Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Johnson & Johnson: Παγκόσμιος συναγερμός για τα εμβόλια, τι εξηγούν οι ειδικοί για τις θρομβώσεις

Johnson & Johnson: Παγκόσμιος συναγερμός για τα εμβόλια, τι εξηγούν οι ειδικοί για τις θρομβώσεις

covid 8

Νωρίτερα σήμερα η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) γνωστοποίησαν ότι αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της J&J. Ακολουθώντας τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών, αρκετές αμερικανικές Πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ, η Νεμπράσκα και το Οχάιο διέταξαν αμέσως το «πάγωμα» της  χορήγησης του εμβολίου. Τι αναφέρει ειδική ανοσολόγος για τις θρομβώσεις.

Στην Ουάσινγκτον, πολλοί άνθρωποι που επρόκειτο να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της “J&J” άρχισαν να λαμβάνουν από το πρωί μηνύματα ακύρωσης του ραντεβού τους.

Έξι εμβολιασθέντες (μεταξύ των περίπου 6,8 εκατομμυρίων που το έχουν λάβει) εμφάνισαν μια σπάνια διαταραχή που αφορά τη δημιουργία θρόμβων. Η αναστολή αυτή πάντως δεν επηρεάζει τα δύο άλλα εγκεκριμένα εμβόλια, των Pfizer και Moderna.

Η ΕΕ έχει υπογράψει παραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson, στην οποία προστίθεται η επιλογή για 200 επιπλέον εκατομμύρια. Ο όμιλος δεσμεύτηκε την Πέμπτη να παραδώσει 200 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Νωρίτερα πάντως μιλώντας στο Reuters η Ελινορ Ρίλεϋ, καθηγήτρια ανοσολογίας και μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανέφερε: «Παρότι μία αιτιακή συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού για την COVID-19 και των ανωμαλιών που παρατηρούνται στα αιμοπετάλια και τις θρομβώσεις δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, ο δείκτης υποψίας αυξάνεται, ότι δηλαδή αυτές οι σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να ενεργοποιούνται από το συστατικό του αδενοϊού που περιέχεται στα εμβόλια της AstraZeneca και της J&J».

«Αν και χρειάζεται να συλλεγούν περισσότερα δεδομένα και να εξετασθούν προσεκτικά οι επιπλοκές, για την πλειονότητα των ανθρώπων παραμένει γεγονός ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη μόλυνση από την Covid είναι πολύ μεγαλύτεροι από τον όποιο κίνδυνο εμβολιασμού. Επιπλέον, η αυξανόμενη εγρήγορση για την πιθανότητα τέτοιων παρενεργειών σημαίνει ότι αυτές θα μπορούν να διαγιγνώσκονται γρηγορότερα και να αντιμετωπίζονται πιο επιτυχώς» πρόσθεσε η ίδια.

Η επιπλοκές του εμβολίου θυμίζουν…AstraZeneca

Η εμφάνιση αυτών των επιπλοκών θυμίζει τις επιπλοκές που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, τις οποίες διερευνά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, προκαλώντας μεγάλη δυσπιστία για το εμβόλιο αυτό στον πληθυσμό και την αναστολή της χρήσης του σε πολλές χώρες, κυρίως στη Δανία.

Τα δύο εμβόλια, της Johnson & Johnson και της AstraZeneca, υιοθετούν την ίδια τεχνολογία χρησιμοποιώντας έναν αδενοϊό ως φορέα των γενετικών οδηγιών.

Στην περίπτωση της AstraZeneca, υπήρχαν στις 4 Απριλίου 222 περιστατικά με αυτές τις άτυπες θρομβώσεις σε σύνολο 34 εκατομμυρίων εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ, Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν) και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον EMA. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 18 θανάτους (από τις 22 Μαρτίου).

Αξίζει να σημειωθεί οτι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων με δήλωσή του στο news4health.gr τόνισε ότι δεν είναι σαφές αν το εμβόλιο της Johnson & Johnson σχετίζεται με τα περιστατικά θρόμβωσης».

Μια γυναίκα πέθανε από θρομβοεμβολή ενώ μια δεύτερη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Η αναστολή χρήσης του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19, λόγω της εμφάνισης σοβαρών περιπτώσεων θρομβοεμβολών, «δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις» στην εκστρατεία ανοσοποίησης των ΗΠΑ, διαβεβαίωσε σήμερα πάντως ο Λευκός Οίκος.

«Η ανακοίνωση αυτή δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού», ανέφερε ο συντονιστής της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Τζεφ Ζάιεντς. Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος, μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο σκεύασμα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Ζάιεντς, η απόφαση αναστολής της χρήσης του ελήφθη «για προληπτικούς λόγους». Οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει αρκετές δόσεις των εμβολίων των εταιρειών Pfizer και Moderna για να καλύψουν 300 εκατομμύρια Αμερικανούς, πρόσθεσε.

Η FDA, σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε σήμερα το πρωί, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Τύπου ότι μια γυναίκα πέθανε από θρομβοεμβολή ενώ μια δεύτερη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού τους χορηγήθηκε το εμβόλιο της J&J. Συνολικά, όπως είπε ο Πίτερ Μαρκς, ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας αυτής, έξι άνθρωποι, ηλικίας από 18 έως 48 ετών, εμφάνισαν συμπτώματα εγκεφαλικής θρόμβωσης, σε συνδυασμό με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, σε διάστημα από 6 έως 13 ημέρες αφού έκαναν το εμβόλιο.

Τα CDC έχουν προγραμματίσει μια συνεδρίαση των ειδικών σε θέματα ανοσοποίησης για αύριο, Τετάρτη. Ο Ζάιεντς και ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, πρόκειται να συμμετάσχουν στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου, αργότερα σήμερα.

Τα εμβόλια…δεν φτάνουν για όλους

Ο εμβολιασμός πάντως συνεχίζεται εν τούτοις στον πλανήτη, όπου εκατομμύρια μουσουλμάνοι άρχισαν σήμερα ένα ραμαζάνι «όχι όπως τα άλλα» για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Περισσότερες από 800 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid έχουν χορηγηθεί σε τουλάχιστον 200 χώρες και εδάφη, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων πηγών σήμερα στις 13.00 ώρα Ελλάδας.

Μεγάλες ανισότητες συνεχίζουν να υφίστανται μεταξύ των χωρών «υψηλού εισοδήματος»  όπως ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα, οι οποίες συγκεντρώνουν σχεδόν τις μισές από τις δόσεις που χορηγούνται παγκοσμίως, και τις χώρες “χαμηλού εισοδήματος” , όπου χορηγήθηκε μόλις το 0,1% των δόσεων. Είκοσι χώρες, κυρίως στην Αφρική και την Ωκεανία, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την εκστρατεία τους. Στις χώρες αυτές ζει το 4% της ανθρωπότητας.

Το Ισραήλ (σχεδόν το 60% του πληθυσμού έλαβε τουλάχιστον μία δόση), η Βρετανία (47,4%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (πάνω από 45%), η Χιλή (38,6%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (36,5%) είναι οι χώρες με την πιο προηγμένη εκστρατεία (εκτός από τις χώρες με λιγότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους).

Από την άλλη, η  Ινδία ενέκρινε σήμερα ένα τρίτο εμβόλιο, το ρωσικό Sputnik V ενώ η  Βρετανία, όπου οι υπαίθριοι χώροι των παμπ και τα κομμωτήρια άνοιξαν ξανά χθες, Δευτέρα, στην Αγγλία, πέτυχε τον στόχο της για τη χορήγηση πριν από τα μέσα Απριλίου τουλάχιστον μιας πρώτης δόσης εμβολίου στα άτομα άνω των 50 ετών και στα πιο ευάλωτα ή τα πιο εκτεθειμένα στον ιό.

Λόγω των ανησυχιών για τη βραζιλιάνικη παραλλαγή της Covid-19, η Γαλλία ανέστειλε σήμερα «μέχρι νεωτέρας»  όλες τις πτήσεις μεταξύ Βραζιλίας και Γαλλίας, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Κάστέξ.

«Παγώνει» η πώληση ζώντων άγριων θηλαστικών σε αγορές τροφίμων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του και άλλοι οργανισμοί ζήτησαν την αναστολή της πώλησης ζώντων άγριων θηλαστικών σε αγορές τροφίμων, επικαλούμενοι τους σοβαρούς κινδύνους μετάδοσης στον άνθρωπο νέων μολυσματικών ασθενειών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο απολογισμός των θανάτων από την πανδημία πλησιάζει τα τρία εκατομμύρια (2.948.577), από τους οποίους ένα και πλέον εκατομμύριο στην Ευρώπη, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει των απολογισμών που παρείχαν οι υγειονομικές αρχές.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…