Προβληματίζονται οι ειδικοί με τα κορονοπάρτι. Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος διαπιστώνει ότι το lockdown, δεν μπορεί να συνεχιστεί με τον τρόπο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και προτείνει άνοιγμα καταστημάτων μέσω self testing, δηλαδή με ατομική χρήση rapid tests.
Ιδιαιίτερη ανησυχία αλλά και προβληματισμό προκαλούν τα υψηλα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά καθώς και η υψηλή πίεση στα νοσοκομεία και στο ΕΣΥ γενικότερα.
Άλλωστε η άσχημη επιδημιολογικ΄λη κατάσταση της χώρας είναι αυτή που δεν ΄πέτρεψε καθόλου την χαλάρωση των μέτρων σήμερα προκειμένου να γιορτάδουμε ην Καθαρά Δευτέρα χωρίς περιορισμούς κι μέτρα.
Την ίδια άποψη ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι, και η παρατεταμένη καραντίνα έχει οδηγήσει αρκετούς σε ξέσπασμα και σε αψήφιση της καραντίνας και των μέτρων.
Από χθες έχεουν οργανωθεί πολλά αποκριάτικα πάρτι σε διάφορες περιοχές της χώρας, τα οποία αποτελούν υγειονομικές «βόμβες», και εστίες υπερμετάδοσης που εννοείται πως θα επηρεάσουν τα επίπεδα των κρουσμάτων αλλά και την αύξηση των διασωληνομένων τις επόμενες ημέρες.
Ζωή Ράπτη
Στην ανάγκη τήρησης των μέτρων αναφέρθηκε νωρίτερα η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, για να γιορτάσουμε φέτος την Καθαρά Δευτέρσα, χωρίς να δούμε αύξηση των κρουσμάτων.
“Δεν θέλω να προδικάσω κακά μαντάτα αλλά πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα εκεί όπου υπήρξε συνωστισμός θα δούμε και αντίστοιχες νοσηλείες και σε απλές κλίνες COVID και σε κλίνες ΜΕΘ” τόνισε κάνοντας λόγο για δύσκολη εβδομάδα που έρχεται.
Η τήρηση των μέτρων είναι το πρώτο πράγμα για το οποίο έχουμε όλοι ευθύνη, πρόσθεσε και εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτά ανακόπτουν την πορεία της νόσου αφού εάν δεν είχαν παρθεί θα είχαμε γίνει, όπως χαρακτηριστικά είπε, Μπέργκαμο.
Τζανάκης
Την κορύφωση της πανδημίας κορονοιού θα βιώσουμε αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης.
«Στο νέο τρέξιμο του μοντέλου πραγματικά είδαμε ότι η κορύφωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα» εξήγησε αναφέροντας πως σε κάθε περίπτωση τα κρούσματα δεν θεωρείται πιθανό να είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα βλέπουμε μέχρι τώρα.
«Εκτιμούμε ότι θα είναι μικρές οι αλλαγές» είπε προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει μικρό αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο για μια ή δύο μέρες να παρατηρηθεί και αριθμός κρουσμάτων κοντά στις 3.000.
Η αποκλιμάκωση μετά θα αφορά τις απλές κλίνες και όχι τις κλίνες ΜΕΘ όπου εκεί η αποσυμφόρηση αναμένεται να συμβεί λίγο αργότερα. Πάντως θα ξεπεράσουμε όπως είπε το φράγμα των 600 ατόμων.
« Με πιθανότητα προσέγγισης προς τις 620- 650» διευκρίνισε.
Στο ίδιος μήκος κύμματος και η Παγώνη
Αποτελεί λογικό σενάριο το να διασωληνωθούν μέσα στις επόμενες μέρες ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και με βάση αυτό δεν θα πρέπει να περιμένουμε άμεση μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. «Η μείωση θα είναι σταδιακή και αργά… μετά από 10 μέρες» είπε.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να ξεπεραστεί και πάλι ο αριθμός των 600 διασωληνωμένων, η κ. Παγώνη δήλωσε πως αυτό δεν είναι ούτε πιθανό, αλλά ούτε κι απίθανο να συμβεί, εξαρτάται από το πόσοι από τους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες θα χρειαστούν εν τέλει διασωλήνωση.
Χαράλαμπος Γώγος
Την πιο ενδιαφέρουσα διαπίστωση-πρόταση έκανε μάλλον ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος ο οποίος διαπίστωσε οτι ότι το lockdown, δεν μπορεί να συνεχιστεί με τον τρόπο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και προτείνει άνοιγμα καταστημάτων μέσω self testing.
Τι σημαίνει αυτό; Οτι τα μαγαζιά μπορούν και πρέπει να ανοίξουν το επόμενο διάστημα με αυτοπειθαρχία και προσωπική τήρηση των μέτρων προκειμένου να μην παρατηρήσουμε έξαρση της πανδημίας.
«Τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου να αρχίζουν να ανοίγουν κάποια πράγματα και να δούμε και το self testing (δηλαδή να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid τεστ)» ανέφερε, σχολιάζοντας ότι τότε θα μπορούν -και σε συνδυασμό με την εκτόνωση της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται σήμερα τα νοσοκομεία- να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Χαρακτήρισε δε, «μείζον ζήτημα» το άνοιγμα του τουρισμού.