Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Νέα παράταση lockdown σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Νέα παράταση lockdown σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Σε αυστηρό lockdown, δηλαδή στο «βαθύ κόκκινο», μπαίνουν νέες περιοχές, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά. Παράλληλα ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι αποφάσεις για σχολεία, λιανεμπόριο και διαδημοτικές μετακινήσεις.

«Για πρώτη φορά είδαμε εικόνα σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες στην χώρα μας», ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ενώ τόνισε ότι τα κρούσματα στις μεγάλες ηλικίας σταδιακά έχουν μειωθεί.

Παράλληλα διευκρίνισε οτι ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερός στο 6%, ένας δείκτης που είναι πολύ σημαντικός.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα πιεσμένη. Συνολικά οι ασθενείς με κορονοϊό ξεπέρασαν τους 5.000, χθες ξεπέρασαν τις 700 οι εισαγωγές ασθενών. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι δύσκολα τα πράγματα και σε νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας».

Όσον αφορά τις απώλειες συνανθρώπων μας η κ. Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι παρά των αυξημένων αριθμό θανάτων ο δείκτης θνησιμότητας δεν έχει μεταβληθεί είναι κάτω από 5%.

Δεν έχει παράλληλα παρατηρηθεί αύξηση θανάτων στις ηλικίες κάτω των 65 ετών.

Η βασική στρατηγική είναι η αποφυγή προσφυγής σε περιοριστικά μέτρα σε μερικές εβδομάδες. Σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων ειδικά σε εξωτερικούς χώρους.

Συζητείται η χρήση διπλής μάσκας ή ενισχυμένης σε χώρους αυξημένου κινδύνου, προκειμένου να ακολουθήσει το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Έγκαιρη διάγνωση του ιού με τη βοήθεια των self test που θα εφαρμοστούν τις επόμενες ημέρες.

«Το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή ή ασυμπτωματικά άτομα», είπε ενώ τόνισε πως θα συνεχιστούν οι έλεγχοι από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ με τα τεστ αντιγόνου».

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι o αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην περιφέρεια παρουσίασε αύξηση. Εχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που βγαίνουν από τα νοσοκομεία.

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη τα κρούσματα δείχνουν ήπια επιβάρυνση, χωρίς ωστόσο σημαντική τάση για συρρίκνωση της επιδημίας.

Στην ομάδα 38-39 υπάρχει μία αύξηση που δν έχει παρατηρηθεί εδώ και καιρό. Στον Πειραιά υπάρχουν υψηλά ποσοστά κρουσμάτων. Με τα self test γίνεται εύκολα η διάγνωση γιηα το αν κάποιος είναι φορέας.

Η εφαρμογή δεν έχει καμία διαφορά από αυτό που υπάρχει στα φαρμακεία.

Κάθε πολίτης θα γνωρίζει πλέον μέσω βίντεο δύο λεπτών πως θα μπορεί πλέον να το κάνει μόνος του στο σπίτι.

Παρατείνεται το lockdown σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας πως «στο βαθύ κόκκινο παραμένουν: Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Θεσπρωτία, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Μύκονος, Κάλυμνος, Χίος, Ανώγεια, Χανιά, Περιφέρεια Ιωαννιτών, Μέτσοβο, Κατερίνη, Αμφίπολη, Σκιάθος, Καρδίτσα, Καστοριά και Δήμος Ορεστίδος.

Σε σκληρό lockdown εντάσσονται πέντε νέες περιοχές καθώς τα κρούσματα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ότι οι νέες περιοχές εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο» από το Σάββατο 27 Μαρτίου στις 06:00, ενώ μπαίνουν σε ισχύ νέα μέτρα.

Οι νέες περιοχές είναι οι εξής:

Κοζάνη
Πέλλα
Δήμος Γρεβενών
Δήμος Κιλκίς
Δήμος Βέροιας

Συγκεκριμένα, κλείνουν όλα τα καταστήματα του λιανεμπορίου και θα πραγματοποιούνται πιο αυστηροί έλεγχοι για να διαπιστωθεί ο έλεγχος της τήρησης των υγειονομικών μέτρων.

Παρόλα αυτά, ανοιχτά μένουν τα κομμωτήρια με τα κέντρα περιποίησης, στα οποία η προσέλευση του κόσμου, γίνεται κατόπιν ραντεβού.

Επίσης, ανοιχτοί παραμένουν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι με μη διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, ενώ ποδέχονται στην είσοδο έως 3 επισκέπτες ανά παρέα, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, ώστε να μην δημιουργείται συγχρωτισμός. Οι επισκέπτες θα πρέπει να φορούν μάσκα και να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις.

Σημειώνεται, ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα έχει το ίδιο ωράριο τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα, ενώ είναι μεταξύ 21:00 και 05:00.

Υπενθυμίζεται, ότι η μετακίνηση κατά την απαγόρευση κυκλοφορίας επιτρέπεται για τους εξής λόγους:

Μετακίνηση για λόγους εργασίας
Μετακίνηση με SMS που έχει τον κωδικό ένα (1) στο 13033 για λόγους υγείας
Μετακίνηση με SMS που έχει τον κωδικό έξι (6) στο 13033 για βόλτα με κατοικίδιο σε κοντινή απόσταση από το σπίτι

Παράλληλα τόνισε ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, για λιανεμπόριο, σχολεία και διαδημοτικές μετακίνήσεις.

Αρχές Απριλίου τα Self test: Για ποιους είναι υποχρεωτικό, ποιες ηλικίες προηγούνται

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος τόνισε: «Η διαδικασία θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις άλλες δράσεις όπως ο καθημερινός τυχαιοποιημένος και στοχευμένος έλεγχος.

Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα θα οδηγηθούμε με ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι τα τεστ αυτά θα είναι ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου με απλές οδηγίες χρήσης.

Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας. Για να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό τις πρώτες ημέρες θα δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών γιατί είναι εργασιακά ενεργοί. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος οι πολίτες σε δημόσια δομή θα κάνουν rapid τεστ για να βεβαιωθεί το αποτέλεσμα.

Υποχρεωτικό θα είναι το τεστ για ναυτιλία, εστίαση, τουρισμό, δικαστήρια. Self Test θα προβλέπεται μια φορά την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Για την δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Με πληροφορίες από τα Dikaiologitika.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Νέες απειλές Ερντογάν: Αν χρειαστεί θα επέμβουμε στην Κύπρο

Πολύ βαριές δηλώσεις για Κύπρο και Ελλάδα από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο…