Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Μητσοτάκης: Για κάποιους ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός

Μητσοτάκης: Για κάποιους ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός

mitsotakis

Για την απόφαση της κυβέρνησης να χαλαρώσει τις απαγορεύσεις αλλά και για το «καλύτερο εμβόλιο» μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha.

Τρεις φορές επανέλαβε τη φράση «το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο» ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ θέλοντας να στείλει μήνυμα για τα ασφαλή όσο και αποτελεσματικά εμβόλια που προσφέρονται στους πολίτες.

«Η επιχείρηση “Ελευθερία” είναι εξαιρετικά καλά οργανωμένη. Μπορούμε να κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεση μας. Ένα μεγάλο ποσοστό των ηλικιωμένων έχει εμβολιαστεί. Ένα 30% δεν έχει προσέλθει. Κάνω έκκληση να πάνε να εμβολιαστούν. Οι γιατροί των εντατικών λένε ότι οι συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε εκ νέους τους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί να πάνε να εμβολιαστούν. «Είναι ένα δράμα, μια τραγωδία. Να μπορείς να αποφύγεις αρρώστια που μπορεί να σε σκοτώσει και να μην το κάνεις για διάφορους λόγους. Τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά», υπογράμμισε. «Θέλετε να βρεθείτε σε μια εντατική να παλεύετε για τη ζωή σας όταν μπορείτε με ένα απλό τσίμπημα να το αποφύγετε;».

«Για κάποιους ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός»

Παράλληλα έκανε γνωστό πως για κάποιους ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός, όμως σημείωσε πως αυτή είναι μια συζήτηση που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. «Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για κάποιες κατηγορίες πολιτών που θα πρέπει να εμβολιάζονται υποχρεωτικά, όπως οι υγειονομικοί. Δεν θέλω να κάνω τώρα αυτή τη συζήτηση, αλλά από τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχει μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ. Έχω ζητήσει από την Επιτροπή βιοηθικής να μας συμβουλεύσει. Η συζήτηση θα αρχίσει και θα ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το εμβόλιο δεν πρόκειται να επιβληθεί με απειλές όπως εκείνη της απόλυσης, δηλώνοντας πως «κανένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί γιατί δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο».

«Καλύτερα οργανωμένα έξω παρά στα σπίτια»

Στη χαλάρωση των περιορισμών μετά το Πάσχα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, λίγες ώρες μετά το διάγγελμά του στο οποίο «χάραξε» τον οδικό χάρτη του τέλους των περιορισμών. Αιτιολογώντας την απόφαση να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, σημείωσε:

«Ήταν απαραίτητο να πάρουμε αυτή την απόφαση. Το επιδημιολογικό φορτίο ήταν υψηλό και υπήρχε κίνδυνος να μεταφέρουμε το ιικό φορτίο. Συνταχθήκαμε με τους ειδικούς, όμως ήταν το απαραίτητο μέτρο σ’ αυτή τη συγκυρία. Επειδή ήθελα χθες όταν μίλησα στους συμπολίτες μας να δώσω οδικό χάρτη ξεκαθάρισα ότι το αντιστάθμισμα για να μείνουμε στα αστικά κέντρα θα είναι η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, αμέσως μετά το Πάσχα που θα ανοίξουν εστιατόρια καφετέριες.

Δεν θα είναι σαν το προηγούμενο. Το 2021 δεν είναι 2020. Δεν μπορούμε να μετακινηθούμε στα χωριά. Θα λειτουργήσουν όμως οι εκκλησίες. Τώρα γνωρίζουμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε. Υπήρχε ο φόβος, μια καθολική συμμόρφωση με τα μέτρα, ήμασταν εξαιρετικά πετυχημένοι στη διαχείριση, δεν γνωρίζαμε όμως πως θα τελειώσει. Τώρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι η τελική απάντηση στο πρόβλημα του κορονοϊού. Ας είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι και πιο χαμογελαστοί.

Πρέπει να βλέπουμε την τάση, τις τελευταίες 10 μέρες είναι θετική. Μειώνεται ο δείκτης θετικότητας. Γνωρίζουμε πια ότι κάθε εβδομάδα που περνάει χτίζουμε τείχος ανοσίας. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι γίνονται συγκεντρώσεις σε σπίτια. Προτιμώ να βγει κάποιος έξω και να φάει σε εξωτερικό χώρο παρά μέσα σε σπίτια. Η κοινωνία και οι πολίτες συμμορφώνονται όταν μπορούμε να τους περιγράψουμε τι θα συμβεί αύριο και μεθαύριο. Τα πισωγυρίσματα θα προτιμούσα να τα αποκαλώ προσαρμογές σε ένα δυναμικό φαινόμενο.

Το σύστημα Υγείας εξακολουθεί να αντέχει και θα αντέξει. Είναι και επιδημιολογικά ορθό ο κόσμος να είναι οργανωμένα έξω. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει ένα δρακόντειο καθεστώς ελέγχου της ζωής των πολιτών επί 24ωρου βάσης. Ο κόσμος θα συμμορφωθεί καλύτερα με τα μέτρα, τις μάσκες, τις αποστάσεις. Κάθε εβδομάδα χτίζουμε πέτρα πέτρα το τείχος ανοσίας. Η συντριπτική πλειοψηφία συμμορφώνεται στα μέτρα».

«Αποφασίζει η κυβέρνηση, όχι οι ειδικοί»

Ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός σχετικά με το ποιος αποφασίζει. Ξεκαθάρισε πως η επιτροπή των ειδικών εισηγείται, πως είναι όμως η κυβέρνηση εκείνη που παίρνει τις τελικές αποφάσεις. «Το περασμένο Σαββατοκύριακο η επιτροπή εισηγήθηκε να μην ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα και η κυβέρνηση συμμορφώθηκε. Το ακριβώς αντίθετο, συνέβη τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν αποφασίσαμε εμείς να είμαστε πιο συντηρητικοί. Τον Ιανουάριο όταν κάναμε το αυστηρό lockdown τις πρώτες δύο εβδομάδες, για να απορροφήσουμε τη χαλάρωση των Χριστουγέννων. Αλλά 95 στις 100 φορές συνταχθήκαμε με τους λοιμωξιολόγους». Παράλληλα χαρακτήρισε βαθύτατα λαϊκίστικο το αίτημα για δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής.

«Η Νέα Σμύρνη ήταν λάθος»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Νέας Σμύρνης: «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται στα μέτρα. Αυτοί που συμμετέχουν στα κορονοπάρτι είναι εξαίρεση. Η περίπτωση της Νέας Σμύρνης ήταν λάθος, ήταν αστοχία. Η γραμμή ήταν ξεκάθαρη να μην υπάρξει καταστολή στις πλατείες» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Άψογος ο χειρισμός Δένδια»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε άψογο τον χειρισμό του Νίκου Δένδια στις δηλώσεις με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει στον υπουργό Εξωτερικών «να μην αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη». Ερωτώμενος αν ο Ερντογάν του έστειλε κάποιο μήνυμα μέσω του Νίκου Δένδια, απάντησε πως «Και να μου έστελνε δεν θα σας το έλεγα» ενώ σημείωσε πως επίκειται συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, χωρίς όμως να προσδιορίζει τον χρόνο. «Θα γίνει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Αν είναι να διαφωνήσουμε θα το κάνουμε ξεκάθαρα γνωρίζοντας ο ένας τα όρια του άλλου».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…