναν πόιντ γκαρντ ακόμα. Έπρεπε να φέρουμε έναν περιφερειακό αμυντικό που δεν θα παίρνει πολλές μπάλες. Για να κάνετε ακριβή ανάλυση Είμαι περήφανος για όλους τους παίκτες. Αν κάποιος φταίει που δεν τα καταφέραμε αυτός είμαι εγώ. Αυτό που έχω να πω είναι πως οι παίκτες προσπάθησαν όσο περισσότερο μπορούσαν. Η διοίκηση μας έδωσε τη δυνατότητα να πηγαίνουμε παντού με τσάρτερ. Εγώ φταίω περισσότερο και εγώ πρέπει να βελτιώσω την ομάδα».

Για τις προσθήκες: «Για κάθε παιδί που είναι εδώ, συγκρίνουμε τον Έλις με παίκτες που παίρνουν 3 εκατ. Υπάρχουν κάποια οικονομικά δεδομένα στην Ευρωλίγκα. Είμαι ευχαριστημένος με το μπάτζετ που έχουμε. Μπορούμε να πάρουμε ποιότητα. Επειδή είχαμε παίκτες χωρίς εμπειρία στην Ευρωλίγκα πρέπει να πάρουμε παίκτες που έχουν παίξει και να ξέρουν την Ευρώπη. Είναι σημαντική ξεχωριστή κατάσταση που πρέπει να την γνωρίζουν αυτοί που θα έρθουν. Το μέλημά μας είναι να γίνει έτσι».

Για το γιατί ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε: «Στον Ολυμπιακό και στον επαγγελματικό αθλητισμό κρίνεσαι με βάση το αποτέλεσμα. Ευχαριστώ το σταφ μου. Κάναμε πολύ επαγγελματική δουλειά. Συχνά υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που πάντα παίζουν ρόλο. Είχαμε 4-5 κρούσματα κορωνοϊού και αυτό μας διέλυσε γιατί μεταφέρθηκαν παιχνίδια και εμείς παίξαμε χωρίς Παπανικολάου και από ένα σημείο χωρίς τον Μάρτιν. Τραυματίστηκε και ο Βεζένκοφ. Αυτό είναι μέσα στον αθλητισμό. Στον Ολυμπιακό δεν αρκεί η προσπάθεια, θέλεις αποτέλεσμα. Γι αυτό λέω ότι δεν τα καταφέραμε. Κάναμε 2-3 ήττες λιγότερες από αυτές που υπολογίζαμε. Αν είχαμε όλους τους παίκτες θα κάναμε λίγες περισσότερες νίκες. Πώς παίρνεις αποφάσεις; Με την εμπειρία και τη συζήτηση. Θα ακούσω όλες τις γνώμες των ιδιοκτητών, των παικτών, όσων είναι γύρω από την ομάδα. Η ομάδα μας άλλαξε εποχή, το καταλαβαίνετε όλοι. Οι παίκτες που κυριάρχησαν είναι στη δύση της καριέρας τους ή δεν είναι εδώ. Θα πάρε λίγο χρόο να φτιάξουμε πάλι την ομάδα».

Για το πώς προσδιορίζεται η καλή πορεία στην Ευρωλίγκα: «Διαφωνώ με όσους λένε για αποτυχημένη χρονιά. Όταν ήμουν στον Ολυμπιακό είχαμε πάρει 2 Ευρωλίγκες την επομενη σεζόν παίξαμε με την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης την Ρεάλ και αποκλειστήκαμε στα 5 ματς και υπήρχε ατμόσφαιρα κηδείας. Ο Ολυμπιακός δεν παίζει στο ελληνικό μπάσκετ και αυτό σημαίνει πολλά. Πρέπει να δούμε πού είναι το ελληνικό μπάσκετ. Με όλα αυτά που συμβαίνουν είναι χάλια. Πρέπει να φτιάξουμε το προϊόν σιγά σιγά και ας το δούμε συνολικά. Αυτή είναι η αξιολογηση που κάνω εγώ. Με βάση το μπάτζετ η Μπάγερν πέρασε αλλά ήταν μια έκπληξη. Οι εκπλήξεις που γίνονται στην Ευρωλίγκα ήταν σπάνιες. Σπάνια ομάδες με οικονομικά δεδομένα και με δεδομένο ότι χρειάζεσαι βάθος ρόστερ και ποιότητα. Έχουμε το know how και τα έχουμε καταφέρει στο παρελθόν. Οι φίλαθλοι χρειάζονται επιτυχία αλλά είναι μια δύσκολη διαδικασία, το εγχείρημα είναι δύσκολο. Όχι ελληνικό πρωτάθλημα, δύσκολη Ευρωλίγκα. Έτσι είναι η κατάσταση, δεν πρέπει να γκρινιάζουμε».

Για το αν είναι ευκαιρία για τους παίκτες να δουλέψουν: «Αυτή η ομάδα που είχαμε ακόμα και στις θέσεις των πλέι οφ είχαμε 9-10 άτομα εδώ. Ακόμα και όταν είχαμε 1 προπόνηση οι παίκτες έρχονταν και δούλευαν έξτρα. Ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει μέσα στο γήπεδο. Έχω ακούσει κριτική γιατί δεν έβαζα παίκτες. Δέχομαι κριτική για τον παίκτη που δεν παίζει καλά, θα δέχομαι και γι αυτόν που παίζει καλά; Κάθε παίκτης παίρνει αυτό που του αξίζει. Κάθε παίκτης είναι υπεύθυνος. Η φιλοσοφία αυτή άρχισε από Σπανούλη και Πρίντεζη. Όλοι το κάνουν αυτό. Θα δουλέψουν ατομικά. Υπάρχουν Ολυμπιακοί Αγώνες, υπάρχουν ξένοι που θα έχουμε επαφή. Δεν είναι εύκολη διαδικασία».

Για το αν είναι κρίμα να σταματήσει ο Σπανούλης σε άδειο γήπεδο: «Θα είναι κρίμα, αλλά αν υπάρχει κόβιντ σε 5 χρόνια θα σταματήσει στα 45; Το μπάσκετ δεν είναι τόσο απλό και όλοι εσείς το βλέπετε συναισθηματικά. Όταν φύγουν οι συναισθηματισμοί θα αλλάξει».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λάμπης Χαραλάμπους
Περισσότερα σε Ολυμπιακός

Δειτε επισης

Παπανικολάου: «Ας είναι φέτος η χρονιά που θα νικήσουμε την Εφές στην έδρα της»

Στις δυσκολίες της ερχόμενης αναμέτρησης αναφέρθηκε ο Κώστας Παπανικολάου. Λίγο πριν από τ…