Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Τριάντα εταιρείες κατέθεσαν προσφορές για τα self test, για ποιους θα είναι υποχρεωτικά

Τριάντα εταιρείες κατέθεσαν προσφορές για τα self test, για ποιους θα είναι υποχρεωτικά

shutterstock selftest

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση στον διαγωνισμό για την προμήθεια 10 εκατ. τεμαχίων self test καθώς τριάντα εταιρείες κατέθεσαν προσφορές, όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr.

Ολοκληρώθηκε η φάση κατάθεσης προσφορών για τα 10 εκ. self-tests και ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος κατέθεσαν φακέλους οι κάτωθι 30 εταιρείες: Naturalis, Petroil, Μίγκος, Δίγκας, ENNOVATIVE, Bioplus, Dermis, ΦΑΓΚΡΟΝ, ΑΝΤΙΣΕΛ, Helix, Biospeedia, Ramma Dental, Medhealth, Hygiene ONE, GMK Medical, Ξενοφών Γερμανός, Swiss Med, Medella, Asklipios Medical Group, URF Pharmaceutical, BIOSNA, Roche, QEFII, Πήγασος, MEEPMENT, BIOPROM, MARVIFARM, Anats, MedTrust και Anachem.

Η διαδικασία βρίσκεται στην φάση της Τεχνικής Αξιολόγησης των προσφερόμενων τεστ από Επιτροπή που αποτελείται από τρεις καθηγητές από τρία διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ώρες, έτσι ώστε τη Δευτέρα να αποσταλεί ο φάκελος του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου.

Η εταιρεία που θα κατακυρωθεί θα πρέπει να παραδώσει άμεσα τα 10 εκατ. τεμάχια (σε 7 ημέρες), καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει η δωρεάν διανομή τους στους πολίτες μέσω των φαρμακείων.

Σημαντικό «όπλο» στη φάση του σταδιακού ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας, θα είναι τα self tests που θα ξεκινήσουν να διανέμονται αρχές Απριλίου δωρεάν στους πολίτες από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Τα τεστ θα είναι υποχρεωτικά σε σχολεία και εργαζόμενους συγκεκριμένων κλάδων, όπως η εστίαση και ο τουρισμός, ώστε να απομονώνονται άμεσα θετικά κρούσματα και να προλαμβάνονται συρροές χωρίς να απειλούνται επιχειρήσεις και σχολικές μονάδες με κλείσιμο.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε προετοιμασίες για να προμηθευτεί τα τεστ (στόχος τα 40 εκατομμύρια τον μήνα) για τα οποία θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες χρήσης.

Το Σάββατο έληγε η προθεσμία υποβολής προσφορών από εταιρίες που παράγουν τα self tests με το κριτήριο επιλογής να είναι η χαμηλότερη τιμή. Τα τεστ θα εκτελούνται σε δείγμα είτε σιέλου είτε ρινικού επιχρίσματος και ο κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα την εβδομάδα.

Μοναδική προϋπόθεση για να το λαμβάνει δωρεάν είναι να έχει ΑΜΚΑ. Τα τεστ που θα δέχονται δείγμα σάλιου θα είναι πιο εύκολα, αλλά και όσα θα χρειάζονται επίχρισμα από τη μύτη αναμένεται να είναι πιο απλά σε σχέση με τα ρινοφαρυγγικά που κάνουν οι επαγγελματίες υγείας. Η μπατονέτα θα είναι πιο χοντρή και δεν θα χρειάζεται να μπει πολύ βαθιά. Ο πολίτης θα την βάζει και στα δύο ρουθούνια μέχρι να βρει αντίσταση και θα την περιστρέφει αρκετές φορές ώστε να πάρει αρκετό υλικό.

Η δυνατότητα του self testing θα δοθεί για διάστημα δύο μηνών, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ το πιθανότερο είναι να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών που είναι και εργασιακά ενεργά.

Για αυτή τη διαδικασία, ετοιμάζονται δύο πλατφόρμες για τα self test. Σημαντικό μέρος της νέας στρατηγικής είναι η ενσωμάτωση των θετικών κρουσμάτων που προκύπτουν από τα self tests στο κοινό μητρώο covid.

Όσοι θα προκύπτουν θετικοί θα το δηλώνουν στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr και στη συνέχεια θα υποβάλλονται σε έλεγχο διασταύρωσης με νέο τεστ σε δομή υγείας.

Έπειτα, θα εκδίδεται βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο απ’ τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών για τη νόσο Covid-19. Η βεβαίωση αυτή θα δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι οι πολίτες μπορεί να δηλώνουν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα, παραποιώντας τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα, ενώ μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο. Δηλαδή άτομα τα οποία θα διαγνωστούν θετικά στον ιό να το αποκρύψουν.

Τέλος, θα υπάρχει πλατφόρμα στην οποία θα καταγράφονται τα τεστ που θα διατίθενται δωρεάν, θα έχουν πρόσβαση μόνο οι φαρμακοποιοί και θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης.

Τα τεστ θα χρειαστούν μια τυπική πιστοποίηση από τον ΕΟΦ, ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεν πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, με δεδομένο ότι κυκλοφορούν σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…