Κεντρική NBA Ποκουσέφσκι: «Ανυπομονώ να παίξω με Αντετοκούνμπο»
NBA

Ποκουσέφσκι: «Ανυπομονώ να παίξω με Αντετοκούνμπο»

pokusevski

Στοχοπροσήλωση, εργατικότητα και υπομονή χαρακτηρίζουν τον Αλεξέι Ποκουσέφσκι, σε αυτό το πρώτο μισό της σεζόν στην καριέρα του στο ΝΒΑ και την G-League. Η επιλογή του στο Νο 17 του draft του ΝΒΑ πριν από λίγους μήνες ήταν απλά και μόνο το εισιτήριο για το… όνειρό του. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο 19χρονος φόργουορντ έδειξε αποφασισμένος να καθιερωθεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, αλλά κυρίως φάνηκε απόλυτα συνειδητοποιημένος ως προς τις ενέργειες που απαιτούνται από τον ίδιο για να είναι μία ημέρα ένας «μόνιμος κάτοικος ΝΒΑ».

«Ανυπομονώ να παίξω αντίπαλος με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο» δήλωσε ο Ποκουσέφσκι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγώντας πως όσα του είχε πει ο “ back to back” MVP του ΝΒΑ, όταν συναντήθηκαν στην Ελλάδα, τον έχουν βοηθήσει πολύ στην προσαρμογή του στις ΗΠΑ.

Όσο για τις διαφορές που έχει εντοπίσει ανάμεσα στo NBA και τη Euroleague; «Το ΝΒΑ έχει περισσότερους παίκτες top επιπέδου. Δεν υπάρχει εύκολος αντίπαλος. Κάθε δεύτερη ημέρα δίνεις παιχνίδι. Είναι τρελό! Είναι πολύ δύσκολο. Και είναι πολύ γρήγορο το παιχνίδι. Γι’ αυτό είναι δύσκολο το ΝΒΑ,» απάντησε ο νεαρός φόργουορντ.

Η ζωή στην Ελλάδα… μάλλον του λείπει! «Στην Ελλάδα η ζωή είναι τέλεια,» δήλωσε αυθόρμητα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλεξέι Πουκουσέσφκι, αλλά σύντομα επανέφερε τον εαυτό του σε… τάξη: «Όμως εδώ εγώ είμαι για το μπάσκετ!». Το καλοκαίρι, πάντως θα το περάσει στην Ελλάδα. Αυτή θα είναι η ανταμοιβή του για τη σκληρή δουλειά και τον ιδρώτα που χύνει στην πρώτη χρονιά «αγκαλιά» με το «όνειρο». «Όταν ολοκληρωθεί η σεζόν θα επιστρέψω στην Ελλάδα για να περάσω τον ελεύθερο χρόνο μου,» μοιράστηκε μαζί μας τα σχέδιά του για τις διακοπές τους.

Ο Ποκουσέφσκι δεν ξεχνά τον Ολυμπιακό! «Σίγουρα με βοήθησε πολύ ο Σπανούλης, αλλά ο Πρίντεζης και ο Παπανικολάου που παίζουν περισσότερα χρόνια στον Ολυμπιακό από τους υπόλοιπους παίκτες. Με βοήθησαν πολύ να καταλάβω ότι πρέπει να δουλεύω κάθε ημέρα σκληρά και ότι δεν είναι μόνο τι θα κάνεις στο γήπεδο, αλλά και η ζωή σου εκτός γηπέδου: Να ξεκουράζεσαι, να τρως καλά, να κοιμάσαι καλά. Να κάνεις δηλαδή ό,τι μπορείς, ώστε όταν έρθει η στιγμή να παίξεις ένα παιχνίδι, το σώμα σου να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση,» εξήγησε μιλώντας διαδικτυακά σε πλατφόρμα που άνοιξε σε Έλληνες και Σέρβους δημοσιογράφους το ΝΒΑ.

Από το 2015 στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού, ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι είχε τη σωστή καθοδήγηση και σε συνδυασμό με το ταλέντο του, κατάφερε να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα και στη Euroleague με την «ερυθρόλευκη» φανέλα, πριν επιλεγεί στο draft του 2020 από τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς (Νο17). Τα δικαιώματα του, τα πήραν άμεσα οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, που αντάλλαξαν τον Ισπανό διεθνή πόιντ γκαρντ Ρίκι Ρούμπιο και δύο “ picks” με τους Τίμπεργουλβς για να κάνουν δικό τους τον Ποκουσέφσκι. Σε 17 αγώνες με τους Θάντερ στο ΝΒΑ είχε μέσο όρο 3,3 πόντους, 3,5 ριμπάουντ και 1,2 ασίστ, πριν συνεχίσει στην G-League με τους Οκλαχόμα Σίτι Μπλου. Πρόσφατα έκανε ρεκόρ καριέρας σε ριμπάουντ με 19, ενώ σε 11 αγώνες στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ έχει 8,1 πόντους, 7,7 ριμπάουντ και 4,5 ασίστ μέσο όρο.

 

Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ):

 

-Ποιες διαφορές εντοπίζεις ανάμεσα στο NBA και τη Euroleague;

ΠΟΚΟΥΣΕΦΣΚΙ: «Η διαφορά του μπάσκετ στο ΝΒΑ με τη Εuroleague είναι πως έχει περισσότερους παίκτες top επιπέδου. Δεν υπάρχει δηλαδή μία ομάδα που θα πεις… εντάξει, αυτό το παιχνίδι θα είναι λίγο πιο εύκολο. Κάθε βράδυ πρέπει να είσαι εκεί και να παίζεις το καλύτερο παιχνίδι σου, γιατί αν δεν το κάνεις… μάλλον θα ηττηθείς. Επιπλέον, κάθε δεύτερη ημέρα δίνεις παιχνίδι. Είναι τρελό! Είναι πολύ δύσκολο. Και είναι πολύ γρήγορο το παιχνίδι. Γι’ αυτό είναι δύσκολο το ΝΒΑ».

-Έχετε μιλήσει ή συναντηθεί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο;

ΠΟΚΟΥΣΕΦΣΚΙ: «Με τον Γιάννη, όταν ήμουν ακόμη στην Ελλάδα, πριν έρθω στις ΗΠΑ, βρεθήκαμε, μιλήσαμε και μου είπε κάποια πράγματα που με βοήθησαν όταν ήρθα στην Αμερική. Είναι πολύ καλό παιδί. Για την αξία του ως παίκτης δεν χρειάζεται να πω κάτι. Ξέρουν όλοι! Γνωριστήκαμε πρώτη φορά ουσιαστικά σε αυτή τη συνάντηση. Ανυπομονώ να παίξουμε αντίπαλοι στο ΝΒΑ».

-Η ζωή είναι καλύτερη στην Ελλάδα ή στις ΗΠΑ για εσένα;

ΠΟΚΟΥΣΕΦΣΚΙ: «Στην Ελλάδα η ζωή είναι τέλεια. Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ, όπως και στους δικούς μου! Στους γονείς μου και τον αδελφό μου. Εδώ είναι λίγο πιο δύσκολα. Όμως εδώ είμαι για το μπάσκετ. Πρέπει να κάνω προπόνηση, να παίζω, να ταξιδεύω διαρκώς και τώρα με τον κορονοϊό είναι πιο δύσκολα, αφού όλα είναι κλειστά. Κάνουμε δύο φορές την ημέρα τεστ κορονοϊού. Γενικά, στην Ελλάδα είναι πολύ όμορφα και όταν ολοκληρωθεί η σεζόν θα επιστρέψω εκεί για να περάσω τον ελεύθερο χρόνο μου».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από άλλα ελληνικά ΜΜΕ, ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι δήλωσε:

-Πώς αισθάνεσαι στη φούσκα της G-League και πως αξιολογείς μέχρι τώρα την πορεία σου στο ΝΒΑ και στη G League;

ΠΟΚΟΥΣΕΦΣΚΙ: «Από το πρώτο μου παιχνίδι προσπαθώ να μάθω όσα πιο πολλά γίνεται. Στη «φούσκα» έπαιξα πιο πολύ με την μπάλα, πιο ελεύθερα, πιο πολλά λεπτά. Νιώθω πιο ωραία στο γήπεδο και θέλω να συνεχίσω να μαθαίνω. Σε κάθε παιχνίδι και κάθε ημέρα. Πιστεύω πως θα τα πηγαίνω όλο και καλύτερα».

-Θεωρείς πως θα έχεις την ευκαιρία σου σύντομα και με τους Θάντερ;

ΠΟΚΟΥΣΕΦΣΚΙ: «Ο κόουτς μου είπε πως θα γυρίσω και θα παίξω όπως και πριν και θα δούμε πως θα πάω. Αν τα πάω καλύτερα, εννοείται πως θα με αφήνει να παίζω και περισσότερο, αλλά αυτό είναι δική του δουλειά. Η δική μου δουλειά είναι να βοηθάω την ομάδα να νικά και να παίζω όσο καλύτερα γίνεται. Έχω χρόνο μπροστά μου, τελείωσε το πρώτο μισό της σεζόν και πιστεύω πως το δεύτερο μισό, μετά τη G League, θα πάει καλύτερα».

-Επειδή όλα έγινα πολύ γρήγορα, ποιο είναι το μεγαλύτερο «σοκ» εντός και εκτός παρκέ στις ΗΠΑ; Έχεις γίνει καλύτερος παίκτης; Ποιους τομείς έχεις βελτιώσει;

ΠΟΚΟΥΣΕΦΣΚΙ: «Ήταν ένα γρήγορο transition από την Ευρώπη στην Αμερική. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Δεν είχα τη δυνατότητα να συμμετάσχω στο Summer League και τα pre-draft καμπς διήρκεσαν λιγότερες ημέρες απ’ ότι συνήθως λόγω του κορονοϊού. Μπήκα κατευθείαν στη σεζόν, προσπάθησα να παίξω όσο καλύτερα μπορούσα και να κάνω αυτό που ξέρω. Τώρα ήρθα στην G League, εμπειρία που με βοήθησε πολύ. Νιώθω καλύτερα στο γήπεδο και θα δούμε τι θα γίνει όταν γυρίσω πάλι πίσω στους Θάντερ».

-Πως σε έχει επηρεάσει ο Βασίλης Σπανούλης ως παίκτη στο γήπεδο, αλλά και εκτός αυτού; Αυτά που σου έλεγε όταν ήσασταν μαζί στον Ολυμπιακό τώρα τα βλέπεις μπροστά σου και τα χρησιμοποιείς στο ΝΒΑ;

ΠΟΚΟΥΣΕΦΣΚΙ: «Σίγουρα με βοήθησε πολύ ο Σπανούλης, αλλά ο Πρίντεζης και ο Παπανικολάου που παίζουν περισσότερα χρόνια στον Ολυμπιακό από τους υπόλοιπους παίκτες. Με βοήθησαν πολύ να καταλάβω ότι πρέπει να δουλεύω κάθε ημέρα σκληρά και ότι δεν είναι μόνο τι θα κάνεις στο γήπεδο, αλλά και η ζωή σου εκτός γηπέδου: Να ξεκουράζεσαι, να τρως καλά, να κοιμάσαι καλά. Να κάνεις δηλαδή ό,τι μπορείς, ώστε όταν έρθει η στιγμή να παίξεις ένα παιχνίδι, το σώμα σου να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Τώρα τα βλέπω εδώ, όταν παίζω και στη “ φούσκα” της G-League και στο ΝΒΑ. Ειδικά εδώ που το “ tempo” είναι πιο δύσκολο, πρέπει να έχεις κάνει όλα όσα προανέφερα για να παίξεις καλά».

-Ποιες εντυπώσεις και αναμνήσεις έχεις από το draft του ΝΒΑ;

ΠΟΚΟΥΣΕΦΣΚΙ: «Κρατάω σίγουρα όλες τις τελευταίες δέκα ημέρες πριν το draft γιατί δεν μπορούσα να κοιμηθώ καλά, λόγω του υπέρμετρου ενθουσιασμού που με διακατείχε. Όλα πήγαν όπως έπρεπε, θα έλεγα και καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Μείναμε πολύ ευχαριστημένοι όλοι και χάρηκα που έζησα αυτές τις στιγμές με τους γονείς μου, τον αδελφό, την κοπέλα μου και τους ανθρώπους από την ομάδα. Θα είναι σίγουρα μία ημέρα που θα θυμάμαι μέχρι το τέλος της ζωής μου».

-Η ομάδα σου έχει πολλούς ταλαντούχους παίκτες. Ποιος από αυτούς θεωρείς ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πρωταγωνιστήσει στο ΝΒΑ;

ΠΟΚΟΥΣΕΦΣΚΙ: «Είμαστε μια καινούρια ομάδα που διαθέτει μικρούς ηλικιακά παίκτες και δεν μπορώ να πω τώρα ποιος από όλους θα είναι καλύτερος στο ΝΒΑ. Όλοι έχουν πάρα πολύ ταλέντο, γι’ αυτό εξάλλου είναι και εδώ. Τώρα είναι όλα θέμα δουλειάς. Από αυτό θα ξεχωρίσουν οι παίκτες».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
  • Κάιρι Ίρβινγκ Top 10

    Με Ίρβινγκ η κορυφή του Top 10 (vid)

    Το καλάθι του Κάιρι Ίρβινγκ μπροστά τον Γιόκιτς στην κορυφή του Top 10 Ο Κάιρι Ίρβινγκ με …
  • Ντάλας Μάβερικς - Ντένβερ Νάγκετς Κάιρι Ίρβινγκ

    Μάβερικς – Νάγκετς 107-105

    Ο Ίρβιγνκ με buzzer – beater ξέρανε τους πρωταθλητές Νάγκετς. Με απίθανο buzzer beater μπρ…
  • Μπακς - Σανς Λίλαρντ

    Μπακς – Σανς 140-129

    Με Πόρτις – Λίλαρντ οι Μπακς καθάρισαν τους Σανς, δίχως Γιάννη Αντετοκούνμπο. No Giannis, …
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Με Ίρβινγκ η κορυφή του Top 10 (vid)

Το καλάθι του Κάιρι Ίρβινγκ μπροστά τον Γιόκιτς στην κορυφή του Top 10 Ο Κάιρι Ίρβινγκ με …