Κεντρική Ελλάδα ΕΟΚ Δημήτρης Αγγελόπουλος: Οι θέσεις του για την επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ

Δημήτρης Αγγελόπουλος: Οι θέσεις του για την επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ

Aggelopoulos

Ο Δημήτρης Αγγελόπουλος θα διεκδικήσει τη ψήφο των σωματείων στις ερχόμενες εκλογές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Ο πρόεδρος του Ίκαρου Καλλιθέας θέτει υποψηφιότητα ως Ανεξάρτητος Σύμβουλος και θέλει να βοηθήσει το ελληνικό μπάσκετ στη νέα σελίδα του, μετά την αποχώρηση της διοίκησης Βασιλακόπουλου, που ότι κι αν κάνει μετράει μέρες στη διοίκηση της ΕΟΚ.

Ο Δημήτρης Αγγελόπουλος έχει πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις σχετικά με την επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ.

Αναλυτικά:

«Αγαπητοί φίλοι,

Πρωτίστως θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που έχετε επιλέξει όπως κι εγώ να επενδύσετε τον χρόνο σας και τα χρήματά σας στο άθλημα του μπάσκετ.
Ένα άθλημα που είμαι σίγουρος ότι αγαπάτε τόσο πολύ όσο κι εγώ.

Για όσους δεν με ξέρουν είμαι ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, Πρόεδρος του Ίκαρου Καλλιθέας.

Στα 30 χρόνια της παραγοντικής ενασχόλησής μου με το μπάσκετ, αφιέρωσα πολύ χρόνο και πολύ χρήμα για το άθλημα που λατρεύω όπως είμαι σίγουρος ότι κάνετε κι εσείς.
Από τα φοιτητικά μου χρόνια, ήμουν πάντα αντιθέτως με την εμπλοκή μου στα κοινά, παρότι είχα αρκετές κρούσεις.
Βλέποντας, όμως την άθλια κατάσταση που οδηγείται το άθλημα που όλοι αγαπάμε αποφάσισα για πρώτη φορά να αναλάβω δράση
και να βάλω υποψηφιότητα ως Ανεξάρτητος Σύμβουλος στις αρχαιρεσίες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
Σε μία εποχή πρωτοφανούς διχασμού του μπάσκετ, πιστεύω ότι είναι επιβεβλημένο να βρίσκομαι στη σύνθεση του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου,
ως ένα ενωτικό στοιχείο που μόνο στόχο έχει το καλό του αθλήματος.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τις θέσεις μου σχετικά με την επόμενη ημέρα και φυσικά είμαι στη διάθεσή σας αν χρειάζεστε κάποια περαιτέρω εξήγηση/πληροφορία. Άλλωστε, η αρχή της εξέλιξης είναι ο ουσιαστικός διάλογος.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας, να διαβάσετε τις θέσεις μου για τη σωτηρία του Ελληνικού μπάσκετ.

• Αμισθί Διοικητικά Συμβούλια και Επιτροπές
Την ώρα που τα περισσότερα σωματεία ασφυκτιούν οικονομικά δεν είναι δυνατόν να δαπανώνται τεράστια ποσά σε ανθρώπους
που υποθετικά έχουν μπει στην ΕΟΚ για να προσφέρουν στο άθλημα και φτάνουν να γεμίζουν με παχυλούς μισθούς.

• Εξοικονόμηση χρημάτων από τις αποστολές των παραγόντων της ΕΟΚ στα επαγγελματικά ταξίδια
Τα χρήματα της Ομοσπονδίας θα πρέπει να ξοδεύονται με σύνεση και δεν θα μπορούν οι παράγοντες να επιδεικνύονται γαλαντόμοι με τα λεφτά του δημόσιου ταμείου όταν βρίσκονται σε αποστολές.
Έλεγχος για τις περιπτώσεις που υπάρχουν αναίτια έξοδα αλλά και για περιπτώσεις που γίνονται σπατάλες χλιδής.

• Ύπαρξη Γενικού Διευθυντή με προσωπικότητα
Μέσα από τη διαδικασία του διαφανούς διαγωνισμού πρόσληψη ενός Γενικού Διευθυντή, ο οποίος θα χαίρει της γενικής εκτίμησης στο χώρο,
θα έχει πρότερη ενεργή ενασχόληση σε συλλογικό επίπεδο και θα είναι τεχνοκράτης.

• Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων
Βλέποντας τόσους αθλητές είτε να σταματούν το μπάσκετ, είτε να μένουν παραγκωνισμένοι σε ομάδες που επιλέγουν πιο έμπειρους παίκτες να παίρνουν χρόνο συμμετοχής,
θεωρώ ότι η δημιουργία Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Νέων είναι επιβεβλημένη.
Η ανάπτυξη των αθλητών αλλά και ο ουσιαστικός χρόνος συμμετοχής μετά που ολοκληρώσουν την παρουσία τους στα εφηβικά τμήματα, θα πρέπει να συνεχιστεί.

• Οικονομική επιβράβευση των ομάδων με κριτήρια
Μέσα από τη θέσπιση αξιοκρατικών κριτηρίων θα πρέπει οι ομάδες να επιβραβεύονται οικονομικά από την Πολιτεία αλλά και από την ΕΟΚ για το έργο που επιτελούν.
Οι υγιείς ομάδες που προσφέρουν πραγματικά στην ελληνική κοινωνία θα πρέπει να πριμοδοτούνται, ώστε να γίνονται παράδειγμα και για τους υπόλοιπους.

• Επιβράβευση των ομάδων για την ανάδειξη νέων αθλητών
Από την κορυφή μέχρι τη βάση της μπασκετικής πυραμίδας θα πρέπει να υπάρχουν και οικονομικά κίνητρα για όσους δίνουν χώρο και χρόνο σε νέους αθλητές που προέρχονται από το αναπτυξιακό τους πρόγραμμα.

• Αύξηση των ομάδων στις τελικές φάσεις των Αναπτυξιακών Πρωταθλημάτων
Αλλαγή της τελικής φάσης του Εφηβικού και Παιδικού Πρωταθλήματος με τη συμμετοχή 8 ομάδων.
Με τις ομάδες μοιρασμένες σε δύο ομίλους και με διάρκεια διεξαγωγής ίδια με αυτή που υπάρχει και τώρα.
Με συμμετοχή πιθανόν της δεύτερης ομάδας της ΕΣΚΑ και μετά από αγώνες κατάταξης μεταξύ των δευτεραθλητών από τις Τοπικές Ενώσεις που αριθμούν τα περισσότερα σωματεία.

• Κεντρική διαχείριση χορηγών
Το ελληνικό μπάσκετ ως ένα μεγάλο brand name οφείλει να βρει ισχυρούς συμπαίκτες που θα θέλουν να διαφημιστούν μέσα από αυτό. Εκτός των οικονομικών χορηγιών θα πρέπει να παρέχονται και διαφημιστικά πακέτα που θα δέχονται και διαφήμιση μέσω της παροχής ειδών.
Τα λεφτά από τις κεντρικές χορηγίες θα πρέπει να δίνονται στις ομάδες με σοβαρά κριτήρια που θα αφορούν τομείς οργανωτικού, αναπτυξιακού και εύρυθμης λειτουργίας των συλλόγων.

• Επιτροπή διαφάνειας και ελέγχου καταγγελιών, για διαιτησία και στοίχημα
Δημιουργία τριμελούς επιτροπής απολύτου εμπιστοσύνης αρμόδια για την εξέταση κάθε καταγγελίας περί χειραγωγημένης διαιτησίας ή προκαθορισμένου αποτελέσματος για λόγους στοιχηματικούς.
Η επιτροπή αυτή θα έχει υπογράψει πρακτικό εχεμύθειας κατατεθειμένο σε δικαστική αρχή, ενώ τα μέλη της θα έχουν και ποινικές ευθύνες σε περίπτωση μη ορθής τέλεσης καθηκόντων.
Φίλοι Ικάρου Καλλιθέας
• Επιτροπή διαφάνειας και ελέγχου καταγγελιών, για διαιτησία και στοίχημα
Δημιουργία τριμελούς επιτροπής απολύτου εμπιστοσύνης αρμόδια για την εξέταση κάθε καταγγελίας περί χειραγωγημένης διαιτησίας ή προκαθορισμένου αποτελέσματος για λόγους στοιχηματικούς.
Η επιτροπή αυτή θα έχει υπογράψει πρακτικό εχεμύθειας κατατεθειμένο σε δικαστική αρχή, ενώ τα μέλη της θα έχουν και ποινικές ευθύνες σε περίπτωση μη ορθής τέλεσης καθηκόντων.

• Δημιουργία ΚΕΔ αδιάφθορων και τριμελούς ανώτατης επιτροπής
Θα πρέπει να δημιουργηθεί μία ΚΕΔ που ν’ αποτελείται από “αδιάφθορους” διαιτητές, που δεν θα επηρεάζονται από τη βούληση του προέδρου ή και συμβούλων.
Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθεί μία τριμελής ανώτατη επιτροπή επιφορτισμένη να συνεργάζεται με την Επιτροπή Διαφάνειας σε καταγγελίες περί χειραγωγημένης διαιτησίας αλλά και για τον έλεγχο των διαιτησιών.
Η κάθε ομάδα θα έχει δικαίωμα να ζητάει παρατηρητή διαιτησίας, ο οποίος θα επιλέγεται δια κληρώσεως και αυτή θα αναλαμβάνει τα έξοδά του.

• Δυνατότητα τριών μεγαλύτερων αθλητών στα Εφηβικά
Διατηρώντας τις ίδιες ηλικιακές κατηγορίες σε επίπεδο Παίδων και Εφήβων θα δίνετε στους συλλόγους η δυνατότητα συμμετοχής και τριών αθλητών ενός έτους μεγαλύτερης ηλικίας, σε κάθε δωδεκάδα αγώνα στην κατηγορία εφήβων.

• Εκπρόσωποι Τύπου
Επιλογή με διαφάνεια και αξιοκρατικά κριτήρια των Εκπροσώπων Τύπου που θα στελεχώνουν αυτές τις νευραλγικές θέσεις της Ομοσπονδίας.

• Αξιοκρατική πρόσληψη προπονητών στις Εθνικές ομάδες
Πρόσληψη καταρτισμένων και με αξιοκρατικά κριτήρια προπονητών που θα στελεχώνουν τις Εθνικές μας ομάδες σε όλες τις βαθμίδες.
Στην τελική απόφαση θα λαμβάνετε υπόψιν και η εισήγηση του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης (ΣΕΠΚ) ως καθ’ ύλην αρμόδιου του αντικειμένου.

• Δημιουργία 100 κλειστών γηπέδων σε όλη την επικράτεια σε βάθος 10ετίας
Η ύπαρξη γηπεδικών εγκαταστάσεων αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη του μπάσκετ. Στόχος είναι η δημιουργία κλειστών γηπέδων,
τα οποία κάποια εξ αυτών θα είναι αγωνιστικά και κάποια προπονητήρια με κατασκευή πάνελ. Θα είναι γήπεδα, που θα έχουν όλα τα στοιχεία δομήσεως,
με τ’ αποδυτήρια τους, τις εγκαταστάσεις τους, τις πλήρεις άδειες κτλ.Τα έξοδα δημιουργίας των γηπέδων θα επιμερίζονται με ένα μικρό ποσοστό του Δήμου, εξεύρεση χορηγών
που θα μπορούν ακόμα και να κάνουν ονοματοδοσία στο γήπεδο στα πρότυπα του εξωτερικού και την ύπαρξη χορηγών είδους,
τους οποίους ήδη έχω βρει λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας. Η χρήση τους θα είναι σε συνδιαχείριση των Δήμων με τις τοπικές ομάδες.

• Τροφεία προς τους συλλόγους
Καθιέρωση “τροφείων” για τα σωματεία. Είναι ένα σύστημα που ειδικά στο ποδόσφαιρο ισχύει σε υψηλό βαθμό κι αποτελεί κίνητρο για πολλές ομάδες,
ώστε να δίνουν έμφαση στα αναπτυξιακά τους τμήματα. Η οικονομική επιβράβευση προς μία ομάδα που επένδυσε
και έδωσε τα κατάλληλα εφόδια σε έναν αθλητή, ακόμα κι αν δεν είναι μεγάλη πρέπει να υπάρχει, σε όλες τις μετέπειτα μεταγραφές του αθλητή, μέχρι και το NBA.

• Τηλεοπτική κάλυψη αγώνων
Η εξωστρέφεια είναι κομβικό κομμάτι για το μπάσκετ. Θα πρέπει όλα τα πρωταθλήματα των Εθνικών Κατηγοριών να έχουν τηλεοπτικό χρόνο
ακόμα και σε μικρότερης εμβέλειας κανάλια ή διαδικτυακές εκπομπές. Ο τηλεοπτικός χρόνος εκτός από τη προβολή αποτελεί και ισχυρό κίνητρο προσέλκυσης χορηγών από την πλευρά των σωματείων.
H ΕΟΚ σαν τεράστια ομοσπονδία πρέπει να αποκτήσει διαδικτυακό κανάλι ή εκπομπή σε πανελλαδικής εμβέλειας κανάλι.

• Αναβάθμιση γυναικείου αθλητισμού
Η εξωστρέφεια του γυναικείου μπάσκετ είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να επιτευχθεί, καθώς κάτι τέτοιο θα προσελκύσει νέους παράγοντες, χορηγούς κι επενδυτές.
Μέχρι να γίνει το γυναικείο μπάσκετ ένα επικερδές προϊόν, η ΕΟΚ θα πρέπει να συνδράμει τις ομάδες και να δώσει λύσεις σε θέματα όπως είναι αυτά των μετακινήσεων, του ιματισμού, των οδοιπορικών και του εξοπλισμού,
καθώς για να υπάρξει μέλλον θα πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί το παρόν, ειδικά τώρα που οι σύλλογοι «χτυπιούνται» βάναυσα από την διαμορφωθείσα ελέω κορονοϊού κατάσταση.
Παράλληλα, η ΕΟΚ οφείλει να συνδράμει τις ομάδες κλείνοντας μέσω του τμήματος marketing, χορηγίες που θα διαχειρίζονται κεντρικά και θα φτάνουν στα ταμεία όλων των ομάδων της εκάστοτε κατηγορίας.
Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να βοηθήσει έμπρακτα και στην ανάπτυξη των υποδομών του γυναικείου μπάσκετ,
καθώς μέσα από αυτές τις χορηγίες θα πριμοδοτηθούν τα σωματεία που επενδύουν στην παραγωγική διαδικασία και τροφοδοτούν τις εθνικές ομάδες.

• Μεταγραφές και συμφωνητικά
Να επιτρέπονται οι μεταγραφές νέων, αλλά όταν ένας αθλητής πηγαίνει σε μία ομάδα ως ελεύθερος και δίχως να υπάρχει συμφωνητικό, τότε να μπορεί να φεύγει και ως ελεύθερος.
Ένας αθλητής 13-14 ετών όταν πηγαίνει σε έναν σύλλογο, θα πρέπει το σωματείο να είναι υποχρεωμένος να του κάνει συμφωνητικό – παρόντων των γονέων του –
και να του γίνεται ξεκάθαρο ποιες θα είναι οι παροχές που θα λάβει και ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις του, όταν θα θελήσει να φύγει από την ομάδα.

• Μεταγραφές κάτω των 18
Κάθε αθλητής να έχει το δικαίωμα μέχρι δύο μεταγραφών στην αθλητική του πορεία μέχρι τη συμπλήρωση των 18 χρόνων ζωής.

• Αναδιάρθρωση κατηγοριών
Ύπαρξη μίας Α1 από 8 μέχρι 14 ομάδες με εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια λειτουργίας και συμμετοχής (gold card) αλλά και με τήρηση απαρέγκλιτα του κανονισμού πρωταθλήματος του ΕΣΑΚΕ.
Δημιουργία πρωταθλήματος preleague με ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως αυτά ορίζονται στον ΕΣΑΚΕ.
Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρχει μία Πανελλήνια Α2, δύο όμιλοι στην Β’ εθνική και τέσσερις όμιλοι στην Γ’ εθνική.
Δημιουργία κανόνων λειτουργίας των εθνικών πρωταθλημάτων, οι οποίοι θα λειτουργούν απαρέγκλιτα για όλες τις ομάδες δημιουργώντας ισονομία και αξιοκρατία.

• Κεντρικές συνεργασίες
Κεντρικές συμφωνίες και συνεργασίες με φυσιοθεραπευτές, γυμναστές, γιατρούς και ιδιωτικά νοσοκομεία που θα μπορούν να δίνουν συμβουλές και να βοηθούν ουσιαστικά ομάδες που δεν μπορούν οικονομικά να υποστηρίξουν αυτές τις ειδικότητες.

• Διαχωρισμός αθλητών σε επαγγελματικές κατηγορίες
Χωρισμός των αθλητών που συμμετέχουν στις Εθνικές κατηγορίες σε δύο κατηγορίες σύμφωνα με την επιθυμία του αθλητή.
Οι κατηγορίες θα είναι η ερασιτεχνική και η επαγγελματική. Αυτοί που θα υπάγονται στην ερασιτεχνική κατηγορία θα λαμβάνουν με ένα πρότυπο ιδιωτικό συμφωνητικό που θα κατατίθεται και στην ΕΟΚ ένα ποσό για οδοιπορικά,
δεν θα έχουν δημόσια ασφάλιση και το ποσό που θα λαμβάνουν δεν θα προσμετράτε στο γενικότερο εισόδημα τους, καθώς θα λογίζονται ως οδοιπορικά και έξοδα αθλητικής συντήρησης.
Οι επαγγελματίες θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ με ειδική συμφωνία κι έπειτα από συζήτηση με τον Υπουργό Εργασίας με μειωμένα ασφάλιστρα.
Αναφορικά με το ποσό που θα λαμβάνουν, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον ισχύοντα βασικό μισθό πλήρους απασχόλησης και η σύμβαση εργασίας θα προστίθεται στο γενικότερο εισόδημα του.

Τελευταίο αφήνω το πρόγραμμα Π.Α.Ρ.Ο.Ν. (Πολιτιστικός Αθλητικός Ριζοσπαστικός Οργανισμός Νέων) που δεν έχει σχέση με την ΕΟΚ αλλά μπορεί να βρει αρωγό την Ομοσπονδία, τους δήμους και την πολιτεία γενικότερα.

Το Π.Α.Ρ.Ο.Ν., έχει ως στόχο να θέσει υπό τη σκέπη του μία άτυπη συνένωση δεκάδων ομάδων. Κάτι σαν έναν “μεγάλο οργανισμό”,
που θα δίνει στα σωματεία που συνεργάζονται πολλαπλά οφέλη.
Θα μπορούν να έχουν κοινές χορηγίες, διοργάνωση τουρνουά, ανταλλαγή απόψεων, ακόμη και την άσκηση πολιτικής πίεσης για το καλό του μπάσκετ και αρκετές ακόμη παραμέτρους.
Κι εδώ έρχεται κι η παρουσία των γηπέδων, η κατασκευή των οποίων έχει προχωρήσει.
Έχουμε ξεκινήσει με τέσσερις Δήμους της Αττικής και ήδη στον έναν εξ’ αυτών είμαστε στο στάδιο της αδείας, στον δεύτερο στο στάδιο της συμφωνίας και με τους άλλους δύο στο επικοινωνιακό.
Σε δεύτερο χρόνο, θα πραγματοποιηθεί επικοινωνία με ενδιαφερόμενους σε Αττική, Πειραιά, Αίγινα, αγαπημένη Πάτρα, που είναι και προτεραιότητα, Θεσσαλονίκη – Καλαμαριά, Καβάλα και όλες τις περιοχές που επιθυμούνε.

Η πρόθεση μου είναι σε βάθος χρόνου να μιλήσω με όλους εσάς τους προέδρους για την περαιτέρω ανάλυση του προγράμματος μου,
όμως όποιος θέλει μπορεί να με καλέσει στο τηλέφωνο 6944345377 για οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε ΕΟΚ

Δειτε επισης

Φασούλας: Με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, με τον «τίγρη»…

Ο Παναγιώτης Φασούλας «ενώνει» το (πραγματικό) μπάσκετ. Ο Βαγγέλης Λιόλιος επιχείρησε να κ…