Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Πάσχα στο χωριό και εστίαση: Όλες οι ημερομηνίες που εξετάζονται

Πάσχα στο χωριό και εστίαση: Όλες οι ημερομηνίες που εξετάζονται

estiasi

Με πολύ προσεκτικά βήματα αναμένεται να ανοίξει η αγορά αλλά και οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας που είναι κλειστοί εδώ και μήνες.
Η σταδιακή άρση του lockdown θα γίνει με την προϋπόθεση ότι το φορτίο θα είναι μειωμένο και οι εμβολιασμοί θα προχωρούν, όπως τονίζουν συνεχώς τόσο οι ειδικοί, όσο και η κυβέρνηση.

Η πρώτη χαλάρωση των μέτρων φαίνεται πως θα γίνει με το άνοιγμα των καταστημάτων στις 16 ή 22 Μαρτίου. Αυτός φαίνεται να είναι ο στόχος της κυβέρνησης ώστε η αγορά να λειτουργήσει ξανά με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Άλλωστε ήταν κάτι που είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης χτες.

Ήδη υπάρχει ο νέος αριθμός για αποστολή sms για ψώνια στο 13032 με χρονικό περιορισμό τις 3 ώρες και μόνο ένα μήνυμα της ημέρα.
Για την ίδια ημερομηνία, δηλαδή την 22 Μαρτίου, το χρονοδιάγραμμα δείχνει το άνοιγμα Γυμνάσιων και Λυκείων. Μια εβδομάδα μετά, στις 29 του μήνα, θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία.

Προς 20 Απριλίου η εστίαση

Η «εξίσωση» της εστίασης φαίνεται να βρίσκει λύση στις 20 Απριλίου με το άνοιγμα να γίνεται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Την ίδια ημερομηνία θα ξεκινήσουν και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Τι θα γίνει με μπαρ, γυμναστήρια και γάμους

Μπαρ και γυμναστήρια θα περιμένουν τον Μάιο για να ανεβάσουν ρολά. Τα μπαρ μόνο σε εξωτερικό χώρο και με θαμώνες καθιστούς ενώ τα γυμναστήρια με αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ραντεβού.

Όσοι προγραμματίζουν γάμο καλό θα είναι να το σκεφτούν για τον Ιούνιο και μετά. Θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι το όριο των καλεσμένων τους δεν θα ξεπερνά τους 50 ή -εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν- τους 100.

Πάσχα στο χωριό

Πάσχα στο χωριό με μετακίνηση εκτός νομού φωτογραφίζουν όλο και περισσότεροι επιστήμονες μέρα με τη μέρα. Τι βλέπουν ειδικοί και κυβέρνηση για την μετακίνηση εκτός νομού

Παγώνη, Δημόπουλος, Γεραπετρίτης και Τούντας ξεδιαλύνουν το τοπίο, όσο μπορεί να γίνει αυτό, σχετικά με το πως θα είναι το φετινό Πάσχα και κατά πόσο θα επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για επισκέψεις στο χωριό.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Dnews Σωτήρη Μπέσκου για το πως θα είναι το φετινό Πάσχα, η κ. Παγώνη τόνισε «Τα πράγματα θέλουν κοινή λογική. Αν τώρα βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση, και στόχο έχουν σχετική ανοσία με πάνω από 60% εμβολιασμού του πληθυσμού, που τη βλέπουμε για τέλος Ιουνίου, θα κάνουμε Πάσχα με μέτρα και αποστάσεις χωρίς συνωστισμό, όχι όμως όπως κάναμε πέρσι κλεισμένοι σε ένα σπίτι».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας σε πρωινή εκπομπή, τόνισε πως «Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, δήλωσε ότι πολύ νωρίς ακόμα για μια τέτοια απόφαση, ωστόσο εκτίμησε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και πιο ανοιχτό σε σχέση με πέρσι».

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας, ωστόσο απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για την εξέλιξη της πανδημίας, λέγοντας ότι για να φανεί αν θα εφαρμοστούν και θα αποδώσουν τα νέα μέτρα θα χρειαστούν μερικές μέρες ακόμη, τονίζοντας ότι το θετικό είναι ότι προχωράει το πρόγραμμα εμβολιασμού και το επόμενο δίμηνο αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού.

Τέλος ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Τούντας ανέφερε πως «Ούτε όπως πέρυσι, ούτε κανονικά, κάτι ενδιάμεσο». «Θα είμαστε σε θέση να μετακινηθούμε αλλά με περιορισμούς. Κάποια μέτρα έχουμε αλλά σαφώς θα είμαστε καλύτερα από πέρυσι», τόνισε.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στο OPEN για τις μεταλλάξεις λέγοντας πως ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς και πως τα εμβόλια είναι απολύτως αποτελεσματικά.

Επίσης, αναφέρθηκε στις πιθανές ημερομηνίες ανοίγματος τις αγοράς λέγοντας πως είναι πιο εφικτό να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 22 Μαρτίου και τον Απρίλιο τα σχολεία. Επίσης, δήλωσε πως θα κάνουμε κανονικό Πάσχα φέτος, ίσως και στα χωριά μας.

Ο ιός μεταλλάσσεται διαρκώς. Σε ένα 6μηνο το βρετανικό στέλεχος θα είναι το φυσιολογικό. Η μετάλλαξη δεν σκοτώνει προς το παρόν περισσότερο. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απολύτως για τα στελέχη. Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε περισσότερο γιατί είναι μεγαλύτερη η μεταδοτικότητα, όμως τα εμβόλια τις καλύπτουν. Αν χρειαστεί στο μέλλον, τα εμβόλια θα προσαρμοστούν» καθησύχασε ο καθηγητής αναφορικά με τον συναγερμό που έχει σημάνει για τις μεταλλάξεις.

Εφερε δε ως παράδειγμα την περίπτωση του Ισραήλ, στο οποίο στις αρχές του έτους που το βρετανικό στέλεχος επικρατούσε, εμβολιάστηκαν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι με το εμβόλιο της Pfizer, που είναι το βασικό μας εμβόλιο και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

«Έφυγε» η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό στην είδηση του θανάτου της Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Η Ρούξι Ντο…