Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Πάει προς τα πίσω το άνοιγμα των καταστημάτων, τα νεότερα για εστίαση και σχολεία

Πάει προς τα πίσω το άνοιγμα των καταστημάτων, τα νεότερα για εστίαση και σχολεία

magazia

Η κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις για επιστράτευση γιατρών και τις πραγματικά δραματικές συνθήκες στα νοσοκομεία της χώρας φαίνεται πως βάζει σε δεύτερο πλάνο το άνοιγμα των καταστημάτων, όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr.

Τα κομμωτήρια άνοιξαν, το ίδιο και τα κέντρα αισθητικής και τα μανικιούρ – πεντικιούρ και όλα έδειχναν ότι πλησιάζει και το άνοιγμα των καταστημάτων στις 29 Μαρτίου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τα κρούσματα, οι δύσκολες συνθήκες στα νοσοκομεία επιτάσσουν υπομονή. Μόλις χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως οι διασωληνωμένοι στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 674, ενώ κατέληξαν 41 άνθρωποι.

Στις συνεδριάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα εξεταστεί η επιδημιολογική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί με τα νέα δεδομένα. Ωστόσο δεν αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Μετατίθεται και το άνοιγμα εστίασης και σχολείων

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό για τη σταδιακή άρση του lockdown και την επαναλειτουργία της εστίασης, η επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 19η Απριλίου. Ωστόσο, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την επιτροπή των ειδικών ξεκαθαρίζουν πως το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους θα υλοποιηθεί μόνο αν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί, και όπως όλα δείχνουν αναβάλλεται για αργότερα.

Το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις. Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στα Λύκεια λόγω των Πανελλήνιων Εξετάσεων, αλλά και στα Γυμνάσια, ωστόσο ο στόχος για άνοιγμα μέχρι τα τέλη Μαρτίου φαίνεται πως δεν θα επιτευχθεί.

Σταμπουλίδης: Αποθαρρυντική η εικόνα από τα νοσοκομεία της Αττικής για άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου

Στο άνοιγμα των κομμωτηρίων, των κέντρων περιποίησης νυχιών και των αρχαιολογικών χώρων από σήμερα, αλλά και στο ενδεχόμενο λειτουργίας της αγοράς αναφέρθηκε ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», είπε ότι σήμερα ξεκίνησε η λειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης νυχιών, καθώς και των αρχαιολογικών χώρων, τονίζοντας ότι τους αρχαιολογικούς χώρους μπορούν να επισκεφτούν μόνο οι κάτοικοι του δήμου στον οποίο βρίσκονται, ενώ για τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών μπορεί να υπάρξει μετακίνηση σε κοντινούς δήμους για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών, πάντοτε με τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται.

Ο κ. Σταμπουλίδης είπε ότι η απαγόρευση μετακινήσεων αφορά εν πολλοίς και την αποφυγή κινητικότητας και συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ είπε ότι έχουν προστεθεί λεωφορεία στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει επίταξη στον εν λόγω τομέα.

Είπε ακόμη ότι η απαγόρευση μετακινήσεων ιδιοκτητών και προς τα εξοχικά σπίτια που διαθέτουν εντάσσεται στο πλαίσιο αποτροπής της μετάδοσης του κορωνοϊού, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των ειδικών.

Ο γ.γ. Εμπορίου είπε ότι μελλοντικά οι αγορές μας από το λιανεμπόριο θα γίνονται με την αποστολή SMS στο 13032, απέφυγε ωστόσο να πει αν αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου, τονίζοντας ότι η εικόνα από τα νοσοκομεία της Αττικής είναι μάλλον αποθαρρυντική προς την κατεύθυνση του περαιτέρω ανοίγματος της αγοράς από τις 29 Μαρτίου, όπως είχε εκτιμηθεί από την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, είπε, τα δεδομένα που θα υπάρχουν προς το τέλος της εβδομάδας είναι εκείνα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις.

Επιφυλακτικός ήταν ο κ. Σταμπουλίδης και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία κλάδων της αγοράς, όπως η εστίαση, για την οποία υπάρχει η πρόβλεψη για λειτουργία των καταστημάτων μετά τα μέσα Απριλίου, με εξυπηρέτηση πελατών μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Βατόπουλος: Δύσκολα να ανοίξει το λιανεμπόριο με 2.000 κρούσματα

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου με 2.000 κρούσματα εξέφρασε σήμερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι το άνοιγμα είναι δυνατό μόνο αν γίνει με τέτοιο τρόπο που δεν θα αυξήσει την κινητικότητα. Πρόσθεσε, δε, ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς το άνοιγμά τους αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.

«Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση και ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Σχολιάζοντας τη χθεσινοβραδινή εικόνα με τα ασθενοφόρα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» που έχει γίνει viral, τόνισε ότι «είναι η εικόνα της πανδημίας, των πολλών κρουσμάτων, των πολλών βαριών ασθενών», επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο. «Για περίπου μία εβδομάδα ακόμα θεωρώ ότι θα συνεχίσει να ασκείται πίεση στο σύστημα υγείας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ο καθηγητής Μικροβιολογίας σημείωσε ότι «έχουμε πόλεμο και πρέπει να βοηθήσουν όλοι». Για τα self test εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι ένα μέτρο που θα λειτουργήσει, αν και, όπως είπε, θα πρέπει να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση του κόσμου πώς θα το χρησιμοποιεί και τι θα κάνει εφόσον βγει θετικό.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…