Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Lockdown: Εντός του δήμου μας τα ψώνια στα μαγαζιά, οι σκέψεις για τα σχολεία

Lockdown: Εντός του δήμου μας τα ψώνια στα μαγαζιά, οι σκέψεις για τα σχολεία

Το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο είναι άγνωστο να προβλεφτεί στη παρούσα φάση, με τις πιθανότερες ημερομηνίες, εφόσον το επιτρέψει η πανδημία να είναι 16 ή 22 Μαρτίου. Ωστόσο, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης πρόθεση της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των καταστημάτων εντός Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει στο Μαξίμου, και με την σύμφωνη γνώμη των λοιμωξιολόγων, οι αγορές στα καταστήματα θα γίνονται με την φυσική παρουσία των καταναλωτών. Ειδικοί εκτιμούν πως η διασπορά του κορονοϊού δεν γίνεται εντός των μαγαζιών που τηρούν τα μέτρα προστασίας, αλλά έξω από αυτά λόγω της συγχρωτισμού που δημιουργείται. Γι’ αυτό τον λόγο η ώρα για αγορές στα εμπορικά καταστήματα αυξήθηκε από τις δύο στις τρεις ώρες, ενώ για μην υπάρξει κατάχρηση στα μηνύματα δημιουργήθηκε νέος πενταψήφιος αριθμός 13032.

Παράλληλα, όπως ανάφερε σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του το Dnews, τα ψώνια θα γίνονται εντός 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας ή εντός του δήμου διαμονής. Στην ουσία θα ακολουθηθεί το μοντέλου του κωδικού 2 στο 13033. Η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο θέλει να μειώσει την κινητικότητα των πολιτών χωρίς να ρισκάρει μία νέα έκρηξη κρουσμάτων.

“Το πρόβλημα που υπάρχει είναι στους εμπορικούς δρόμους στις ώρες αιχμής που δημιουργείται συγχρωτισμός. Αν μπορέσουμε να παρακαμφθεί αυτό, δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα”, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Αυστηρότερα αναμένεται να είναι και τα μέτρα προστασίας εργαζομένων και καταναλωτών, καθώς πιθανότατα θα είναι απαραίτητη η διπλή μάσκα, μία χειρουργική και μία υφασμάτινη. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, όταν οι ειδικοί ανάψουν το πράσινο φως για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

Επιφυλάξεις για τα σχολεία

Σε αντίθεση με τη λειτουργία του λιανεμπορίου, οι λοιμωξιολόγοι είναι επιφυλακτικοί για το ταυτόχρονο άνοιγμα και των σχολείων. Η αιτία είναι ο μεγάλος αριθμός παιδιών και καθηγητών που συγκεντρώνονται σε ένα χώρο για αρκετές ώρες, ενώ παράλληλα αυξάνεται η κινητικότητα έξω από τα σχολεία κατά την έναρξη και την λήξη των μαθημάτων.

Η κυβέρνηση επιθυμεί και οι δυο τομείς να ανοίξουν την ίδια μέρα, αλλά με την επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί το ενδεχόμενο αυτό δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Οι ειδικοί επιθυμούν η άρση των περιοριστικών μέτρων να γίνει σταδιακά. Η αρχή να γίνει με το λιανεμπόριο και να ακολουθήσει η εκπαίδευση, ώστε να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος πισωγυρισματος.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Τι αλλάζει στην καραντίνα για εμβολιασμένους και μη, πόσο αξιόπιστα είναι τα self test

Πόσες μέρες πρέπει να παραμένουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι σε καραντίνα, σύμφωνα με …