Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Φρένο βάζει η Ελλάδα στους εμβολιασμούς με Johnson & Johnson

Φρένο βάζει η Ελλάδα στους εμβολιασμούς με Johnson & Johnson

covid 8

Αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Johnson & Jonhson ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, μέχρι τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ την Τρίτη

Την αναστολή της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα 19 Απριλίου έναρξης των εμβολιασμών με το σκεύασμα της Johnson & Johnson ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, όπως αναφέρουν τα Dikaiologitika.gr.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με το εμβόλιο της J&J στο Mega, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως δεν θα γίνει κανένας εμβολιασμός από Δευτέρα με τα συγκεκριμένα εμβόλια, παρόλο που παρελήφθησαν πάνω από 30.000 δόσεις.

«Δεν θα γίνουν τα συγκεκριμένα εμβόλια μέχρι να έχουμε νεότερη ενημέρωση από τον EMA» συμπλήρωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τονίζοντας ότι δεν είχε προγραμματιστεί κάποιο ραντεβού για τα συγκεκριμένα εμβόλια.

«Την προηγούμενη εβδομάδα παραλάβαμε τα εμβόλια της Johson & Jonhson και θα ανοίγαμε την πλατφόρμα των ραντεβού με βάση και τις ανακοινώσεις της εταιρείας η οποία συνέστησε να παραμείνουν τα εμβόλια και να μην χρησιμοποιηθούν.

Έτσι δεν ανεβάσαμε τα ραντεβου για να μην έχουμε τη διαδικασία ματαίωσης ραντεβού. Περιμένουμε τις αποφάσεις του EMA έτσι ώστε να αποφασίσουμε το τι θα γίνει».

Εμβόλιο AstraZeneca
Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο επικεφαλής του προγράμματος «Ελευθερία» τόνισε ότι υπήρχε πρόβλημα λόγω των διαφορετικών αποφάσεων που είχαν οι ευρωπαϊκές χώρες, όμως τα επιστημονικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι περισσότερα από το μη εμβολιασμό και τους κινδύνους που έχει κανείς αν νοσήσει από Covid.

«Είδαμε όμως ένα μεγάλο ποσοστό όσων είχαν κλείσει ραντεβού με AstraZeneca να μην το ακυρώνει» πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού θα συνεχιστεί κανονικά.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανέφερε σήμερα ότι θα ανακοινώσει την Τρίτη τις συστάσεις του για το εμβόλιο Janssen

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανέφερε σήμερα ότι θα ανακοινώσει την Τρίτη τις συστάσεις του για το εμβόλιο Janssen, της εταιρείας Johnson & Johnson, για την Covid-19. Η χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει ανασταλεί, λόγω της εμφάνισης σπάνιων θρομβοεμβολών σε εμβολιασθέντες.

Ο ΕΜΑ, που εδρεύει στο Άμστερνταμ, υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ότι στις 20 Απριλίου, στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) θα παραχωρήσει διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στην οποία θα αναφερθεί στα συμπεράσματά του όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου.

Αλαλούμ με τα ραντεβού των εμβολίων: Λάμβαναν μηνύματα να εμβολιαστούν ενώ, δεν ήταν η σειρά τους
Πολλοί πολίτες είδαν σήμερα να τους έρχονται μηνύματα για να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό ενώ δεν ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες για τις οποίες άνοιξε η πλατφόρμα των εμβολιασμών.

Αυτό που συνέβη είναι οτι σε αρκετές περιπτώσεις οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα με άλλη αιτιολογία για να μην πληρώσει πολλά χρήματα ο ασφαλισμένος.

Έτσι, το σύστημα αναγνώρισε κάποιους ως ευπαθείς ομάδες ενώ δεν είναι και έτσι τους ήρθε το μήνυμα να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, δεν πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα ή σφάλμα του συστήματος αλλά προκύπτει ότι στην άυλη συνταγογράφηση είχε γραφτεί από τον θεράποντα γιατρό του ασθενούς σχετικό φάρμακο που παραπέμπει σε ευπαθή ομάδα. Το ίδιο μάλιστα είχε συμβεί και στις ευπαθείς ομάδες τύπου Α.

Συνεπώς διαπιστώθηκε ότι υπήρχε κάποιο ιστορικό και ο γιατρός έβαλε ανάλογη διάγνωση.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα Β των πασχόντων από χρόνιες παθήσεις. Πρόκειται, όπως είχε ανακοινωθεί, για άτομα 16-59 ετών που πάσχουν από καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη, νοσογόνο παχυσαρκία, ψυχικές ασθένειες, νευρολογικές παθήσεις κ.ά.

Σημειώνεται ότι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ηλικίας 16-18 ετών εμβολιάζονται μόνο με το εμβόλιο της Ρfizer.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.067 νέα κρούσματα σήμερα, 91 νεκρούς και 824 διασωληνωμένους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα σήμερα.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.067, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 311.033 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών,θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.990 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 91, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.330 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 824 (61.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.927 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 547 (ημερήσια μεταβολή +3.99%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 514 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη

Βάνα Παπαευαγγέλου: Tο επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι σημαντικά επιβαρυμένο
Βάνας Παπαευαγγέλου, λέγοντας πως η επιδημία εμφανίζει σταθεροποίηση, «αλλά το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι σημαντικά επιβαρυμένο».

Τα ενεργά κρούσματα είναι 26.000, με μέσο όρο 2.800 κρούσματα την ημέρα. Υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, κυρίως στις μεγάλες πόλεις και η μετάδοση συνεχίζεται. «Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 5,3%, κάτι αναμενόμενο, καθώς εξετάζονται και υγιείς άνθρωποι», είπε η καθηγήτρια.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσιάζει «εύθραυστη σταθεροποίηση», ενώ «ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας, επιβαρύνθηκε σε ποσοστό λίγο πάνω από το 6%».

Βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, ο δείκτης Rt εκτιμάται στις 14 Απριλίου σε 0,98, από 0,96 την προηγούμενη εβδομάδα και ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων μειώθηκε την τελευταία εβδομάδακατά 10,1% σε σύγκριση με την προηγούμενη.

Η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας προβληματίζει τους ειδικούς, οι οποίοι αφήνουν την συζήτηση που αφορά το «Πάσχα στο χωριό» για αργότερα.

«Για τις περιφερειακές μετακινήσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν διάφορα πρωτόκολλα, αλλά τώρα είναι προτεραιότητα η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας» είπε και εξήγησε ότι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι καθοριστικό στοιχείο για το άνοιγμα δραστηριοτήτων κάτι που «η επιδημιολογική κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει», κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες για να αποσυμπιεστούν οι ΜΕΘ και σημείωσε ότι η κάλυψη σε ΜΕΘ αγγίζει το 96% σε Αττική και Θεσσαλονίκη. «Η πιέση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνει ακόμα και σήμερα», τόνισε ενώ ανέφερε πως καταγράφεται «σταθερά μείωση εισαγωγών στις ΜΕΘ για άτομα άνω των 75 ετών».

Τα επιδημιολογικά δεδομένα οδήγησαν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να πουν «όχι» στην επαναλειτουργία των εμπορικών πολυκαταστημάτων και των κέντρων αισθητικής, παρά την αντίθεση εισήγηση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι τις αποφάσεις τις υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Γιατί κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνεται την κατάλληλη στιγμή. Όταν πληρούνται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε το επόμενο βήμα να γίνει με απόλυτη υγειονομική ασφάλεια. Για να κάνουμε βήματα μόνο προς τα μπροστά κι όχι προς τα πίσω», τόνισε ενώ προσέθεσε ότι το άνοιγμα κάθε δραστηριότητας γίνεται με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων.

«Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, το άνοιγμα των σχολείων, έγιναν με συγκεκριμένο υγειονομικό πλαίσιο, ώστε σταδιακά, βήμα-βήμα να αρχίσουμε να αφήνουμε πίσω μας την πανδημία και να επιστρέφουμε -ίσως με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι θα θέλαμε- αλλά με ασφάλεια στην προ-covid καθημερινότητά μας», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς αν θα έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί μέχρι την λειτουργία του τουρισμού στις 14 Μαΐου ή θα ισχύουν τα μέτρα μόνο για τους κατοίκους της χώρας και όχι για τους ξένους επισκέπτες κι αν επιβεβαιώνουν δημοσίευμα του reuters που κάνει λόγο για άρση της προληπτικής καραντίνας για τους τουρίστες από την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Χαρδαλιάς είπε:

«Είναι προφανές ότι όταν ανοίξει ο τουρισμός όλα όσα ισχύουν για τους τουρίστες θα ισχύουν και για τους Έλληνες πολίτες, μέχρι τότε υπομονή, μέρα με τη μέρα παρακολουθούμε το επιδημιολογικό φορτίο βλέπουμε την κάθε περιοχή ξεχωριστά και θα είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη ώρα να πάρουμε και τις σχετικές αποφάσεις».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

«Έφυγε» η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό στην είδηση του θανάτου της Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Η Ρούξι Ντο…