Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Σαρηγιάννης: «Σωστό να μην μετακινείσαι πάνω από 2 χιλιόμετρα, αλλά αυτό δεν σταματά τις μεταλλάξεις»

Σαρηγιάννης: «Σωστό να μην μετακινείσαι πάνω από 2 χιλιόμετρα, αλλά αυτό δεν σταματά τις μεταλλάξεις»

Την ανάγκη λήψης ακόμη πιο αποτελεσματικών μέτρων από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, διατυπώνει ο Καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχος από τη μεγάλη διασπορά του μεταλλαγμένου ιού στη χώρα.

Η χώρα εκπέμπει σήμα κινδύνου. Με το ιικό φορτίο στα υψηλότερα επίπεδα, τον δείκτη θετικότητας στο 5%, τον εβδομαδιαίο δείκτη μεταδοτικότητας άνω του 1,27 και τα νοσοκομεία στην Αττική στο όριο της κατάρρευσης, είναι φανερό ότι οι μεταλλάξεις προσθέτουν επιβάρυνση στην πανδημία, όπως λένε οι ειδικοί που μελετούν την επιδημιολογία λυμάτων.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι τα μέτρα που πήραμε θα επαρκέσουν. Ένα ολικό lockdown θα είχε σοβαρή πιθανότητα να επαρκέσει», αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και προσθέτει:

“Δεν είμαι σίγουρος ότι τα μέτρα που πήραμε θα επαρκέσουν. Ένα ολικό lockdown θα είχε σοβαρή πιθανότητα να επαρκέσει”, αναφέρει, επιμένοντας στη δραματική έκκληση που απηύθυνε το απόγευμα της Τρίτης να πάρει η χώρα αυστηρά οριζόντια περιοριστικά μέτρα.

Γενικευμένη η διασπορά σε όλη την Ελλάδα – Αδύναμη να στηρίξει την κατάσταση η Αττική
Σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε με αριθμούς στην χθεσινή ενημέρωση, τη μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας που τοποθετεί την Αττική στο «βαθύ κόκκινο» από άποψη κινδύνου, ανακοινώνοντας παράλληλα σχέδιο “σωτηρίας” για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, το τελευταίο “ακραίο σενάριο”, όπως είπε, που δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη πολυδύναμων ΜΕΘ στο Σισμανόγλειο με την επιστράτευση απλών αναπνευστήρων που θα καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες διασωληνώσεις ασθενών με κορονοϊό.

Δείτε επίσης: Κικίλιας: Όλο το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ΕΣΥ – Τι αλλάζει στη λειτουργία των νοσοκομείων
Χαρακτηριστικό της ασφυξίας που επικρατεί στο ΕΣΥ του λεκανοπεδίου είναι το γεγονός ότι σε απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται σήμερα 1310 ασθενείς και επιπλέον 285 νοσηλευόμενοι σε κλίνες ΜΕΘ Covid, οι 260 εκ των οποίων σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες 10 ημέρες (από 22/2), προστέθηκαν στο σύστημα υγείας επιπλέον 320 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid, 70 νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ Covid και 75 διασωληνωμένοι.

“Όταν η Αττική ασφυκτιά προφανώς δημιουργείται πρόβλημα σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Αν χάσεις την Αττική χάνεις ένα μεγάλο κομμάτι περιθωρίου για διαχείριση του προβλήματος. Ο βασικός λόγος να κάνει κανείς ολικό lockdown, όμως, δεν είναι μόνο το ΕΣΥ”, τονίζει ο κ. Καθηγητής του ΑΠΘ.

Σαρηγιάννης: «Αν ξεφύγουν τα μεταλλαγμένα δεν θα έχει νόημα να μιλάμε για αριθμούς»
Η πίεση στο σύστημα υγείας δεν είναι ο μόνος λόγος που θα έπρεπε να μας οδηγήσει σε πιο δραστικά μέτρα, λέει ο Καθηγητής κ. Σαρηγιάννης:

“Το ΕΣΥ είναι ένα σοβαρό θέμα, προφανέστατα. Πιο σημαντικό, όμως, είναι να σταματήσει κανείς όσο νωρίτερα μπορεί τη διασπορά των μεταλλαγμένων. Αν δείτε και οι βρετανοί επιδημιολόγοι το ίδιο είπαν -εκ των υστέρων βέβαια- όταν είχε γίνει η ζημιά στη Μεγάλη Βρετανία. Και στην Ιταλία, που ήμουν καθηγητής εκεί και μιλάω με συναδέλφους μου από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, οι πιο μεγάλοι επιστήμονες στην επιδημιολογία, λένε ακριβώς αυτό: ότι πρέπει να σταματήσουμε τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών. Όσο τα αφήνεις να εξελίσσονται, τόσο έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να δημιουργηθούν χειρότερες και πιο ανθεκτικές μεταλλάξεις”, σημειώνει.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες είναι μεν σωστά, αλλά αποσπασματικά, όπως λέει ο καθηγητής και υπολείπονται σημαντικά από το να περιορίσουν δραστικά τις μεταλλάξεις.

“Το να μην μπορείς να μετακινηθείς πάνω από 2 χιλιόμετρα είναι καλό, γιατί 2 χιλιόμετρα είναι πραγματικά “γειτονιά” κι αυτό έχει απόλυτη λογική, αλλά δεν φτάνει αυτό. Δηλαδή εσύ μπορεί να μην πας να τρέξεις πιο μακριά από τη γειτονιά σου και να πας, όμως, στη δουλειά σου στην άλλη μεριά της Αττικής παίρνοντας το πούλμαν της εταιρείας, ή το λεωφορείο. Πώς θα σταματήσεις τη διασπορά και τις συρροές; Η σοβαρή διαφοροποίηση στα μέτρα που πήραμε σε σχέση με το καθολικό lockdown, έχει να κάνει με την παραγωγική διαδικασία. Δηλαδή στο lockdown του Μαρτίου είχαν κλείσει εργοστάσια κλπ. δηλαδή όλα τα μέρη που έχεις την μεγαλύτερη πιθανότητα συρροής. Εδώ τώρα τα αφήνουμε ανοιχτά.. καταλαβαίνετε ποιος είναι ο φόβος μου”, επισημαίνει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ανθούσα: 24ώρες νεκρή μέσα στο σπίτι της, ούτε το γραφείο τελετών δεν μπορεί να φτάσει από τα χιόνια

Μια τραγική ιστορία εκτυλίσσεται στην Ανθούσα όπου μία ηλικιωμένη γυναίκα βρίσκεται νεκρή …